Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

«Άρτος –Οίνος – Έλαιον» - Τρύγος και Οίνος!

Μερικές δεκαετίες πίσω γύρισαν πολλές εκατοντάδες θεατών, χθες βράδυ, παρακολουθώντας το αφιέρωμα στον οίνο, κατά τη διάρκεια της 2ης Εκθέσεως «Άρτος – Οίνος – Έλαιον 2013». Η βραδιά περιελάμβανε αναπαράσταση του τρύγου και των σχετικών εργασιών αρχικής κατεργασίας της σταφίδας με τη βοήθεια μελών από το Σύλλογο Γυναικών Χιλιοχωρίων Δήμου Πύλου – Νέστορος, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Επίσης, με τη συμμετοχή μελών του Συλλόγου Γυναικών Σπερχογείας Δήμου Καλαμάτας «Η Αγία Κυριακή» στήθηκε πατητήρι και 4 αγόρια πάτησαν τα σταφύλια και έβγαλαν τον πρώτο μούστο. Ακολούθως, οι κυρίες του Συλλόγου έφτιαξαν μουσταλευριά και άλλες νοστιμιές.

Με αφηγητή τον υπάλληλο του Δήμου Καλαμάτας Νίκο Κισκήρα, έγινε αναπαράσταση του τρύγου της σταφιδαμπέλου. Οι εθελοντές και εθελόντριες του Συλλόγου από τα Χιλιοχώρια άπλωσαν τη σταφίδα για να ξεραθεί, τη γύρισαν, έκαναν τον πρώτο καθαρισμό με το γράβαλο, την έτριψαν, την ξεκορτσάλισαν, την κοσκίνισαν, τη λίχνισαν και τη μακινάρισαν, ώστε να φύγουν τα χοντρά, οι σκασμένες ρώγες και τα ξένα σώματα. Η σταφίδα ήταν πλέον έτοιμη για παράδοση στον έμπορο ή το μεταποιητή. Όλες αυτές οι εργασίες, που - ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκονταν - συνοδεύονταν από τα σχετικά τραγούδια, συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του κοινού, που γέμισε τον αμφιθεατρικά διαμορφωμένο χώρο δίπλα στην πλατεία του πατινάζ. Σημειώνεται ότι εξίσου μεγάλη υπήρξε η παρουσία του κόσμου στα υπόλοιπα σημεία της Εκθέσεως, όπου οι παραγωγοί και μεταποιητές εξέθεταν τα προϊόντα τους, αλλά και στα σημεία όπου εκτίθενται παλιά εργαλεία αγροτικών εργασιών και άλλα αντικείμενα. Ακολούθως, τα μέλη του Συλλόγου από τη Σπερχογεία αναπαρέστησαν το πάτημα των σταφυλιών.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, από χορευτές και χορεύτριες με εθνικές ενδυμασίες. Μετέσχον: ο Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας Δήμου Καλαμάτας «Η Αγία Κυριακή», ο Σύλλογος Γυναικών Άριος Δήμου Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Η Αργώ», ο Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», ο Σύλλογος Γυναικών Χιλιοχωρίων Δήμου Πύλου – Νέστορος και ο Θεόδωρος Κασιδάκης, που έπλεξε καλάθι. Παραδοσιακή φλογέρα έπαιξε ο Κώστας Ψυχογιός.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech