Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Απόψε το Έλαιον στη μεγάλη έκθεση

Την αποδοχή του κοινού κερδίζει κάθε βράδυ η 2η Έκθεση «Άρτος – Οίνος - Έλαιον 2013», στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, η οποία άνοιξε τις πύλες της το Σάββατο 24 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου.

Σκοπός της Εκθέσεως, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας, είναι η προώθηση της καταναλώσεως των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής μας, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου και αποτελούν πυλώνες της Μεσογειακής Δίαιτας, καθώς και η προβολή του μεσσηνιακού γαστρονομικού πολιτισμού ιδίως στους επισκέπτες της περιοχής μας, Έλληνες και ξένους.

Επίσης, διοργανώνονται εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες η νέα γενιά θα γνωρίσει και οι παλιότεροι θα θυμηθούν αγροτικές πρακτικές και εργασίες που έχουν εκλείψει, καθώς και όσα σχετίζονται με την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων και την παρασκευή τροφίμων.

Απόψε, στις 20.00, θα ξεκινήσει το αφιέρωμα στο Έλαιον, έναν από τους τρεις πυλώνες της Μεσογειακής Δίαιτας και προϊόν που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και με εκλεκτή ποιότητα στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία.

ΔΡΩΜΕΝΑ

Μεταξύ άλλων, θα γίνει αναπαράσταση και επίδειξη των εξής εργασιών και διαδικασιών: γάνωμα χάλκινων σκευών, επίδειξη παρασκευής σαπουνιού, παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων στο τηγάνι με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παρασκευή παστελιού και λουκουμιού, καθώς και παρασκευή τυροκομικών προϊόντων (τυρί, μυζήθρα, γιαούρτι, κορκοφίγκι).

ΣΤΟΝ ΑΡΓΑΛΕΙΟ ΜΕ ΝΗΜΑ ΛΙΝΟ

Γυναίκες που γνωρίζουν τον τρόπο, θα κατεργασθούν λινάρι, δηλαδή θα το μαγγανίσουν, θα το λαναρίσουν, θα το βάλουν στη ρόκα για να το γνέσουν και στη συνέχεια θα υφάνουν ύφασμα στον αργαλειό με νήμα λινό.

artos-oinos-elaion 4 Medium artos-oinos-elaion 5 Medium

Θα μετάσχουν: Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μικρομάνης Δήμου Καλαμάτας, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αλαγονίων Καλαμάτας, Σύλλογος Γυναικών Βλαχόπουλου Δήμου Πύλου – Νέστορος, Μιχάλης Αντωνόπουλος, Χριστίνα Δημητρακοπούλου, Στασινός Δημόπουλος, Διαμαντούλα Κοτταρίδη, Ανδρέας Μπακόγιωργας, Αγγελική και Ελένη Μπελογιάννη, Δημήτρης Μητσέας, Γιώργος Αγγελόπουλος.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Σημειώνεται ότι απόψε και την προσεχή Κυριακή, μεταξύ 19.00 και 20.00, η Επιτροπή Εθελοντισμού του Δήμου Καλαμάτας θα δέχεται στο περίπτερό της στην Έκθεση τις προσφορές των πολιτών σε φάρμακα και συσκευασμένα τρόφιμα, που θα διατεθούν σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Αύριο, Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 21.00, διοργανώνεται χορευτική βραδιά με παραδοσιακή μουσική. Η Παραδοσιακή Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας θα δώσει συναυλία και χορευτικοί σύλλογοι θα αποδώσουν ελληνικούς χορούς.

Την Παρασκευή 30 του μήνα, στις 20.00, ο νεαρός Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος θα παίξει Καραγκιόζη για μικρούς και μεγάλους.

Φυσικά, η Έκθεση θα εξακολουθεί τη λειτουργία της, ώστε οι παραγωγοί και οι μεταποιητές αγροδιατροφικών προϊόντων να προβάλουν τα παραγόμενα είδη τους.

Η Έκθεση θα κλείσει την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, με αφιέρωμα στον άρτον. Τα δρώμενα, μέσω των οποίων θα επιδειχθούν παλαιές αγροτικές εργασίες και πρακτικές, θα ξεκινήσουν στις 20.00 και περιλαμβάνουν: αλώνισμα με ζώα, λίχνισμα του σιταριού και άλεσμά του στο χειρόμυλο, επίδειξη ζυμώματος και φουρνίσματος γαμήλιας κουλούρας και πίτας, επίδειξη παρασκευής μπουκιών, πέτουλας, τραχανά και χυλοπίτας, παρασκευή δίπλας, επίδειξη παρασκευής πρόσφορου, παρασκευή τηγανόψωμου, καθώς και πλέξιμο καπέλων.

Θα συμμετάσχουν: Εκπολιστικός Σύλλογος Καλαμίου «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» Δήμου Καλαμάτας, Ομάδα Γυναικών Γλυφάδας Δήμου Πύλου – Νέστορος, Σύλλογος Γυναικών Νερομύλου Δήμου Μεσσήνης, Σύλλογος Γυναικών Χιλιοχωρίων Δήμου Πύλου – Νέστορος, Όλγα Παναγοπούλου, Ελένη Ράλλη, Γεώργιος Τσόπελας.

artos-oinos-elaion.jpgartos-oinos-elaion_1.JPGartos-oinos-elaion_2.JPGartos-oinos-elaion_3.jpgartos-oinos-elaion_4_Medium.JPGartos-oinos-elaion_5_Medium.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech