Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ο Δήμος Καλαμάτας δεν εκλήθη για τα πυρηνελαιουργεία

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής: «Ο Δήμος Καλαμάτας, δι' εμού και με έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής, έχει υποβάλει τρεις αναφορές - μηνύσεις κατά ιδιοκτητών πυρηνελαιουργείων, οι οποίοι δημιουργούν πρόβλημα με τις εκπομπές αερίων. Βρόμα, δυσωδία, αναπνευστικά προβλήματα βασανίζουν κατά καιρούς την Καλαμάτα και τα χωριά της κεντρικής και της βόρειας Μεσσηνίας.

Δεν αναφέρομαι σε όλους τους πυρηνελαιουργούς, αναφέρομαι σε κάποιους.
Ξέρετε ποιο είναι το παράδοξο; Παρά τις τρεις μηνύσεις που υποβάλαμε και συνεκδικάστηκαν προχθές Τετάρτη, δεν κλήθηκε ο Δήμος Καλαμάτας. Και ερωτώ: Γιατί; Βεβαίως, είναι στη διακριτική ευχέρεια του Εισαγγελέα, όμως δεν κληθήκαμε!
Δεν υπάρχει πρόβλημα; Δεν υπάρχει ζήτημα;
Κλήθηκε μόνο ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας, όχι ο Δήμος Καλαμάτας, που υπέβαλε τη μήνυση.
Εμείς, για το συγκεκριμένο ζήτημα, είμαστε κάθετοι και απόλυτοι: η δυσωδία δεν μπορεί να οδηγεί σε γενική παραλυσία. Υπάρχει πρόβλημα, πρόβλημα στο Νοσοκομείο, πρόβλημα στην πόλη, πρόβλημα σε χωριά κατά καιρούς. Ούτε κάνουμε μία μήνυση για το θεαθήναι, για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αυτός, ο οποίος ρυπαίνει - και δεν αναφέρομαι σε όλους - και ρυπαίνει για το κέρδος, πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες Αρχές. Σ' αυτό θα επιμένουμε. Δεν είναι δυνατόν να μηνύουμε και να μην καλούμαστε στο Δικαστήριο».

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα pelop.gr της εφημερίδας «Πελοπόννησος» της Πάτρας δημοσιεύθηκε η εξής είδηση:

«23/01/2019 [13:58]

Πάτρα:Καταδίκη για πυρηνελαιουργείο - Η απολογία του υπευθύνου

Οι οσμές από την λειτουργία των πυρηνελαιουργείων προκαλούν όχληση στην κοινωνία και ως εκ τούτου αποτελούν επιβάρυνση του περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να είναι μετρήσιμες με κάποιον επιστημονικά αποδεκτό τρόπο.
Αυτό έκρινε, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών, που καταδίκασε χθες τον εκπρόσωπο ενός πυρηνελαιουργείου από το Επιτάλιο Ηλείας, σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών, εξαγοράσιμης προς πέντε ευρώ την ημέρα.
Περίπτωση καρμπόν με αυτή που έχει καταγραφεί στη ΒΙΠΕ Πατρών και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αχαΐας μέχρι την Πάτρα. Και εκεί, όταν φυσάει νοτιάς, οι κάτοικοι των γύρων περιοχών, ταλαιπωρούνται.
Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η εταιρεία έπραξε ως όφειλε για την συμμόρφωσή της, στο θέμα της τήρησης των όρων της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και απηλλάγη από αυτή την κατηγορία, όμως με την βρώμα δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα.
Συγκεκριμένα, το εργοστάσιο έκανε επενδύσεις 4,5 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια και έβαλε αρωματικά φίλτρα γιασεμιού και τριανταφυλλιάς, για να μετριαστεί το πρόβλημα της οσμής, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να το εξαλείψει. Για τον λόγο αυτό, ο υπεύθυνος της επιχείρησης καταδικάστηκε.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι, η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις μέτρηση των οσμών, γιατί δεν υπάρχει κάποια αντικειμενική μέθοδος. Ομως, το δικαστήριο δέχθηκε την πρόταση του εισαγγελέα για καταδίκη, γιατί οι οσμές από την στιγμή που προκαλούν όχληση στην κοινωνία, αποτελούν επιβάρυνση και του περιβάλλοντος.
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Επιταλίου στην κατάθεσή του, είπε ότι πολλοί κάτοικοι σκέφτονται πλέον σοβαρά να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή: «Πρέπει να φύγουμε από το χωριό μας από τις οσμές. Εγώ πολλές φορές, όταν φυσάει νοτιάς, κλείνω ακόμα και την επιχείρησή μου» είπε.
Την ύπαρξη του προβλήματος παραδέχθηκε ακόμα και ο ίδιος ο υπεύθυνος της επιχείρησης. Στην απολογία του, είπε ότι ακόμα και με την τοποθέτηση φίλτρων, οσμές υπάρχουν γιατί αυτή είναι η φύση του πυρήνα. Το μόνο που μπορεί να κάνει η επιχείρηση για να μειώνει τις επιπτώσεις, είναι να επεξεργάζεται το ταχύτερο δυνατόν την πρώτη ύλη.
Ομως, όταν φυσάει νοτιάς, και οι οσμές κατευθύνονται σε κατοικημένες περιοχές, η επιχείρηση αναστέλλει την λειτουργία της. Πιο έντονο είναι το πρόβλημα της δυσοσμίας, όταν επικρατεί το καιρικό φαινόμενο της αναστροφής των ανέμων, όπου πάνω από την περιοχή του εργοστασίου, επικάθεται σαν πέπλο ομίχλης, ο υδρατμός του εργοστασίου με τις οσμές.
Δεν υπάρχει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα, παραδέχθηκε και ο υπεύθυνος του εργοστασίου, και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση προσπαθεί να συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία όταν ενοχλείται.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ».

DSC_0745_Medium.JPG

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech