Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Εκδηλώσεις Τσικνοπέμπτης: γουρνοσφαξιές, γουρνοχαρές!

Πλούσιες θα είναι οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης, αύριο 20 Φεβρουαρίου, με επίκεντρο το Δημοτικό Κεντρικό Πάρκο Καλαμάτας (Σιδηροδρόμων), όπου στις 18.00 θα ξεκινήσουν οι γουρνοσφαξιές, αλλά και γουρνοχαρές, όπως τον παλιό καλό καιρό.

Σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να μετάσχουν στην αυριανή εκδήλωση, που θα διεξαχθεί στο χώρο του πατινάζ, στο Δημοτικό Κεντρικό Πάρκο και θα περιλαμβάνει δωρεάν για όλους φαγητό, κρασί, ζωντανή μουσική, χορό! Ο Δήμαρχος επαίνεσε τον υπάλληλο του Δήμου Νίκο Κισκήρα, που έχει αναλάβει την προετοιμασία αυτής της εκδήλωσης και ευχαρίστησε όσους βοηθούν στη διοργάνωση, μέλη συλλόγων και χορηγούς.

Επίσης, απηύθυνε επαίνους και ευχαριστίες προς την πρόεδρο της Καρναβαλικής Επιτροπής Αναστασία Μπελογιάννη και τα μέλη αυτού του σώματος, καθώς και προς τα νιάτα που μετέχουν στο Καλαματιανό Καρναβάλι. «Είναι μια ευκαιρία για δωρεάν διασκέδαση την εποχή της ανάγκης, για να μην πω και της δυστυχίας», επεσήμανε ο Π. Νίκας, καλώντας όλους να διασκεδάσουν με ποιότητα, τόσο στο 2ο Καλαματιανό Καρναβάλι όσο και στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας.

st

ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΥΡΙΟ, ΓΟΥΡΝΟΣΦΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΓΟΥΡΝΟΧΑΡΕΣ!

Στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και στο χώρο του πατινάζ, στις 18.00 αύριο, θα ξεκινήσει η εκδήλωση που φέρνει στο επίκεντρο τις παραδοσιακές γουρνοσφαξιές, όπου θα παρουσιασθεί όλη η διαδικασία της παρασκευής παστού, δηλαδή: κοπή, αλάτισμα, κάπνισμα και λιώσιμο με τον παραδοσιακό τρόπο. Τη διαδικασία περιέγραψε σήμερα αναλυτικά ο Νίκος Κισκήρας, συντονιστής της εκδήλωσης, τονίζοντας πως, ιδίως παλιότερα, η επεξεργασία του κρέατος που έβγαζε το χοιρινό του σπιτιού, το οποίο έσφαζαν μια βδομάδα πριν την Τσικνοπέμπτη, αποτελούσε ιεροτελεστία και γεγονός σημαντικό για τις μικρές κοινωνίες του τόπου μας. Ήταν ευκαιρία, σε μιαν εποχή που το κρέας ήταν λιγοστό και δεν υπήρχαν ψυγεία, για αντάμωμα συγγενών και φίλων, για διασκέδαση, καθώς και για προετοιμασία του παστού κρέατος που θα κατανάλωνε κάθε σπίτι όλο τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα, για τα παιδιά η χαρά ήταν διπλή, καθώς η φούσκα, δηλαδή η ουροδόχος κύστη του χοιρινού, αφού την έπλεναν και την περνούσαν από στάχτη για να στεγνώσει, αποτελούσε μια θαυμάσια μπάλα!

Στην αυριανή εκδήλωση θα συμμετάσχουν:

1.       Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμίων

2.       Ο Σύλλογος Γυναικών Θουρίας

3.       Ο Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας

4.       Ο Σύλλογος Γυναικών Μικρομάνης

5.       Ο Σύλλογος Γυναικών Άριος

6.       Ο Σύλλογος Γυναικών Μικρής Μαντίνειας

7.       Ο Πολιτιστικός Παράδεισος Καλαμάτας

8.    Θα τραγουδήσει η χορωδία "Η Καλαμάτα" υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Οδυσσέα Ξηρόκωστα.

Χορηγοί της εκδήλωσης: Σωματείο Κρεοπωλών Μεσσηνίας, Σφαγεία Καλαμάτας (αδελφοί Φώτης και Νίκος Χριστόπουλοι), Κωνσταντίνος Φέστας, Σπύρος Κατσίρας, Ηλίας Καρδάσης, ενώ τον ήχο θα φροντίσει ο Χρήστος Συκάς.

{source}
<!-- You can place html anywhere within the source tags -->

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/bRO1k79wYNU?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<script language="javascript" type="text/javascript">
    // You can place JavaScript like this
    
</script>
<?php
    // You can place PHP like this
    
?>
{/source}

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας περιλαμβάνουν αύριο και τα ακόλουθα:

  • στις πλατείες Όθωνος και Αγίων Αποστόλων και ώρα 10.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν δημιουργικές εργασίες με βιωματική προσέγγιση και θέμα: «Στην τρελή Αποκριά με αγάπη για το περιβάλλον»
  • από τις 12.00 έως τις 12.30 η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας θα παίξει μελωδίες. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι: κτήριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής, Υπαπαντής, Ιστορικό Κέντρο, Παπλωματάδικα, Πλατεία Όθωνος, Γερμανού, Άγιοι Απόστολοι
  • Στην Πλατεία Αγίων Αποστόλων στις 13.30 θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι
  • Στον πεζόδρομο της Αριστομένους και ώρα 18.30 θα ακουσθούν τραγούδια της Αποκριάς.

Παρατίθεται το αναλυτικό πρόγραμμα για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech