Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Δίκτυο Οπτικών Ινών

Το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών του Δήμου Καλαμάτας (ΜΑΝ Καλαμάτας) υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μέτρου 4.2: «Ανάπτυξη Υποδομών Δικτύων Τοπικής Πρόσβασης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας του Γ΄ΚΠΣ. Διέρχεται από τις οδούς Αριστομένους, Λυκούργου, Ευαγγελιστρίας, Ναυαρίνου, Ηρώων, Σφακιανάκη, Καλλιπατείρας, την περιοχή του Ιστορικού Κέντρου και καταλήγει μέσω του ΤΕΙ Καλαμάτας στο Νοσοκομείο.

Το συνολικό του μήκος είναι 17 Km. Συγκεκριμένα κατασκευάστηκαν 1 κύριος κόμβος, 3 κόμβοι διανομής και 8 κόμβοι πρόσβασης, για τη σύνδεση 71 σημείων δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως Υπηρεσίες - κτίρια του Δήμου, το Διοικητήριο, το Πανεπιστήμιο, το Νοσοκομείο, το ΤΕΙ, τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, η Δ.Ο.Υ, το ΙΚΑ, το Τελωνείο, η Πυροσβεστική κ.λ.π.

Αυτή τη στιγμή το δίκτυο οπτικών ινών αξιοποιείται για τη δικτυακή διασύνδεση δεδομένων μεταξύ των κτηρίων του Δήμου Καλαμάτας, τη διασύνδεση των σχολείων του Δήμου με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και τη διασύνδεση των κόμβων του ασύρματου δικτύου Καλαμάτας.

Eπέκταση Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών Δήμου Καλαμάτας

Από το Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας συμπληρωματικά, χρηματοδοτήθηκε και η επέκταση του ΜΑΝ σε περιοχές με μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα και οικονομική δραστηριότητα. Περιλαμβάνει δίκτυο κορμού καθώς και τις επεκτάσεις του, σε θέσεις που προσδιορίζονται από τα υπάρχοντα ΚΑΦΑΟΥ (kv) του ΟΤΕ, ώστε μελλοντικά κάθε νοικοκυριό να αποκτήσει ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων.

Κατασκευάστηκαν επιπλέον, 12 Km δικτύου τα οποία κάλυψαν τις περιοχές της Φυτειάς, της Κηπούπολης, των Γιαννιτσανίκων, της παραλιακής ζώνης της Ναυαρίνου, το συνοικισμό Νικηταρά και το Νησάκι, με διόδευση: 

  • από την Κεντρική πλατεία στο Ξενοδοχείο Φωτεινή, μέσω της Βασ. Γεωργίου, της Λακωνικής, της Αύρας και της Ναυαρίνου. 
  • από το 1ο Δημ. Σχολείο έως τον οικισμό Νικηταρά μέσω των οδών Παλαιολόγου, Ακρίτας, Κρήτης, Ηρώων και Ναυαρίνου. 
  • από το Διοικητήριο μέχρι την Εφορία, μέσω των οδών Ξενοφώντος, Θεμιστοκλέους και Ευαγγελιστρίας.

Το ΜΑΝ είναι μια σημαντική υποδομή για την πόλη και προβλέπεται η διαχείριση και αξιοποίηση του από επιχειρηματικό σχήμα που θα προκύψει μέσα από διεθνή διαγωνισμό που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Οικονομίας, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το συνολικό του μήκος τελικά είναι 29 Km και γίνεται περισσότερο ελκυστικό, τόσο για τους Παρόχους και Πελάτες, όσο και στο μελλοντικό Επιχειρηματικό Σχήμα διαχείρισης του.

Με τη λειτουργία του δικτύου, θα διακινούνται μεταξύ των διασυνδεόμενων φορέων δεδομένα με μεγάλες ταχύτητες και υψηλή ασφάλεια, κάτι που θα συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών του δημοσίου. 

Ταυτόχρονα, από φορείς που θα νοικιάσουν τις υποδομές της οπτικής ίνας, θα μπορούν να παρασχεθούν προς τους πολίτες ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους αλλά και τον τρόπο οικονομικής δραστηριότητας τους.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech