Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Χορήγηση Επιδόματος Τυφλότητας

(Ν.1904/51 & 958/79)

Πληροφορίες
Τηλ: 27213-61862
Fax: 27210-95842

Δικαιούχοι-Προϋποθέσεις:

 

  1. Κάθε Τυφλός, ο οποίος στερείται παντελώς της αντιλήψεως του φωτός ή του οποίου η οπτική οξύτητα είναι μικρότερη του ενός εικοστού (1/20) της φυσιολογικής τοιαύτης, και και του οποίου η οπτική οξύτητα δε βελτιώνεται με διόρθωση και η θεραπεία τους δεν είναι δυνατή με χειρουργική επέμβαση.
  2. Οι επαναπατριζόμενοι ομογενείς, έστω και αν έχουν στερηθεί την Ελληνική ιθαγένεια, εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις του Ν.958/79 (πολιτικοί πρόσφυγες).
  3. Οι υπήκοοι των κρατών που περιλαμβάνονται στην κυρωμένη με το Ν.Δ.4017/59 (ΦΕΚ 246/59 τ. Α΄) Ευρωπαϊκή σύμβαση και οι Κύπριοι υπήκοοι ελληνικής καταγωγής που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις του Ν. 958/79.
  4. Οι κρινόμενοι ως ανίκανοι, λόγω απώλειας της αισθήσεως του φωτός, για επιδότηση των παιδιών τους κατά τις διατάξεις του Ν. 4051/61 και του Β.Δ. 669/61, εφόσον συγκεντρώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του Ν. 958/79.

 

Δικαιολογητικά:

 

  1. Αίτηση του τυφλού ή του νόμιμου αντιπροσώπου του.
  2. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 του ίδιου του τυφλού ή Υπεύθυνη Δήλωση του υπεύθυνου είσπραξης στην οποία να δηλώνεται:
      1. Η μόνιμη κατοικία του τυφλού.
      2. Ότι ο τυφλός δεν παίρνει λόγω τυφλότητας άλλη οικονομική ενίσχυση ή σύνταξη από το Δημόσιο ταμείο ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και εάν παίρνει να αναγράφεται το ποσό και για ποιο λόγο την παίρνει.
      3. Η οικονομική ενίσχυση θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τις ανάγκες του τυφλού.
      4. Ότι θα ειδοποιήσει αμέσως την Υπηρεσία σε περίπτωση μετάβασης του τυφλού στο εξωτερικό, αλλαγή τόπου κατοικίας, θανάτου του τυφλού (τον θάνατο δηλώνει μόνο ο αντιπρόσωπος).
  3. Επικυρωμένη φωτοτυπία του βιβλιαρίου υγείας.
  4. Εξουσιοδότηση (Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86) στην οποία να δηλώνει υπεύθυνο είσπραξης αν το επιθυμεί. Η υπεύθυνη δήλωση να θεωρηθεί για το γνήσιο της υπογραφής.
  5. Γνωμάτευση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όπου θα πιστοποιείται η τυφλότητα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.
  6. Φωτοτυπία ταυτοτήτων επικυρωμένες του ίδιου και του υπεύθυνου είσπραξης.
  7. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο.
  8. Βεβαίωση ΑΜΚΑ τυφλού και κηδεμόνα.
  9. Φωτοτυπία τραπεζικού λογαριασμού ή ΕΛΤΑ με πρώτο όνομα του δικαιούχου (τυφλού).
  10. Φωτοτυπία φορολογικής δήλωσης του τυφλού.

Στις παρακάτω κατηγορίες εκτός από τα γενικά δικαιολογητικά θα υποβληθούν και τα εξής:

  • Οι εργαζόμενοι τυφλοί: βεβαίωση του εργοδότη τους ότι εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι στον ανάλογο ασφαλιστικό οργανισμό. Οι αυτοτελώς εργαζόμενοι οποιοδήποτε δικαιολογητικό από το οποίο προκύπτει ότι είναι ασφαλισμένοι στον ανάλογο ασφαλιστικό φορέα.
  • Οι τυφλοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί, απόκομμα σύνταξης.
  • Οι πτυχιούχοι Ανωτέρων και Ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου τους.
  • Οι δικηγόροι πιστοποιητικό εγγραφής στο δικηγορικό σύλλογο του οικείου Πρωτοδικείου ή υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86.
  • Οι φοιτητές μέχρι 25 χρονών βεβαίωση εγγραφής στη σχολή που φοιτούν.
  • Οι μη εργαζόμενοι φοιτητές εκτός από την ανωτέρω βεβαίωση θα συμπληρώσουν ακόμη στην υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 ότι δεν εργάζονται.
  • Οι γονείς ή κηδεμόνες τυφλών παιδιών μέχρι 18 χρονών που δεν φοιτούν στο σχολείο ή δεν φιλοξενούνται στο οικοτροφείο του Κ.Ε.Α.Τ. ή του Ιδρύματος «ΗΛΙΟΣ» Θεσσαλονίκης στην υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 θα δηλώνουν ακόμη το σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τους ή ότι δεν φοιτούν.
  • Οι άνεργοι τυφλοί άμεσα ασφαλισμένοι που απολύθηκαν από την Υπηρεσία τους: Βεβαίωση από τον ασφαλιστικό οργανισμό ότι καλύπτονται από αυτόν μόνο για υγειονομική περίθαλψη και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να αποδεικνύεται ότι έπαψαν να εργάζονται.
  • Οι άνεργοι ανασφάλιστοι μέχρι 68 χρονών, στην υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 θα δηλώνουν επίσης πως είναι ανασφάλιστοι άνεργοι.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech