Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

Εκδήλωση µε θέµα την τέχνη της "Performance"

Το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (ΚΤΚ) και ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής, κ. Παναγιώτης Λαµπρινίδης προσκαλούν τo Video Art Mηδέν και την κ.Μαργαρίτα Σταυράκη σε µια εκδήλωση, με ομιλία και προβολή έργων τέχνης, µε θέµα την τέχνη της "Performance".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, στις 8.30 μ.μ, στο χώρο του ΚΤΚ (εντός Εικαστικού Εργαστηρίου) του Δήμου Καλαμάτας.

Κεντρικές καλεσµένες θα είναι η κ. Μαργαρίτα Καταγά, επιμελήτρια και σύμβουλος τέχνης και η κ.Ευαγγελία Μπασδέκη, σηµαντική καλλιτέχνις της περφόρµανς, ιδρυτικά µέλη και οι δύο του πολιτιστικού φορέα Per Art Archives, για την καταγραφή και τη δημιουργία αρχείου της επιτελεστικής τέχνης στην Ελλάδα.

Την οµιλία θα ξεκινήσει η κ.Μαργαρίτα Σταυράκη κάνοντας µια σύντομη εισαγωγή στο είδος και παρουσιάζοντας την υπο-κατηγορία της βίντεο- Performance, µε τα χαρακτηριστικά και τα ιδιώματα της μέσα από σημαντικά έργα του είδους, αλλά και έργα από το αρχείο του Μηδέν. Στην συνέχεια, η κ.Μαργαρίτα Καταγά θα μας υποδείξει τις σχέσεις της περφόρμανς με την κάμερα, διεισδύοντας περαιτέρω στο θέμα και εγείροντας το ερώτημα κατά πόσο τεκμηριώνεται η επιτέλεση μέσω της φωτογραφίας, παρουσιάζοντας σημαντικά παραδείγματα περφόρμανς από το 1960 κι έπειτα, σε Ευρώπη, Αμερική και Ελλάδα. Τέλος, η κ.Ευαγγελία Μπασδέκη θα μας δώσει την ευκαιρία να αναρωτηθούμε για την σχέση του αρχείου στη θεωρία και την πρακτική της σύγχρονης και μετά-νεωτερικής τέχνης. Θα μας παρουσιάσει καλλιτέχνες που ενσωματώνουν το αρχειακό υλικό στη σύνθεση του έργου τους και πως αυτό δημιουργεί περιβάλλοντα επικαλύψεων, επεξεργασίας και κατανάλωσης του αρχείου και εντέλει νέες αναγνώσεις στη σχέση μεταξύ αρχειοθέτη, καλλιτέχνη, ερευνητή και θεατή.

Επιπλέον, το κοινό θα παρακολουθήσει την ενότητα βίντεο- Performance, “Δρω.., με ή χωρίς έκφραση”, μια ενότητα εννέα βίντεο που βασίζεται στην ταυτότητα του σώματος, με αναφορές στην τελετουργία, την φιλοσοφία & την ποίηση, τον ανθρώπινο αποπροσανατολισμό και την ιστορία των οικογενειακών σχέσεων. Η ενότητα είναι σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη από τη διοργάνωση του Μηδέν 2018. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Gabriel Andreu (Αγγλία), Eduardo Herrera (Ιταλία), Michele Manzini (Ιταλία), Nuno Veiga (Πορτογαλία), AlexanderIsaenko (Ουκρανία), Elisabetta Di Sopra (Ιταλία), Miloushka Bokma (Ολλανδία), Aleksandra Mlynarczyk-Gemza (Πολωνία), Gray Swartzel (ΗΠΑ).

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech