Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Δημοτική Ενότητα Αρφαρών

Τοπικές Κοινότητες – Οικισμοί Δ.Ε. Αρφαρών

Τοπικές Κοινότητες

Οικισμοί

Τοπική Κοινότητα Αγίου Φλώρου

Άγιος Φλώρος, Χριστοφιλαίϊκα

Τοπική Κοινότητα Αγρίλου

Άγριλος

Τοπική Κοινότητα Αρφαρών

Αρφαρά, Άγιος Κωνσταντίνος, Άνω Αρφαρά

Τοπική Κοινότητα Βελανιδιάς

Βελανιδιά

Τοπική Κοινότητα Βρομόβρυσης

Βρομόβρυση, Άνω Βρομόβρυση, Δρέμι, Κρασοπούλα

Τοπική Κοινότητα Πηδήματος

Πήδημα

Τοπική Κοινότητα Πλατέος

Πλατύ

Τοπική Κοινότητα Σταματινού

Σταματινό, Πελεκητό

Η Δημοτική Ενότητα Αρφαρών έχει έκταση 87,62 km² και πληθυσμό 2.648 (απογραφή 2011). Ήταν Δήμος του Νομού Μεσσηνίας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου.

Λειτούργησε την περίοδο 1998 -2010, οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε ως Δ.Ε. Αρφαρών στο νέο Δήμο Καλαμάτας. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Νομού. Αποτελείται από 8 τοπικές κοινότητες. Η Δ.Ε. Αρφαρών είναι ιδιαίτερα γνωστή καθώς σ΄αυτή υπάρχουν πηγές από τις οποίες υδρεύονται η Καλαμάτα, η Μεσσήνη και άλλες περιοχές του Νομού. Στην Τ.Κ. του Αγίου Φλώρου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Παμίσου. Βρίσκεται σε νευραλγικό σημείο της Μεσσηνίας, αφού βρίσκεται στο μέσο των ορίων της Μεσσηνίας με την Αρκαδία και πάνω στην Εθνική οδό. 

Η Δ.Ε. Αρφαρών παρουσιάζει πεδινό και ορεινό-ημιορεινό χαρακτήρα με έντονη παρουσία βοσκοτόπων. Κατά πλειοψηφία, οι κάτοικοι είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Παράγονται ελαιόλαδο, σύκα, κτηνοτροφικές τροφές, κυρίως αραβόσιτο και σιτηρά αλλά και πολλά κηπευτικά προϊόντα.
Έντονο είναι και το στοιχείο της κτηνοτροφίας με την εκτροφή κυρίως αιγοπροβάτων, ενώ δραστηριότητα παρουσιάζεται και στη μελισσοκομία. Αυτό οφείλεται στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής με την πληθώρα των λουλουδιών, των αρωματικών φυτών αλλά και του υγρού στοιχείου από τα κεφαλάρια του Πηδήματος και του Αγίου Φλώρου. Στο Πλατύ, μία από τις Τοπικές Κοινότητες, κάθε χρόνο οργανώνονται και διεξάγονται ιπποδρομίες προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου.


Τοπικές Κοινότητες Δ.Ε. Αρφαρών


Τοπική Κοινότητα Αγίου Φλώρου

Ο Άγιος Φλώρος είναι μία αγροτική ημιορεινή περιοχή με πληθυσμό 226 κατοίκων και έκταση 820 στρεμμάτων στο βορειοανατολικό άκρο της Μεσσηνιακής πεδιάδας. Βρίσκεται σε μια απόσταση 18 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας και μόνο 3 χλμ βορειοδυτικά των Αρφαρών. Είναι χτισμένος στις όχθες του ποταμού Παμίσου.

image44.jpgimage45.jpgimage46.jpgimage47.jpg


Τοπική Κοινότητα Αγρίλου

Ο Άγριλος βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Μεσσηνίας, σε υψόμετρο 367 μ. και απέχει 23 χλμ. από την Καλαμάτα. Έχει πληθυσμό 131 κατοίκους.

image48.jpgimage49.jpg


Τοπική Κοινότητα Αρφαρών

Τα Αρφαρά βρίσκονται 19χλμ βορειοδυτικά της Καλαμάτας, σε υψόμετρο 100 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή έχει 1.308 κατοίκους και καλύπτει πεδινές και ημιορεινές εκτάσεις 2,380 στρεμμάτων. Χτίστηκε γύρω στα 1834 και εγκαταστάθηκαν εκεί οι κάτοικοι των Άνω Αρφαρών. Στην Τουρκοκρατία ήταν φωλιά κλεφταρματολισμού (τα ιστορικά Σαμπάζικα). Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνοσειράς Συρόκα. Τα Αρφαρά αναπτύχτηκαν στη κτηνοτροφία και στη γεωργία, στις δε τελευταίες δεκαετίες έδωσαν αρκετούς επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων, εμπόρους και επιχειρηματίες. Το 1870 θεμελιώνεται και αποπερατώνεται το 1879 ο περικαλλής καθεδρικός ναός των Αγίων Θεοδώρων. Η θολωτή στέγη του στηρίζεται σε 8 κίονες με ανάγλυφα κιονόκρανα. Κατά τον εορτασμό των Αγίων Θεοδώρων πραγματοποιείται μεγάλο τοπικό θρησκευτικό πανηγύρι. Τα Αρφαρά διαθέτουν Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο καθώς επίσης και Ιατρείο, Πνευματικό Κέντρο και σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα.

image1.jpgimage2.jpgimage3.jpgimage4.jpg



Τοπική Κοινότητα Βελανιδιάς

Η Βελανιδιά βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Μεσσηνίας, σε υψόμετρο 466 μ. και απέχει 25 χλμ. από την Καλαμάτα. Έχει πληθυσμό 59 κατοίκους.

image50.jpgimage51.jpg


Τοπική Κοινότητα Βρομόβρυσης

Η Βρομόβρυση βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Μεσσηνίας, σε υψόμετρο 300 μ. και απέχει από την Καλαμάτα 21 χλμ. Αποτελείται από τρεις οικισμούς: Κρασοπούλα, Σφενδάμι, Δρέμι. Σε υψόμετρο 1000μ. βρίσκεται το παλιό χωριό (Παλιά Βρομόβρυση), που κατοικείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο πληθυσμός της κοινότητας είναι 84 κα΄τοικοι.

image52.jpg


Τοπική Κοινότητα Πηδήματος

Το Πήδημα έχει πληθυσμό 265 κατοίκους και απέχει 16 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Σε αυτό βρίσκονται οι πηγές Πηδήματος, που το νερό τους τροφοδοτεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μεσσηνίας. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία.

image53.jpgimage54.jpgimage55.jpgimage56.jpgimage57.jpg


Τοπική Κοινότητα Πλατέος

Το Πλατύ είναι αγροτική πεδινή περιοχή και βρίσκεται σε απόσταση 16 χλμ. Βορειοδυτικά της πόλης της Καλαμάτας. Είναι γνωστό για τις ιπποδρομίες που διοργανώνονται κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου καθώς και την 15η Αυγούστου. Η κοινότητα έχει πληθυσμό 490 κατοίκους.

image58.jpgimage59.jpgimage60.jpgimage61.jpg


Τοπική Κοινότητα Σταματινού

Το Σταματινού βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Μεσσηνίας, σε υψόμετρο 574 μ. και απέχει 24 χλμ. από την Καλαμάτα. Έχει πληθυσμό 85 κατοίκους.

image62.jpg

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech