Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

«Έλαιον» με λαϊκή γιορτή!

Μια πραγματική λαϊκή γιορτή ξεπήγασε χθες βράδυ, από το αφιέρωμα στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τις πολλές χρήσεις του, κατά τη διάρκεια της 2ης Εκθέσεως «Άρτος – Οίνος – Έλαιον 2013».

Πάνω από 1.000 κάτοικοι και επισκέπτες της Καλαμάτας παρακολούθησαν τα δρώμενα, την αναπαράσταση αγροτικών εργασιών που έχουν εκλείψει και διαδικασιών επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων, στο χώρο του πατινάζ, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.

Επίσης, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το δρώμενο «Στη βρύση, στην κρυόβρυση», που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος Γυναικών Βλαχόπουλου Δήμου Πύλου – Νέστορος, αλλά και παραδοσιακούς χορούς από σωματεία που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό.

xoroi xoroi 1

Η βραδιά, την οποία παρουσίασαν ο υπάλληλος του Δήμου Καλαμάτας Νίκος Κισκήρας και ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, ξεκίνησε με την επίδειξη του γανώματος χάλκινων σκευών από το Μιχάλη Αντωνόπουλο.

elaion-ganwma-xalkinvn 2 elaion-ganwma-xalkinvn

Ήταν μια διαδικασία απολύτως αναγκαία στο παρελθόν, διότι εάν δεν γάνωνε κανείς με κασσίτερο (καλάι) τα χάλκινα σκεύη, διέτρεχε θανάσιμο κίνδυνο από την οξείδωση του χαλκού.

Για το λόγο αυτό, ο γανωματής ή καλαντζής περιδιάβαινε πόλεις και χωριά, φωνάζοντας «χαλκώματα να γανώσω» κι οι κάτοικοι έσπευδαν για την αναγκαία διαδικασία.

ΕΛΑΙΟΝ ΜΕ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ

Φιλότιμη η ελιά, δέντρο γενναιόδωρο, πλουτίζει τη Μεσσηνία με τους καρπούς της, από τους οποίους παράγεται ένα από τα καλύτερα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα στον κόσμο. Πώς να μην είναι η μεσσηνιακή γαστρονομία πλημμυρισμένη από τις ποικίλες χρήσεις του ελαιολάδου;

Τις επέδειξαν χθες εθελόντριες από το Σύλλογο Γυναικών Σπερχογείας Δήμου Καλαμάτας «Η Αγία Κυριακή», από τον Εκπολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Μικρομάνης Δήμου Καλαμάτας, καθώς και από τον Σύλλογο Γυναικών Βλαχόπουλου Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Οι κυρίες από το Σύλλογο Γυναικών Σπερχογείας Δήμου Καλαμάτας «Η Αγία Κυριακή» έφτιαξαν τη ζύμη, έπλασαν λαλάγγια σε μεγάλη ποσότητα και τα τηγάνισαν, προσφέροντάς τα στη συνέχεια στο κοινό, κάτι που φυσικά συνέβη και με όλα τα υπόλοιπα εδέσματα που παρασκευάσθηκαν.

artos-sperxogeia-lalaggia artos-sperxogeia-lalaggia 1

Τα μέλη του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μικρομάνης Δήμου Καλαμάτας ετοίμασαν πολλά κεράσματα με αγκινάρα, σε διάφορες μορφές και κυρίως τηγανιτή, καθώς πρόκειται για προϊόν χαρακτηριστικό του χωριού τους. Επίσης, τηγάνισαν κεφτέδες και άλλες λιχουδιές από αγκινάρα.

elaion-edesmata-mikromani elaion-edesmata-mikromani 1

Αντίστοιχο χαρακτηριστικό έδεσμα από το Βλαχόπουλο είναι η λαλαγγίδα, που παρασκευάζεται με λίγα υλικά και τηγανίζεται συνήθως σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από μαυρολιά, το οποίο παράγεται στην περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας νωρίτερα από το κορωναίϊκο.

artos-vlaxopoulo-lalaggida artos-vlaxopoulo-lalaggida 1

Οι κυρίες από το Σύλλογο Γυναικών Βλαχόπουλου Δήμου Πύλου – Νέστορος ετοίμασαν και τηγάνισαν λαλαγγίδες σε εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα, που έγιναν ανάρπαστες από τον κόσμο, περιχυμένες με πετιμέζι ή μέλι. Πρόκειται για ένα έδεσμα που παραδοσιακά τρώνε οι αγρότες της περιοχής το πρωί, πριν ξεκινήσουν τις εργασίες τους.

ΚΙ Ο,ΤΙ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΔΙ ΘΑ ΓΕΝΕΙ ΣΑΠΟΥΝΙ!

Ακόμη και τα παραπροϊόντα της χρήσεως του ελαιολάδου είναι χρήσιμα. Τα τηγανόλαδα γίνονται θαυμάσιο σαπούνι.

sapouni-thermi-methodos sapouni-thermi-methodos 1

Η Αγγελική Σταματελοπούλου, δασολόγος του Δήμου Καλαμάτας, μαζί με την πεθερά της Χριστίνα Δημητρακοπούλου έφτιαξαν σαπούνι σε ένα μεγάλο λεβέτι, κάτω από το οποίο έκαιγε δυνατή φωτιά.

Επίσης, η Διαμαντούλα Κοτταρίδη έφτιαξε σαπούνι με τη λεγόμενη «ψυχρή» μέθοδο.

sapouni-psuxri-methodos

ΠΑΣΤΕΛΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ

Η αναλογία για να φτιάξει κανείς παστέλι σε σιγανή φωτιά είναι ένα κιλό σουσάμι και 1.250 γραμμάρια μέλι.

pasteli 1 pasteli

Την αποκάλυψε ο Στασινός Δημόπουλος, από την Πολιανή, που έφτιαξε ένα θαυμάσιο γλυκόπικρο παστέλι (ισορροπούσαν ιδανικά η γλύκα του μελιού και η πίκρα του σουσαμιού ως επίγευση), δεν είπε όμως τα υπόλοιπα μυστικά της τέχνης του.

pasteli 2

Οπωσδήποτε, αυτά είναι πολλά, διότι το ζεστό παστέλι, που θέλει και τέχνη στην κοπή του, έγινε ανάρπαστο από μικρούς και μεγάλους.

Γλυκές γεύσεις προσέφερε όμως και ο Ανδρέας Μπακόγιωργας, που είχε ετοιμάσει ζύμη λουκουμιού, την οποία έκοψε μπροστά στο κοινό, το οποίο έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση στο προϊόν αυτό.

loukoumi

ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

Στο πλαίσιο επίδειξης του τρόπου παρασκευής διαφόρων τροφίμων, γυναίκες και άνδρες εθελοντές (Αγγελική και Ελένη Μπελογιάννη, Δημήτρης Μητσέας, Γιώργος Αγγελόπουλος) τυροκόμησαν, δείχνοντας τη διαδικασία στον κόσμο και παρασκευάζοντας τυρί αλλά και μυζήθρα.

turi 2 turi 1

 Φυσικά, το τυρί αυτό δεν ήταν δυνατόν να καταναλωθεί άμεσα, αλλά τούτο συνέβη με τη μυζήθρα. Στη διαδικασία μετέσχε και ο Δήμαρχος, ο οποίος κατόπιν προσέφερε ώριμο τυρί στο κοινό.

turi 3 turi

«ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ, ΣΤΗΝ ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ»

Η βρύση αποτελούσε βασικό πόλο της ζωής σε κάθε χωριό, καθώς εκεί συναντιούνταν νέοι άνδρες, που πήγαιναν να ποτίσουν τα ζώα τους και νέες γυναίκες, οι οποίες έπαιρναν νερό με τις στάμνες για το σπίτι.

sti vrisi-sti kruovrusi

Εκεί δημιουργήθηκαν ειδύλλια, εκεί στήθηκαν προξενιά, από εκεί προέκυψαν οι μεγάλες απογοητεύσεις και οι ανομολόγητοι έρωτες.

Όσα συνέβαιναν, απέδωσαν με παραστατικό τρόπο, τραγουδώντας, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Γυναικών Βλαχόπουλου Δήμου Πύλου – Νέστορος.

ΣΤΟΝ ΑΡΓΑΛΕΙΟ ΜΕ ΝΗΜΑ ΛΙΝΟ

Τέλος, γυναίκες που γνωρίζουν τον τρόπο, κατεργάσθηκαν λινάρι, δηλαδή το μαγγάνισαν, το λανάρισαν, το έβαλαν στη ρόκα και το έγνεσαν και στη συνέχεια ύφαναν ύφασμα στον αργαλειό με νήμα λινό.

lino lino 1

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ

Σκοπός της Εκθέσεως, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας, είναι η προώθηση της καταναλώσεως των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής μας, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου και αποτελούν πυλώνες της Μεσογειακής Δίαιτας, καθώς και η προβολή του μεσσηνιακού γαστρονομικού πολιτισμού ιδίως στους επισκέπτες της περιοχής μας, Έλληνες και ξένους.

Επίσης, διοργανώνονται εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες η νέα γενιά γνωρίζει και οι παλιότεροι θυμούνται αγροτικές πρακτικές και εργασίες που έχουν εκλείψει, καθώς και όσα σχετίζονται με την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων και την παρασκευή τροφίμων.

Στο χθεσινό αφιέρωμα στο Έλαιον μετέσχον: Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μικρομάνης Δήμου Καλαμάτας, Σύλλογος Γυναικών Βλαχόπουλου Δήμου Πύλου – Νέστορος, Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας Δήμου Καλαμάτας «Η Αγία Κυριακή», Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδος Καλαμάτας «Η Αργώ», Μιχάλης Αντωνόπουλος, Χριστίνα Δημητρακοπούλου, Στασινός Δημόπουλος, Διαμαντούλα Κοτταρίδη, Ανδρέας Μπακόγιωργας, Αγγελική και Ελένη Μπελογιάννη, Δημήτρης Μητσέας, Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Σημειώνεται ότι την προσεχή Κυριακή (κάτι που έγινε και χθες), μεταξύ 19.00 και 20.00, η Επιτροπή Εθελοντισμού του Δήμου Καλαμάτας θα δέχεται στο περίπτερό της στην Έκθεση τις προσφορές των πολιτών σε φάρμακα και συσκευασμένα τρόφιμα, που θα διατεθούν σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Απόψε, Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 21.00, διοργανώνεται χορευτική βραδιά με παραδοσιακή μουσική. Η Παραδοσιακή Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας θα δώσει συναυλία και χορευτικοί σύλλογοι θα αποδώσουν ελληνικούς χορούς.

Αύριο Παρασκευή, 30 του μήνα, στις 20.00, ο νεαρός Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος θα παίξει Καραγκιόζη για μικρούς και μεγάλους.

Φυσικά, η Έκθεση θα εξακολουθεί τη λειτουργία της, ώστε οι παραγωγοί και οι μεταποιητές αγροδιατροφικών προϊόντων να προβάλουν τα παραγόμενα είδη τους.

Η 2η «Άρτος – Οίνος – Έλαιον 2013» θα κλείσει την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, με αφιέρωμα στον άρτον.

Τα δρώμενα, μέσω των οποίων θα επιδειχθούν παλαιές αγροτικές εργασίες και πρακτικές, θα ξεκινήσουν στις 20.00 και περιλαμβάνουν: αλώνισμα με ζώα, λίχνισμα του σιταριού και άλεσμά του στο χειρόμυλο, επίδειξη ζυμώματος και φουρνίσματος γαμήλιας κουλούρας και πίτας, επίδειξη παρασκευής μπουκιών, πέτουλας, τραχανά και χυλοπίτας, παρασκευή δίπλας, επίδειξη παρασκευής πρόσφορου, παρασκευή τηγανόψωμου, καθώς και πλέξιμο καπέλων.

Θα συμμετάσχουν: Εκπολιστικός Σύλλογος Καλαμίου «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» Δήμου Καλαμάτας, Ομάδα Γυναικών Γλυφάδας Δήμου Πύλου – Νέστορος, Σύλλογος Γυναικών Νερομύλου Δήμου Μεσσήνης, Σύλλογος Γυναικών Χιλιοχωρίων Δήμου Πύλου – Νέστορος, Όλγα Παναγοπούλου, Ελένη Ράλλη, Γεώργιος Τσόπελας.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech