Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Πετυχημένη γιορτή η «Άρτος – Οίνος – Έλαιον»!

Η μαζική συμμετοχή του κόσμου, που παρακολούθησε και χειροκρότησε με την καρδιά του την αναπαράσταση αγροτικών εργασιών οι οποίες έχουν εκλείψει και διαδικασιών επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις, χαρακτήρισε τη 2η Έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον 2013», που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας.

Το δε κοινό χειροκρότησε με την καρδιά του όσους μετέσχον, διότι αναγνώρισε την επιθυμία εκατοντάδων εθελοντών να διατηρηθούν και επιδειχθούν η παράδοση και ο λαϊκός μας πολιτισμός. Οι εθελοντές εκφράσθηκαν μέσω των πολιτιστικών και τοπικών συλλόγων που έλαβαν μέρος στην Έκθεση και έδωσαν στους νεότερους τη δυνατότητα να μάθουν και στους παλιότερους να θυμηθούν πώς ζούσαν οι Έλληνες μέχρι πριν μερικές δεκαετίες.

kosmos kosmos 1

Υπήρξαν, επίσης, και μεμονωμένοι εθελοντές κι όλοι τους, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, προσέφεραν τον καλύτερό τους εαυτό, δημιουργώντας μια πραγματική λαϊκή γιορτή, μέσα από την οποία ξεπρόβαλλε ο πολιτισμός του λαού μας, ζυμωμένος με τα τρία δυναμάρια της Μεσογειακής Δίαιτας, τον Άρτον, τον Οίνον και το Έλαιον.

Η δε Καλαμάτα και η Μεσσηνία μπορούν να καυχώνται ότι όχι απλώς παράγουν ποιοτικά αγροδιοτροφικά προϊόντα βασισμένα σε αυτούς τους πυλώνες της διατροφής μας, αλλά τα έχουν επενδύσει με πολιτιστικό ένδυμα αξεπέραστο. Κι αυτό το πολιτιστικό ένδυμα είναι άρρηκτα, βιωματικά συνδεδεμένο με τα προϊόντα αυτά, αλλιώς δε θα ήταν δυνατή η διεξαγωγή τέτοιας ποιότητας και τόσο μεγάλου αριθμού πολιτιστικών εκδηλώσεων, με ελάχιστα χρήματα και προετοιμασία, διότι απλώς οι εθελοντές των συλλόγων από όλη τη Μεσσηνία επέδειξαν στο κοινό τα βιώματα, την ίδια τη ζωή τους.

Επίσης, όσοι επισκέφθηκαν το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ποιοτικά μεσσηνιακά αγροδιατροφικά προϊόντα, τα οποία οι παραγωγοί και μεταποιητές τους εξέθεσαν.

ΑΡΤΟΣ ΧΘΕΣ

Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η διεξαγωγή της μεγάλης Αγροτικής Εκθέσεως «Άρτος – Οίνος – Έλαιον 2013» του Δήμου Καλαμάτας, οι βραδιές της οποίας με τα αφιερώματα στον Οίνον και το Έλαιον εξελίχθηκαν σε λαϊκές γιορτές, με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων Καλαματιανών και επισκεπτών.

Η χθεσινή βραδιά ήταν αφιερωμένη στον Άρτον και ξεκίνησε με την αναπαράσταση του οργώματος και της σποράς και, στη συνέχεια, (αφού προηγήθηκε ο θερισμός) με τη φόρτωση των δεματιών σιταριού στα ζώα, που τα μετέφεραν στο αλώνι, όπου έγινε το αλώνισμα.

alwnisma alwnisma 1

Ακολούθησε το λίχνισμα. Τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν παρείχε ο Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας του Νίκου Δρούγα, ενώ το σιτάρι ήταν προσφορά του Γιώργου Καρβέλη, από τον Ταΰγετο.

orgwma spora

sitari-fortwsi lixnisma-sitariou1

ΜΠΟΥΚΙΕΣ, ΤΡΑΧΑΝΑΣ, ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΤΟΥΛΕΣ

Στη συνέχεια, επιδείχθηκε η άλεση του σιταριού στο χειρόμυλο, την ώρα που τραγουδούσαν σχετικά τραγούδια οι εθελόντριες από το Σύλλογο Γυναικών Χιλιοχωρίων Δήμου Πύλου – Νέστορος και από την Ομάδα Γυναικών Γλυφάδας Δήμου Πύλου – Νέστορος. Οι κυρίες αυτές, επίσης, έφτιαξαν μπουκιές, τραχανά και χυλοπίτες (μακριές και κοντές), ενώ πέτουλες παρασκεύασε μια ομάδα από τα Χιλιοχώρια.

alesma-sitariou-xeiromulo xilioxwria-tragoudoun

mpoukies traxanas-xilioxwria 1

xulopites-xilioxwria petoules-xilioxwria

ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΑ

Τα μέλη του Εκπολιστικού Συλλόγου Καλαμίου «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» Δήμου Καλαμάτας προετοίμασαν τη ζύμη και τηγάνισαν εκατοντάδες τηγανόψωμα.

tiganopswma tiganopswma 1

ΓΑΜΗΛΙΑ ΠΙΤΑ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ

Οι κυρίες από το Σύλλογο Γυναικών Νερομύλου Δήμου Μεσσήνης επέδειξαν την προετοιμασία της γαμήλιας πίτας, την οποία ετοίμασαν και κέντησαν και πλούμισαν με πολλά στολίδια, από φυτικά μοτίβα μέχρι πουλάκια. Οι γαμήλιες κουλούρες και πίτες, ανάλογα με την τεχνική της κεντήστρας, αποτελούν ένα καλλιτέχνημα και όποιος είδε από κοντά τα έργα των κυριών από το Νερόμυλο, το διαπίστωσε. Στη συνέχεια, τις φούρνισαν σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο τον οποίον είχαν κάψει.

gamilia-pita 1 gamilia-pita 2

neromulos-gamialia-pita neromulos-fournisma

neromulos-fournisma 1

Οι εθελόντριες από το Σύλλογο Γυναικών Νερομύλου αναπαρέστησαν το δρώμενο «Ο μυλωνάς και η Κοντύλω», ενώ στη συνέχεια χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

neromulos-mulwnas-kontulw neromulos-xoros

ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΠΛΕΣ

Το κοσμαγάπητο γλυκό της δίπλας παρασκεύασαν με τέχνη οι κυρίες από το Μορφωτικό Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Περιφερειακό Σύλλογο «Αγία Τριάδα – Αγία Μαρίνα και Φίλοι της Δίπλας» Δ.Δ. Οιχαλίας. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Αλεξόπουλος προσέφερε, μάλιστα, δίπλες σε ωραία συσκευασία στο Δήμαρχο.

oixalia-diples oixalia-diples 1

oixalia-diples 2 oixalia-diples 3

Ακόμη, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Καλαμάτας επέδειξαν την παρασκευή τραχανά και χυλοπίτας.

dnsi-paideias-traxanas-xulopites dnsi-paideias-traxanas-xulopites 1

dnsi-paideias-traxanas-xulopites 2

Όλα όσα με φροντίδα παρασκεύασαν στην Έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον» τα μέλη των Συλλόγων που μετέσχον στο αφιέρωμα στον Άρτο, μοιράστηκαν στον κόσμο και έγιναν ανάρπαστα, καθώς ήταν πεντανόστιμα. Επίσης, η Συντεχνία Αρτοποιών Μεσσηνίας μοίρασε αρτοσκευάσματα, ενώ ο Πρόεδρός της Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος προέτρεψε τον κόσμο να αγοράζει φρέσκο ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς.

suntexnia-artopoiwn suntexnia-artopoiwn 1

Η Όλγα Παναγοπούλου έγνεσε, ενώ η Ελένη Ράλλη και ο Γεώργιος Τσόπελας επέδειξαν τον τρόπο κατασκευής ψάθινου καπέλου.

Παραδοσιακούς χορούς απέδωσαν τα συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδος Καλαμάτας «Αργώ», που επικέντρωσαν στον Πόντο και του Συλλόγου Αθλητικού Χορού «Ξενία», που έκαναν ένα αφιέρωμα στα ελληνικά νησιά.

argw-pontiaka argw-pontiaka 1

xenia-nisiwtika

Την εκδήλωση έκλεισε ο Δήμαρχος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην πετυχημένη διοργάνωση αλλά και τον κόσμο για τη συμμετοχή του, τονίζοντας πως στην Έκθεση του Δήμου Καλαμάτας δεν παρουσιάζονται απλώς συσκευασμένα αγροτικά προϊόντα, αλλά ο πολιτισμός και η παράδοσή μας.

dimarxos-episfragisi

Προέτρεψε, επίσης, τον κόσμο να έχει αισιοδοξία για την υπέρβαση της κρίσης και εξήρε τις αρχές της απλότητας και της λιτότητας, με τις οποίες πορεύονταν επιτυχώς οι πρόγονοί μας. Ευχήθηκε, τέλος, να είναι ακόμη πιο πετυχημένη η Έκθεση του 2014, η προετοιμασία για την οποία ξεκινά από τώρα, με σκοπό να φιλοξενήσει και Συλλόγους από γειτονικές, εκτός Μεσσηνίας, περιοχές.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech