Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

ΝΠΙΔ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.

ΦΑΡΙΣ Τομέας Θεάτρου
Ασίνης 11 και Φαρών, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 131
Tηλ: 27210 95611
Fax: 27210 95614
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κεντρική Σκηνή - Δημοσθένους 2
Τηλ: 27210 82616

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας λειτουργεί από το 1982 ως ΝΠΔΔ και από το 1985 ως ΝΠΙΔ, Δημοτική Επιχείρηση, με την επωνυμία Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας. Διατηρεί δύο σκηνές, την Κεντρική και την Νέα απ’ όπου στην διάρκεια κάθε χειμερινής περιόδου παρουσιάζονται τρία θεατρικά έργα από την Ελληνική και Παγκόσμια δραματουργία και ένα θεατρικό έργο για παιδιά.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο στο Αμφιθέατρο του Κάστρου παρουσιάζεται ένα κλασικό έργο, Αρχαία Ελληνική Τραγωδία ή Κωμωδία ή έργο κλασικού συγγραφέα κλπ.

Τα τρία έργα της χειμερινής περιόδου παρουσιάζονται στην Καλαμάτα, στην Περιφέρεια, στους όμορους Νομούς και συχνά στην Αθήνα.

Το έργο για παιδιά δίνει οργανωμένες παραστάσεις για όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μεσσηνίας και των όμορων νομών.

Το έργο της καλοκαιρινής περιόδου, εκτός των παραστάσεων της Καλαμάτας, παρουσιάζεται σε όλα τα μεγάλα Φεστιβάλ και τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις των Δήμων και Κοινοτήτων της Χώρας μας.

Μέχρι σήμερα το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, έχει παρουσιάσει 150 περίπου θεατρικά έργα από την Ελληνική και Παγκόσμια δραματουργία.

Βασικές κατευθύνσεις που χαρακτηρίζουν τη δραστηριότητά του είναι η προσπάθεια να συνδυασθεί ο ψυχαγωγικός, ενημερωτικός και παιδευτικός χαρακτήρας του Θεάτρου, να δοθεί έμφαση στο κλασικό δραματολόγιο αλλά και στις σύγχρονες θεατρικές αναζητήσεις, να προβληθεί η ελληνική θεατρική παράδοση, αλλά και τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την αισθητική αγωγή του παιδικού κοινού. Παράλληλα με τις παραστάσεις των δυο Σκηνών και τις περιοδείες, στοχεύοντας στο να ανοιχτούν καινούριοι δρόμοι επικοινωνίας με τους νέους, θεσμοθετήθηκαν εκδηλώσεις που αφορούν τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως τα Θεατροπαιχνίδια και το Μαθητικό Θέατρο, και ακόμα το Θεατρικό Εργαστήρι, που αποτελεί δημιουργία πνευματικής εστίας η οποία παρέχει μελέτη, πληροφορία και εφαρμογή γύρω από την θεατρική πράξη. Απευθύνεται, κυρίως, στους νέους της πόλης και της ευρύτερης Μεσσηνίας και είναι ¨ανοιχτό¨ σε κάθε δημιουργικό άνθρωπο, που είτε συμμετέχει στα ερασιτεχνικά σύνολα είτε όχι.

Με αφορμή το ανέβασμα των θεατρικών έργων και παράλληλα με αυτά, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις – συζητήσεις με επιφανείς των γραμμάτων και της τέχνης, εκθέσεις και προβολές.

Με την ευκαιρία κάθε νέας παραγωγής εκδίδεται περιοδικό, η Θεατρική Καλαμάτα με στόχο την, κατά το δυνατόν, ολοκληρωμένη και σφαιρική παρουσίαση της Θεατρικής Παράστασης. Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι αφίσες των έργων Άμλετ, Φιάκας και Γυμνές Μάσκες, σχεδιασμένες από την κα Β. Σκούρα, έχουν βραβευθεί σε Διεθνείς διαγωνισμούς.

Οι γενικές κατευθύνσεις που χαρακτηρίζουν τη δραστηριότητα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας είναι :

  • Ο συνδυασμός του ψυχαγωγικού, ενημερωτικού και παιδευτικού χαρακτήρα του θεάτρου
  • Η προσπάθεια να υπηρετηθεί η ευαισθησία και το καλό γούστο 
  • Η έμφαση στο κλασικό δραματολόγιο αλλά και η σημαντική παρουσία των σύγχρονων αναζητήσεων
  • Η προβολή της ελληνικής θεατρικής παράδοσης
  • Η ιδιαίτερη μέριμνα για την θεατρική και αισθητική αγωγή του παιδικού κοινού
  • Η έρευνα και η μελέτη του Αρχαίου Δράματος
  • Η έρευνα πάνω σε νέους εκφραστικούς τρόπους
  • Η έκδοση νέων κειμένων και μεταφράσεων
  • Η παραγγελία νέων έργων σε δόκιμους συγγραφείς με θεματογραφία και προβληματική της εποχής μας
  • Η προσπάθεια να προσελκυστούν στην Καλαμάτα σημαντικοί καλλιτεχνικοί συνεργάτες
  • Η συστηματική δουλειά στην κατεύθυνση της πολιτιστικής αποκέντρωσης

Τέλος, με στόχο την προώθηση της θεατρικής παιδείας και σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, όπως το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, οργανώνονται σεμινάρια Θεατρικής Αγωγής.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Καλαμάτας βάσει Προγραμματικής Σύμβασης.

Από το 2009 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας λειτουργεί στα πλαίσια της κοινωφελούς Δημοτικής επιχείρησης «Φάρις».

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας διατηρεί δύο σκηνές, την Κεντρική και τη Νέα. Σε αυτές, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου παρουσιάζονται θεατρικά έργα από την ελληνική και παγκόσμια δραματουργία, καθώς και παραστάσεις για παιδιά. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, παρουσιάζεται ένα κλασικό έργο στο αμφιθέατρο του κάστρου. 

Τα έργα της χειμερινής περιόδου παρουσιάζονται στην Καλαμάτα, στην περιφέρεια, στους όμορους νομούς και συχνά στην Αθήνα, ενώ εκείνο της καλοκαιρινής, εκτός των παραστάσεων της Καλαμάτας, παρουσιάζεται στα μεγάλα φεστιβάλ και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας μας.

Μέχρι σήμερα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. έχει παρουσιάσει 150 περίπου έργα από την ελληνική και παγκόσμια δραματουργία. Βασικές κατευθύνσεις που χαρακτηρίζουν τη δραστηριότητά του είναι η προσπάθεια να συνδυαστεί ο ψυχαγωγικός, ενημερωτικός και παιδευτικός χαρακτήρας του θεάτρου, να δοθεί έμφαση στο κλασικό δραματολόγιο αλλά και στις σύγχρονες θεατρικές αναζητήσεις, να προβληθεί η ελληνική θεατρική παράδοση, αλλά και τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την αισθητική αγωγή του παιδικού κοινού και για να προσελκυστούν στην Καλαμάτα σημαντικοί καλλιτεχνικοί συνεργάτες. 

Με αφορμή το ανέβασμα των θεατρικών έργων και παράλληλα με αυτά, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις (διαλέξεις-συζητήσεις, εκθέσεις και προβολές), με στόχο την ολοκληρωμένη παρουσίαση της θεατρικής παράστασης.

Δείτε το ιστορικό παραγωγών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.

farisimg47.jpgfarisimg48.jpgfarisimg49.jpgfarisimg50.jpgfarisimg51.jpgfarisimg52.jpgfarisimg53.jpgfarisimg54.jpgfarisimg55.jpg

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech