Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Με επιτυχία η μεγάλη άσκηση «Σεισίχθων 2020» στην Καλαμάτα

Με επιτυχία στέφθηκε η μεγάλη άσκηση με σενάριο σεισμού, με κωδική ονομασία «Σεισίχθων 2020», που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 05 Μαρτίου 2020 και ώρα 10 μ.μ, στο κέντρο της Καλαμάτας.

Η άσκηση είχε σκοπό την καλύτερη προετοιμασία και το συντονισμό του μηχανισμού απόκρισης, όσον αφορά στο ενδεχόμενο σεισμού, που αποτελεί ξαφνικό φυσικό φαινόμενο, συχνό στο ελληνικό χώρο και εξελίχθηκε στα οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία περικλείονται από τις οδούς 23ης Μαρτίου, Νέδοντος, Κροντήρη και Αριστομένους.

Το συντονισμό της άσκησης έχει ο Διοικητής της Π.Υ Καλαμάτας, Αθ. Κατσαφάδος. Στην άσκηση συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Δήμος και το γραφείο Πολιτικής Προστασίας, η Ελληνική και η Δημοτική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, καθώς και εθελοντικές ομάδες (ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνία, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - Παράρτημα Καλαμάτας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, Πρόσκοποι, Ορειβατικός Σύλλογος).

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε στην εκκένωση κτηρίων και τον απεγκλωβισμό ατόμων μετά από σεισμό, ενώ ενεργό ρόλο είχε το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά τραυματιών. Το ιστορικό Δημαρχείο δε λειτουργούσε και η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, μεταφέρθηκε στο πρώην Αναψυκτήριο, για τις ανάγκες της άσκησης.

Το σενάριο περιλάμβανε επίσης:

  • κατάσβεση πυρκαγιάς σε βενζινάδικο,
  • απελευθέρωση δρόμων από συντρίμμια,
  • αποκλεισμοί δρόμων, στους οποίους προέβη η Τροχαία, καθώς και
  • εκκένωση κατοικιών και ασφαλής μεταφορά των πολιτών στους προκαθορισμένους χώρους καταφυγής μετά από σεισμό.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σε δήλωσή του μετά το πέρας της άσκησης ανέφερε: «Ο Δήμος Καλαμάτας εμπλέκεται σε όλα τα στάδια Πολιτικής Προστασίας. Από την πρόληψη, τον μετριασμό των συνεπειών μέχρι την αποκατάσταση. Σε τέτοιου είδους γεγονότα τον επιχειρησιακό συντονισμό και την αρμοδιότητα έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία κι εμείς ως Δήμος θέτουμε τις υπηρεσίες και τα επιχειρησιακά μας μέσα στη διάθεσή της. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που συμμετείχαν στην άσκηση. Πρώτα απ’ όλα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τους εθελοντές, όλους όσοι συμμετείχαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Επίσης τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τις υπηρεσίες του Δήμου». 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech