Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

Οι «Μουσικές του Κόσμου» ταξιδεύουν στον «σκοτεινό» Μεσαίωνα!

Ο κύκλος «Μουσικές του Κόσμου» συνεχίζει το ταξίδι του, «παγώνοντας» τον χρόνο και μεταφέρει το κοινό σχεδόν 1.000 χρόνια πίσω.

Ο Μεσαίωνας, μια εποχή που για πολλούς φαίνεται σκοτεινή, μέσω της  μουσικής γίνεται αποκαλυπτική, άλλοτε προκλητική και σχεδόν πάντα ιδιαίτερα γοητευτική και ανατρεπτική...

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, στις 20:30, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη μουσική του Μεσαίωνα, μέσα από τις μουσικές που διάλεξε το μουσικό σύνολο "Coloratura musica collectiva".

Αυτό το μουσικό σύνολο αποτελείται από μουσικούς διαφορετικής εκπαίδευσης και κατεύθυνσης. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη να συνταιριάξει ο κόσμος της κλασσικής μουσικής με εκείνον της κοσμικής ή παραδοσιακής. Η αναζήτηση γι’ αυτόν τον κοινό τόπο οδήγησε στην μουσική του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα (1100-1500), μιας εποχής με σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα, που αποτέλεσε την βάση για την εξέλιξη  της μουσικής στην Ευρώπη .

Το πρόγραμμα “La Rosa Εnflorece” , το τριαντάφυλλο που ανθίζει, μας μεταφέρει σε μιαν εποχή που η μουσική δεν διακρίνεται σε λαϊκή και κλασσική, που η χαρά, η θλίψη, η περηφάνια, το γλέντι, εκφράζονται μουσικά με τον ίδιο τρόπο στην ταβέρνα όσο και στο παλάτι.  Από τη μουσική των πλανόδιων οργανοπαικτών στο καρναβάλι της Βενετίας μέχρι τους θρήνους στις φυλακές της Αυστρίας, λαϊκή μουσική και τραγούδια του μεσαίωνα για όλους..

Το μουσικό σύνολο "Coloratura musica collectiva" αποτελείται από τους:

Γιώργο Παυλάκο (πνευστά)

Γιώργο Κλάδη (κρουστά)

Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου (κρουστά)

Άγγελο Θεοδωρακόπουλο (λαούτο)

και την σοπράνο Ανδριάνα Παπαβασιλοπούλου.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

Ο κύκλος «Μουσικές του Κόσμου» διοργανώνεται από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας για 5η συνεχόμενη χρονιά και στόχο έχει να «αγκαλιάσει» όλα τα είδη της μουσικής έκφρασης, από την παράδοση στην τζαζ και από τον κλασικισμό στην σύγχρονη δημιουργία.

Ο  κύκλος φέτος είναι αφιερωμένος στην ποίηση, τον λόγο και την μουσική.

Ο λόγος υπήρξε η αφορμή για την μουσική από την αρχαιότητα ως σήμερα. Η μουσική γεννήθηκε από τον λόγο και συμπορεύτηκε κατά την διάρκεια όλων των εποχών άλλοτε συνοδευτικά, άλλοτε αντιστικτικά και ενίοτε εναντιωματικά, χρωματίζοντας τις κρυφές έννοιες, εικόνες και στιγμές που αποτυπώνει ο λόγος. Η μουσική έφτιαξε τον χώρο, τον χρόνο και το περιβάλλον, που απογείωσε τον λόγο, δημιουργώντας μια νέα διάσταση...

«Μέσα στη μουσική υπάρχει χώρος να κοιμηθεί ο άνεμος...» γράφει ο Γιώργος Σαραντάρης στο ποίημά του «Μέσα στη μουσική».

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του κύκλου έχει αναλάβει η Κατερίνα Παλαιολόγου.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech