Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

Ένα ιταλικό τετράδιο ελληνικών τραγουδιών στην Άνοιξη των Πλήκτρων

Η «Άνοιξη των Πλήκτρων» επιστρέφει, προσπαθώντας να φέρει μαζί της – επιτέλους - και την άνοιξη!

Η τρίτη στη σειρά συναυλία του κύκλου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και ώρα 21:00.
Ο Ιταλός πιανίστας και συνθέτης Riccardo Vaglini θα παρουσιάσει ένα πολύ πρωτότυπο πρόγραμμα με τον ευφάνταστο τίτλο «Ένα ιταλικό τετράδιο ελληνικών τραγουδιών» ("Un quaderno italiano di canzoni greche"). Ο ίδιος αναφέρει τα εξής, μεταξύ άλλων:
«Το "Un quaderno italiano di canzoni greche" είναι ένα αφιέρωμα στην Ελλάδα και στην ελληνική μου καταγωγή από την πλευρά της μητέρας μου. Πρόκειται για μια συναυλία για σόλο πιάνο, με ένα πρωτότυπο πρόγραμμα, το οποίο διαμορφώθηκε ειδικά για την περίπτωση. Γι' αυτόν τον σκοπό έστειλα περίπου τριάντα μελωδίες ελληνικών λαϊκών τραγουδιών σε άλλους τόσους Ιταλούς συνθέτες και συνθέτριες, ζητώντας τους να συνθέσουν στο πιάνο κάτι ελεύθερο και προσωπικό. Το τετράδιο, το οποίο προέκυψε, αποτελείται από σύντομες και ετερογενείς συνεισφορές, αφού οι εμπλεκόμενοι δημιουργοί ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, έχουν διαφορετική καταγωγή, γλώσσα και ποιητική, αλλά όλοι ενώνονται στον ίδιο βαθμό από την δύσκολη αποστολή να δημιουργήσουν ξανά μια σχέση με τη λαϊκή μουσική, η οποία μεταδίδεται μέσα από την προφορική παράδοση. (...)
Η συναυλία δεν έχει σκοπό να επιχειρήσει επιδρομές στην εθνομουσικολογία, ούτε στην αποκαλούμενη Ethno - και World Music, αλλά μόνο να δημιουργήσει προβληματισμούς και σκέψεις για τις πολιτισμικές ρίζες μιας κληρονομιάς που είναι ακόμα ζωντανή και αναντικατάστατη για όλη την Ευρώπη, καθώς επίσης και να οδηγήσει αλληγορικά σε μια εκδήλωση αλληλεγγύης – αποδεκτή με ενθουσιασμό από τους Ιταλούς συναδέλφους μου – για ένα έθνος, το οποίο χρειάστηκε να αντιμετωπίσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενίοτε περισσότερο από άλλα έθνη, τα δεινά της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοδοτικής δύναμης».
Ο Riccardo Vaglini, ο οποίος γεννήθηκε στην Πίζα το 1965 από Ελληνίδα μητέρα και Ιταλό πατέρα, είναι δημιουργός εγκαταστάσεων, performances, βίντεο, ηλεκτρονικής και γραπτής μουσικής. Ζει μεταξύ Αθήνας και Βενετίας, όπου διδάσκει σύνθεση στο κρατικό ωδείο Benedetto Marcello.

Το κοινό, αντί εισιτηρίου. καλείται να συνεισφέρει όποιο ποσό επιθυμεί για την επισκευή του τσέμπαλου, που έχει δωρηθεί στο Δ.Ω.Κ.

Ο Κύκλος «Άνοιξη των πλήκτρων» είναι ένας κύκλος πιανιστικών - κυρίως- ρεσιτάλμ που διοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, με σημαντική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια και τη στήριξη του συλλόγου «Τέρψις».
Έχει καθιερωθεί ως θεσμός, καθώς φέτος είναι η 5η χρονιά που διοργανώνεται, ενώ χρηματοδοτείται σταθερά κατά μεγάλο μέρος του από το «Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια».
Στόχος του κύκλου είναι να παρουσιαστεί το ρεπερτόριο του πιάνου, αλλά και άλλων πληκτροφόρων οργάνων, σε όλο το χρονικό του πλαίσιο, ενώ γίνεται προσπάθεια να υπάρχουν πάντα έργα του 20ού και 21ου αιώνα και, ιδιαίτερα, έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών.
Μέχρι στιγμής, 42 πιανίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν παρουσιαστεί στην Καλαμάτα στο πλαίσιο του κύκλου, ενώ στη φετινή, 5η πλέον χρονιά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει 11 πιανίστες σε 8 διαφορετικές συναυλίες. Πρόκειται για πιανίστες από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βενεζουέλα και την Κροατία και, συγκεκριμένα, το Μάνο Κιτσικόπουλο με ένα πολύ ενδιαφέρον crossover πρόγραμμα, το εντυπωσιακό πιανιστικό ντουέτο "piano for two" με την Beata Pincetić και τον Χρήστο Σακελλαρίδη, την Αλεξία Μουζά σε μια βραδιά έκπληξη, τον Ιταλό συνθέτη και πιανίστα Riccardo Vaglini με έργα που ανήκουν στο ιδιαίτερο κίνημα "fluxus", την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου στην παρουσίαση του CD "The Well Tempered Clavier" του J.S. Bach, που απέσπασε φέτος το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, τους τρεις καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Κώστα Γαλάνη, Λουκά Γεώργα και Στάθη Γυφτάκη σε ένα πρόγραμμα για 2, 4 και 6 χέρια, τη Λορέντα Ράμου σε μια βραδιά με έργα του 21ου αιώνα για πιάνο και μαγνητοταινία ( μια φετινή παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση) και με μια επετειακή βραδιά "δώρο" με το Σπύρο Μάνεση και το "Spiral Jazz Trio".
Την καλλιτεχνική επιμέλεια του κύκλου έχει αναλάβει ο πιανίστας και καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Λουκάς Γεώργας.

afisa_italiko_tetradio_Medium.png

 

 

iso9001 2015

govgr

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech