Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Πάσχα στην Καλαμάτα, με έθιμα γνωστά στο Πανελλήνιο

Η Μεγάλη Εβδομάδα προχωρεί και πλησιάζει η κορύφωση του Θείου Δράματος κατά τη Μεγάλη Παρασκευή.

Στην Καλαμάτα θα τελεσθούν με κάθε επισημότητα οι εκκλησιαστικές ακολουθίες στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, καθώς και σε όλους τους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς του Δήμου μας, όπως και στις Ιερές Μονές της περιφέρειάς του. Η κορυφαία εορτή της Ορθοδοξίας συναρτάται, βεβαίως, και με τοπικά έθιμα, γνωστά στο Πανελλήνιο, όπως ο σαϊτοπόλεμος και το κάψιμο του Ιούδα, καθώς και οι ιπποδρομίες ανήμερα του Αγίου Γεωργίου.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ

Η κορύφωση του Θείου Δράματος κατά τη Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου εστιάζεται στον Επιτάφιο Θρήνο. Το βράδυ της ημέρας αυτής, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, θα τελεσθεί με κάθε επισημότητα η περιφορά του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Υπαπαντής του Χριστού. Η έξοδος του Επιταφίου θα πραγματοποιηθεί στις 21.15.

epitafios

Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου 19 Απριλίου θα τελεσθεί η μεγάλη θρησκευτική εορτή της Ανάστασης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού.

anastasi 1

Ανήμερα το Πάσχα, 20 Απριλίου και ώρα 10.15 το πρωί, θα τελεσθεί η Ακολουθία του Εσπερινού του Πάσχα (Αγάπη) στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό. Η πασχαλινή πομπή θα ξεκινήσει από το Επισκοπείο στις 10.00 το πρωί.

ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΣ, ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ ΚΑΙ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ

Ο Δήμος Καλαμάτας, για τη διατήρηση της παράδοσης, οργανώνει και φέτος σε συνεργασία με το Σύλλογο Σαϊτολόγων Δήμου Καλαμάτας και τον Ιππικό Όμιλο Πλατέος το σαϊτοπόλεμο, το κάψιμο του Ιούδα και τις ιπποδρομίες στο Πλατύ. Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, ο Δήμαρχος τόνισε πως ο σαϊτοπόλεμος μετακινείται φέτος στο κέντρο της πόλης ώστε να είναι ευχερέστερη η πρόσβαση. Μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί σε νυκτερινή ώρα, ώστε να είναι πιο εντυπωσιακός.

st

Σαΐτες όμως δε θα πέσουν μόνο ανήμερα τη μεγάλη εορτή. Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι σαϊτολόγοι ετοιμάζουν τις σαΐτες για το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, αλλά και για τον Επιτάφιο. Μεταξύ 6 το πρωί και 12 το μεσημέρι, στην οδό Σπάρτης 45 θα γίνουν τα γεμίσματα της σαΐτας.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, στις γειτονιές της Καλαμάτας θα κάψουν τον Ιούδα και θα ρίχνουν σαΐτες: στη Ράχη, στον Αβραμόγιαννη στις 21.30 και την ίδια ώρα στην πλατεία Φυτειάς.

Ο ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΣ

Ανήμερα το Πάσχα, στις 20.00, στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα (πλησίον πλατείας Όθωνος και έναντι 5ου Δημοτικού Σχολείου «Μπενάκειου»), τα μπουλούκια των σαϊτολόγων θα κάνουν το σαϊτοπόλεμο. Σημειώνεται πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των θεατών. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι οι πολίτες δε θα μπορούν να έχουν σταθμευμένα τα αυτοκίνητά τους την Κυριακή του Πάσχα στο βόρειο parking, καθώς και στα εφαπτόμενα με το parking τμήματα των οδών Νέδοντος και Αρτέμιδος.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 20.30, στην Τοπική Κοινότητα Αιθαίας (κεντρική πλατεία) θα πραγματοποιηθούν σαϊτοπόλεμος και κάψιμο του Ιούδα.

saitopolemos 1

ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ

Τέλος, στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, την Τετάρτη 23 Απριλίου και ώρα 11.00, θα πραγματοποιηθούν οι ιπποδρομίες στο Πλατύ, ένα έθιμο με ρίζες βαθιές στην ιστορία.

ippodromies

anastasi.JPGanastasi_1.JPGepitafios.jpgioudas.jpgippodromies.jpgsaitopolemos.JPGsaitopolemos_1.JPGst.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech