Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Πάσχα στην Καλαμάτα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Τα Θεία Πάθη τίμησε και τη Λαμπροφόρο Ανάσταση του Ιησού Χριστού πανηγύρισε και εόρτασε η Καλαμάτα, παρουσία του συμπατριώτη μας Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Β. Παυλόπουλου. Φυσικά, οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές της Ορθοδοξίας πλαισιώθηκαν από την επιτέλεση των τοπικών εθίμων, όπως ο σαϊτοπόλεμος, παρουσία πλήθους κόσμου.

Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

a epitafios 1

Με κάθε επισημότητα τελέσθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η ακολουθία του Επιταφίου στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, στην Καλαμάτα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Την ακολουθία παρακολούθησε και ακολούθως μετέσχε στην περιφορά του Επιταφίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Β. Παυλόπουλος.

a epitafios

Την περιφορά του Επιταφίου προς ευλογία των πιστών και της πόλης συνόδευσε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, αποδίδοντας για πρώτη φορά το Dies Irae (Ημέρα της Οργής) από το Requiem του Verdi, καθώς και μουσικό μέλος από την 3η (Ηρωική) Συμφωνία του Beethoven, ενώ αγήματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας τιμητικά περιστοίχιζαν τον Επιτάφιο με τα όπλα υπό μάλης.

a epitafios 2

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολούθησε την περιφορά του Επιταφίου καθ΄όλη τη διαδρομή στο κέντρο της Καλαμάτας, μαζί με το Δήμαρχο Παναγιώτη Ε. Νίκα, Βουλευτές και αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, καθώς και πλήθος κόσμου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ

Επίσης, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στην κεντρική προκυμαία του λιμένα Καλαμάτας (στο σημείο όπου τελείται ο Αγιασμός των υδάτων), κατά την περιφορά του Επιταφίου, συναντήθηκαν οι Επιτάφιοι των Ιερών Ναών Αναλήψεως, Αναστάσεως και Αγίας Βαρβάρας. Οι Επιτάφιοι τοποθετήθηκαν σε εξέδρα και οι ιερείς ανέπεμψαν από κοινού δέηση.

a epitafios paralias 2

Ο Δήμος Καλαμάτας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας συνέδραμαν στην διενέργεια της τελετής, παρέχοντας την εξέδρα, τη μικροφωνική εγκατάσταση και το στολισμό του χώρου.

a epitafios paralias 1

Μετείχαν, επίσης, από θαλάσσης, με σκάφη μελών τους που παρέπλεαν την κεντρική προκυμαία, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων «Αρίων», ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας «Ο Ποσειδών», ο Ναυτικός Αθλητικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αίολος» και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Νοτίου Ελλάδος. Τα μέλη τους ελευθέρωσαν αερόστατα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ - ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στο πλαίσιο της ιδιωτικής επισκέψεώς του στην Καλαμάτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Β. Παυλόπουλος βρέθηκε στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, για έναν καφέ με το Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Ε. Νίκα, τον πρώην Υφυπουργό Γιάννη Λαμπρόπουλο, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους.

b proi megalou sabbatou 2

Πλήθος πολιτών έσπευσε να χαιρετήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του δώσει ευχές για επιτυχή άσκηση του υψηλού λειτουργήματός του, καθώς και για Καλή Ανάσταση, τις οποίες ο κ. Προκόπης Β. Παυλόπουλος ανταπέδιδε.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Δήμαρχος μετέβησαν στην Παραλία, στην κεντρική προκυμαία του λιμανιού Καλαμάτας.

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΠΑΝΤΗ

c anastasi 8

Τον αναστάσιμο παιάνα «Χριστός Ανέστη» έψαλαν τα μεσάνυκτα του Μεγάλου Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Β. Παυλόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, αιρετοί της Βουλής και της Αυτοδιοίκησης, καθώς και εκατοντάδες Καλαματιανοί και επισκέπτες, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, που υπήρξε το επίκεντρο του εορτασμού.

c anastasi 1

Λίγο νωρίτερα, ο χοροστατών Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είχε μεταδώσει το ανέσπερο φως της Αναστάσεως στον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε όλους τους πιστούς.
Η τελετή της Αναστάσεως διεξήχθη στο χώρο της πλατείας Υπαπαντής και την πλαισίωσαν η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, καθώς και αγήματα του Ελληνικού Στρατού από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού και της Πολεμικής Αεροπορίας από την 120 ΠΕΑ.

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Β. Παυλόπουλος έκανε την εξής δήλωση:
«Χριστός Ανέστη! Το άφατο θαύμα της Ανάστασης του Κυρίου σημαίνει διαχρονικά το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή. Εύχομαι το φετινό Πάσχα να σημάνει για όλους τους λαούς του κόσμου, για τους λαούς της Ευρώπης, κυρίως για το λαό μας, το οριστικό πέρασμα στην καταξίωση του ανθρώπου, μέσα από τη θωράκιση των απαράγραπτων θεμελιωδών του δικαιωμάτων και μέσα από την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Χρόνια πολλά!».

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ:
ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

d kyriaki pasxa 2

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, λίγο μετά τις 10.00 και κατά παλαιά παράδοση, μία θρησκευτική πομπή ξεκίνησε από το Επισκοπείο, προπορευομένης της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, που παιάνιζε χαρμόσυνα. Ο Μητροπολίτης και οι κληρικοί με κόκκινες στολές – συμβολικά, από το αίμα του Χριστού, ο οποίος θυσιάσθηκε υπέρ των ανθρώπων – και ακολούθως ο Δήμαρχος και αιρετοί της Βουλής και της Αυτοδιοίκησης, μέσω των οδών Φάριος, Μητροπολίτου Μελετίου και Υπαπαντής έφθασαν στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, όπου τελέσθηκε ο Εσπερινός του Πάσχα, που ονομάζεται και «Αγάπη». Κεντρικό του μήνυμα η Αγάπη του Χριστού για τους ανθρώπους, καθώς ο Κύριος έφθασε μέχρι τη σταυρική θυσία, για να τους προσφέρει τη δυνατότητα λύτρωσης και πραγματικής ευτυχίας.

d kyriaki pasxa 6

Μάλιστα, σε ανάμνηση της κηρύξεως του Ευαγγελίου σε όλους τους λαούς, η σχετική περικοπή, που κάνει λόγο για την εμφάνιση του αναστάντος Χριστού στους μαθητές Του, αναγνώσθηκε στην ελληνική και στη λατινική, την αγγλική, την αραβική, την τουρκική, την ισπανική, την ιταλική και τη γαλλική γλώσσα.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, κλήρος και λαός μετέβησαν στο Επισκοπείο, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης, δίδοντας και λαμβάνοντας ευχές, μοίρασε πασχαλινά κόκκινα αυγά.

ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στο κέντρο της Καλαμάτας, στο βόρειο πάρκινγκ και στην πλατεία Όθωνος, τα μπουλούκια των σαϊτολόγων πραγματοποίησαν ανήμερα το Πάσχα το έθιμο του σαϊτοπολέμου, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και παρουσία πολυπληθούς κοινού.

e saitopolemos 7 4 e saitopolemos 7 1

Σαΐτες είχαν ήδη ρίξει οι σαϊτολόγοι το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στον Αβραμόγιαννη στη Ράχη, στη Φυτειά και σε άλλα σημεία της Καλαμάτας, μαζί με το κάψιμο του Ιούδα. Την επιτηδειότητά τους έδειξαν, όμως, ανήμερα το Πάσχα, καθώς σουρούπωνε.
Κρότος, φωτιά και λάμψη, η δριμεία μυρωδιά της σαΐτας που καίγεται, οι στροβιλιζόμενοι σαΐτολόγοι, όλα συναποτέλεσαν «το χορό της φωτιάς».

e saitopolemos 7 5

Ο Δήμαρχος, μετά την παρέλαση των σαϊτολόγων, καλωσόρισε το κοινό, απηύθυνε το «Χριστός Ανέστη» προς όλους και έδωσε Πασχαλινές ευχές. Επεσήμανε, δε, την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας για την τέλεση του σαϊτοπολέμου και επέμεινε στην αναγκαιότητα να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας, ώστε ο σαϊτοπόλεμος να διεξάγεται χωρίς προβλήματα, ως ένα έθιμο όμορφο, που θα διαφημίζει την Καλαμάτα.

f saitopolemos 5 f saitopolemos 6

Σημειώνεται ότι την εκδήλωση υποστήριξε μουσικά η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, σε αυτήν συμμετείχε ο Σύλλογος Ελληνομνήμονες, ενώ προσφέρθηκαν κεράσματα, τα οποία διέθεσαν δωρεάν οι οινοποιΐες Οινομεσσηνιακή και Τσαβολάκης - Biovin και το ζαχαροπλαστείο Γαρδένια.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech