Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

Αναβαθμισμένος βιολογικός καθαρισμός: θα λειτουργεί με εργολαβίες, αν η κυβέρνηση δε διορίσει προσωπικό

Σε σχέση με δημοσιεύματα για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας, ο Δήμαρχος δήλωσε προς τους δημοσιογράφους τα εξής:
 
«Η Δημοτική Αρχή, στα προηγούμενα χρόνια, κατέβαλε πολύ μεγάλες προσπάθειες και βρίσκεται σε ολοκλήρωση ένα πρόγραμμα με σύμβαση 4.200.000 ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού. Θα εκσυγχρονισθεί πλήρως και θα έχομε, πλέον, δυνατότητα διαχείρισης λυμάτων 120.000 κατοίκων. 
 
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ
ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
 
Όσον αφορά στα ζητήματα που έχουν σχέση με το μέτωπο της θάλασσας, ελέγχεται από το ΕΛΚΕΘΕ η καθαρότητά της. Κάθε χρόνο παίρνομε έκθεση και καμία χρονιά δεν μας έφεραν δυσμενή στοιχεία για το θαλάσσιο μέτωπο στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού. Δεν υπάρχει πρόβλημα με μικροβιακό φορτίο. 
 
 
ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ
ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ
 
Υπάρχει ένα ζήτημα με τη λυματολάσπη, σοβαρό, που κάνουμε προσπάθεια να το διαχειρισθούμε με τον ασβέστη. Έχουμε υποβάλει στο ΕΠΠΕΡΑΑ σχετική μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιοποιηθεί και η μονάδα της ΜΟΛΑΚ – δεν θα την πετάξομε αυτή τη μονάδα – ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση.
Θα είχαμε ξεκινήσει αν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της ένταξης. Έχομε, όμως, την απόλυτη διαβεβαίωση ότι το θέμα αυτό μπαίνει ως εμπροσθοβαρές στο νέο ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται νέες μελέτες, νέες αιτήσεις, νέα γραφειοκρατική διαδικασία και νέα καθυστέρηση. Αυτό είναι βέβαιο. Και θα τελειώσομε και με το ζήτημα της λυματολάσπης, που διαχρονικά δημιουργούσε προβλήματα στην περιοχή».
Ανέφερε, επίσης, πως «το γεγονός ότι απαλλάξαμε την περιοχή του Ασπροχώματος από τα σύμμεικτα απορρίμματα, είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς».
 
ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ
 
Ο Π. Νίκας προσέθεσε, αναφορικά με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, πως «ευχής έργον θα ήταν ο Δήμος να έχει το αναγκαίο προσωπικό – σε επίπεδο ΔΕΥΑΚ ομιλώ πάντοτε, αλλά και σε επίπεδο Δήμου, γιατί έχει ο Δήμαρχος τη δυνατότητα να αποσπά προσωπικό και προς Νομικά Πρόσωπα και από τα Νομικά Πρόσωπα. Ήδη έχω στείλει προσωπικό από το Δήμο στη ΔΕΥΑΚ, επιστήμονες, χημικό μηχανικό.
Δεν υπάρχει προσωπικό. Αν η κυβέρνηση διορίσει προσωπικό, ένα από τα πρώτα αιτήματά μας είναι η στελέχωση της ΔΕΥΑΚ. Αν όμως αυτό δε συμβεί, δε θα λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός; Προφανώς θα λειτουργήσει. Πώς; Με εργολαβίες! Όπως λειτουργούν τα δύο τρίτα της ΔΕΥΑΚ. Ποια άλλη λύση υπάρχει; Αν η κυβέρνηση δε διορίσει προσωπικό, πρέπει να πάμε στην άλλη λύση. Και θα το κάνουμε αυτό και με θάρρος! Δε θα κλειδώσομε την εγκατάσταση!».
Υπενθυμίζεται πως οι εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, καθώς απομένουν τα έργα αποκατάστασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech