Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας

Tο μουσείο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Παπάζογλου. Στεγάζεται σε μια οικία, η οποία χρονολογικά τοποθετείται στα μέσα του 19ου αιώνα και δωρήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία από τον Αντώνιο Μπενάκη, ιδρυτή του ομώνυμου αθηναϊκού μουσείου. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1971, όμως υπέστη μεγάλες ζημιές από το σεισμό του 1986. Η συντήρηση του κτηρίου και η μελέτη επανέκθεσης των ευρημάτων διήρκεσαν έως το 1995, οπότε εγκαινιάστηκε η έκθεση του ισογείου. Τρία χρόνια αργότερα, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος όροφος. Ήδη, βέβαια, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες μεταφοράς του μουσείου στο κτήριο της Παλιάς Αγοράς (στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων), το οποίο θα στεγάσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας.

 

Δεύτερος όροφος

Στο δεύτερο όροφο του μουσείου εκτίθενται τα ευρήματα που καλύπτουν τα Προϊστορικά και τα πρώτα Ιστορικά χρόνια της Μεσσηνίας.

Η περιήγηση στον όροφο ξεκινά από την αίθουσα 1, η οποία περιέχει ευρήματα από τα Νιχώρια, δυτικά της Καλαμάτας, όπου ανασκάφηκε οικισμός που κατοικούνταν από τη Μεσοελλαδική εποχή (2η χιλιετία π.Χ.) ως και τους Βυζαντινούς χρόνους (13ος αι. μ.Χ.). Στις προθήκες της μπορείτε να δείτε κεραμικά και χάλκινα ευρήματα του μυκηναϊκού θολωτού τάφου που βρέθηκε εκεί, ένα μελαμβαφές κύπελλο και μια λήκυθο του 5ου αι. π.Χ., σφραγιδόλιθους και κοσμήματα από τον τάφο και τον οικισμό, καθώς και δύο χάλκινους κρατήρες Μυκηναϊκής εποχής που βρέθηκαν στο Χαρακοπιό και στο Χανδρινό.

Η αίθουσα 2 φιλοξενεί ευρήματα της Μυκηναϊκής και Πρωτογεωμετρικής περιόδου από τον οικισμό των Νιχωρίων (θραύσματα αγγείων, ακέραια αγγεία, χάλκινα και οστέινα αντικείμενα, πήλινα και στεάτινα σύνεργα υφαντουργίας, λίθινα εργαλεία και αιχμές βελών, μυκηναϊκά ειδώλια), κοσμήματα από μπλε υαλόμαζα, πιθανόν ανατολικής προέλευσης, από το θολωτό τάφο στον Δάρα, και ευρήματα από τους τάφους που ανασκάφηκαν στα χωριά Καρποφόρα και Ριζόμυλο (τέλη 17ου-τέλη 13ου αι. π.Χ.) και στην τοποθεσία Βαθύρεμα.

Η αίθουσα 3 είναι αφιερωμένη στην προϊστορική ακρόπολη της Μάλθης, που ανασκάφηκε κοντά στο χωριό Βασιλικό, στα βόρεια της Μεσσηνίας, και αποτελούσε ακρόπολη ενός οικισμού που άκμασε από το 2000 έως το 1600 π.Χ. (Μεσοελλαδική και Μυκηναϊκή εποχή). Στην ίδια αίθουσα εκτίθεται ένα σφράγισμα από το μέγαρο που ανασκάφηκε στα Ακοβίτικα και χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική περίοδο.

Στην αίθουσα 4 παρουσιάζονται τα πιο πρόσφατα ευρήματα από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας: από το Ψάρι και τον Χαλκιά της επαρχίας Τριφυλίας, από τα Διόδια και τον Αριστομένη της επαρχίας Μεσσήνης, από τη μυκηναϊκή νεκρόπολη στη θέση Ελληνικά (περιοχή Άνθειας), από τη θέση Ράχες, από την αρχαϊκή οικία στο Κοπανάκι, από τα Ακοβίτικα και από το ιερό του ποτάμιου θεού Πάμισου, που λατρευόταν ως ιαματική θεότητα (Άγιος Φλώρος). Παρουσιάζονται επίσης αρχαιότητες που βρέθηκαν τυχαία από πολίτες και παραδόθηκαν στο μουσείο.

Τέλος, στον προθάλαμο του ορόφου και στο κλιμακοστάσιο εκτίθενται κεραμικά και αμφορείς. 


Ισόγειο

Στην αίθουσα 1 θα δείτε κεφαλές από αγάλματα των Ρωμαϊκών χρόνων, θραύσματα από τραπεζοφόρα, ένα μαρμάρινο ακέφαλο άγαλμα του λεγόμενου τύπου της Ήρας Borghese (από την Κυπαρισσία ), έναν μαρμάρινο γυναικείο κορμό με το κέρας της Αμάλθειας από το Πεταλίδι (αρχαία Κορώνη) και μια μαρμάρινη ενεπίγραφη ερμαϊκή στήλη (αρχαία Μεσσήνη, 2ος αι. μ.Χ.).

Η αίθουσα 2 είναι αφιερωμένη στα ταφικά έθιμα, ενώ στην αίθουσα 3 θα δείτε δύο μαρμάρινες βάσεις από περιρραντήρια, μια μαρμάρινη πλάκα με τρεις κοιλότητες, που χρησίμευαν ως μονάδες μέτρησης, μια στήλη από ασβεστόλιθο που έχει χαραγμένα δύο ψηφίσματα της αρχαίας Θουρίας, μια βάση αγάλματος με ανάγλυφη διακόσμηση (ακρόπολη Κορώνης) και τέσσερα κιονόκρανα, τρία ιωνικά κι ένα δωρικό.

Στην τελευταία αίθουσα εκτίθενται τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων από ρωμαϊκές οικίες.

Πληροφορίες

Παπάζογλου 6, Καλαμάτα
Τηλ. 27210 63100

Ώρες Λειτουργίας
καθημερινά εκτός Δευτέρας 8:00 - 14:30

iso9001 2015

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech