Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία για τους Τρεις Ιεράρχες

Μνήμη των Τριών Ιεραρχών σήμερα, Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 και στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, καθώς και αρτοκλασία. Παρευρέθησαν ο Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσωπώντας το Δήμο Καλαμάτας στον εορτασμό της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, Προστατών των Γραμμάτων και των Επιστημών, οι οποίοι απέκτησαν στιβαρή ελληνική παιδεία, την οποία αξιοποίησαν και ανέδειξαν μέσα από το Χριστιανισμό.
 
triwn-ierarxwn 6
 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΠΕΠΡΩΜΕΝΩΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
 
«Δημιουργοί πεπρωμένων είναι για μας οι Τρεις Ιεράρχες», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σταυρόπουλος, Διευθυντής του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οι Τρεις Ιεράρχες κατέδειξαν ότι η πίστη στο Χριστό δεν αντιστρατεύεται τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα.
 
triwn-ierarxwn 2
 
Η οικοδόμηση του ελληνοχριστιανικού ιδεώδους πραγματοποιήθηκε από τους τρεις Μεγάλους των ελληνικών αλλά και χριστιανικών Γραμμάτων, οι οποίοι σπούδασαν στις καλύτερες σχολές της εποχής τους την αρχαία ελληνική σοφία, δίδοντας έμφαση στην καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας. Το αποτέλεσμα ήταν να αξιοποιήσουν τον αρχαίο ελληνικό ορθό λόγο, υποτάσσοντάς τον στις αρχές του Θείου Λόγου.
 
triwn-ierarxwn 3
 
triwn-ierarxwn 5
 
Ο σημερινός εορτασμός πηγάζει από το γεγονός ότι η παιδεία μας, στο διάβα των αιώνων, στηρίχθηκε στην ελληνικότητα και στη χριστιανική πίστη. Οι προτάσεις των Τριών Ιεραρχών είναι και σήμερα επίκαιρες. Γι’ αυτούς, παιδεία δεν σημαίνει μόνο γνώσεις, αλλά και καλλιέργεια της ψυχής κατά Χριστόν, ανέφερε ο ομιλητής.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης, κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, έδωσε προσήκουσες ευχές σε διδάσκοντες και διδασκόμενους, επισημαίνοντας ότι η παιδεία δεν είναι μόνο απόκτηση γνώσης, αλλά και διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.
 
triwn-ierarxwn 1
 
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 
Απόψε στις 18.00, η Ιερά Μητρόπολις Μεσσηνίας, ο Δήμος Καλαμάτας και η εκπαιδευτική κοινότητα θα πραγματοποιήσουν εορταστικές εκδηλώσεις προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των Τριών Ιεραρχών.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας έχει ως εξής:
• Προσευχή από μαθητές και μαθήτριες του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας
• Προσφώνηση από τη Διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας Παναγιώτα Θωμοπούλου
• Θρησκευτικοί ύμνοι από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας
• Ομιλία με θέμα «Οι Τρεις Ιεράρχες, προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων», από την καθηγήτρια του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας Βασιλική Πανταζή
• Ποιήματα και αναγνώσματα από μαθητές και μαθήτριες του 17ου Δημοτικού Σχολείου και του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας
• Χοροί της Καππαδοκίας από το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας
• Απονομή Επαίνων Νικολάου Πολίτη από το Δήμο Καλαμάτας.
 
ΕΠΑΙΝΟΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
 
Απονομή του επαίνου Νικολάου Πολίτη θα πραγματοποιηθεί στους τρεις πρωτεύσαντες μαθητές της Γ΄ Λυκείου, που πέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το 2014 μέσω των τριών κατευθύνσεων (θεωρητικής, θετικής, τεχνολογικής). Ο έπαινος συνοδεύεται από την καταβολή ποσού 400 € για τον πρώτο, 300 € για τον δεύτερο και 200 € για τον τρίτο.
Οι πρωτεύσαντες είναι:
 
Θεωρητική κατεύθυνση: 
1. Χριστοπούλου Παντελία      4ο Γ. Λ. Καλαμάτας
2. Χαραλαμποπούλου Βασιλική        3ο Γ. Λ. Καλαμάτας
3. Μαργέλης Αλέξανδρος        Εκπαιδευτήρια Μπουγά
 
Θετική κατεύθυνση
1. Γκότσης Βασίλειος    1ο Γ. Λ. Καλαμάτας
2. Μανδηλάρη Ευγενία  3ο Γ.Λ. Καλαμάτας
3. Καλέκα Μαρία 4ο Γ. Λ. Καλαμάτας
 
Τεχνολογική κατεύθυνση
1. Αναγνωσταράς Παναγιώτης          3ο  Γ. Λ. Καλαμάτας
2. Κυριαζή Ευρυδίκη     4ο Γ. Λ. Καλαμάτας
3. Καμαρινοπούλου Νεφέλη – Σταυρούλα  Εκπαιδευτήρια Μπουγά
 
triwn-ierarxwn_1.JPGtriwn-ierarxwn_2.JPGtriwn-ierarxwn_3.JPGtriwn-ierarxwn_4.JPGtriwn-ierarxwn_5.JPGtriwn-ierarxwn_6.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech