Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

Δεν μπορεί η Αλβανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άταφους τους νεκρούς του 1940

Το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Αλβανία, ενόσω παραμένουν άταφοι και χωρίς τις πρέπουσες νεκρικές τιμές χιλιάδες πεσόντες Έλληνες στρατιώτες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 – 1941, έστειλε ο τέως Αντιπρόεδρος της Βουλής και Υπουργός Γιώργος Σούρλας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας και η Ένωση Συγγενών και Φίλων Άταφων Νεκρών Μεσσηνίας 1940-1941, την Κυριακή 1η Νοεμβρίου.

Είχε προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων, που αναπέμφθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στις 11.00 το πρωί.

423 ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ

Στη συνέχεια, στις 11.30, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και σε κλίμα συγκίνησης εν μέσω του ακροατηρίου και ιδίως μεταξύ εκείνων που έχασαν συγγενείς τους στην Αλβανία, πολλοί από τους οποίους παραμένουν άταφοι, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι είναι η δεύτερη εκδήλωση που διοργανώνεται στην Καλαμάτα με αυτό το περιεχόμενο. Προσέθεσε, δε, ότι πριν 75 χρόνια έφυγαν από εδώ χιλιάδες παιδιά, 25 έως 30 ετών και 423 άνθρωποι δικοί μας έδωσαν τη ζωή τους εναντίον των Ιταλών στη Βόρειο Ήπειρο και για πολλούς λόγους έχουν μείνει άταφοι πολλοί.

Ο Π. Νίκας αναφέρθηκε, ακόμη, στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ανεγερθεί στην πόλη της Καλαμάτας παμμεσσηνιακό μνημείο τιμής και ευγνωμοσύνης, για τους χιλιάδες νεκρούς στους εθνικούς αγώνες από την Παλιγγενεσία του 1821 και μετέπειτα.

Συγκινημένος, απηύθυνε χαιρετισμό και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών και Φίλων Άταφων Νεκρών Μεσσηνίας 1940-1941 Αριστόδημος Μπουλούκος, που έμεινε σε ηλικία 5 ετών ορφανός, όταν ο πατέρας του Γεώργιος, αντισυνταγματάρχης, έδωσε τη ζωή του υπέρ πίστεως και πατρίδος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ο κ. Μπουλούκος τόνισε πως οι πεσόντες προσέφεραν την ύπαρξή τους για να υπάρχουμε εμείς ελεύθεροι, ενώ πολλοί εξ αυτών βρίσκονται άταφοι νεκροί και προσδοκούν την ταφή τους.

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Ο Γιώργος Σούρλας, στον οποίο ο Δήμαρχος επέδωσε αντίγραφο της σφραγίδας της Μεσσηνιακής Γερουσίας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ακόμη μια επέτειος με πανηγυρισμούς για το Έπος 1940 – 41 και οι 7.976 πεσόντες – ήρωες παραμένουν άταφοι σε ομαδικούς τάφους στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου επί 75 χρόνια.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υπομονής, αντοχής και ανοχής από τα παιδιά και τους συγγενείς των πεσόντων.

Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να απαιτήσει από την Αλβανία να τηρήσει τη συμφωνία που κυρώθηκε από τα δύο Κοινοβούλια προ πενταετίας. Να απαιτήσει να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, που υπαγορεύουν οι διεθνείς συνθήκες.

Να καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να ενταχθεί η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη διαιώνιση αυτής της εκκρεμότητας».

Επίσης, ο κ. Σούρλας αναφέρθηκε σε συγκινητικές περιπτώσεις Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, που με κίνδυνο της ζωής τους διαφύλαξαν επί 75 χρόνια τους χώρους ταφής στρατιωτών μας στην Αλβανία.

ΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ

Μπορείτε εδώ να δείτε κατάλογο (όπως προσκομίσθηκε στο Δήμο Καλαμάτας) με τους νεκρούς Μεσσηνίους πολεμιστές, 423 τον αριθμό, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν δεχθεί τις νεκρικές τιμές και παραμένουν άταφοι στα βουνά της Αλβανίας.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech