Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Παρέμβαση στη διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ

Με έγγραφό του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστα Σκρέκα, ο Δήμαρχος κατέθεσε ιδέες και προτάσεις ως συμβολή στη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο Νόμου ΕΣΠΑ 2014-2020. Στον πυρήνα της παρέμβασης του Δημάρχου βρίσκεται η ανάγκη να προβλεφθούν εξαρχής κονδύλια με διακριτό τρόπο για τους Δήμους και να εκπροσωπούνται αυτοί, μέσω των φορέων τους, στους μηχανισμούς επίβλεψης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Στο έγγραφο του Π. Νίκα, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Ο δημοκρατικός προγραμματισμός, ο προσδιορισμός αναγκών και προτεραιοτήτων, η υπηρέτηση των αναπτυξιακών στόχων της χώρας, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων στον υπέρτατο βαθμό και η στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, πρέπει να είναι οι βασικές στοχεύσεις για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Επιπλέον οι διαπιστωμένες δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 πρέπει να αντιμετωπισθούν.
Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 3852/2007, μεταξύ Δήμων και Περιφερειών δεν υφίστανται σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας και συναλληλίας, οι οποίες αναπτύσσονται βάσει του νόμου, κοινών συμφωνιών, καθώς και με το συντονισμό κοινών δράσεων.
Από αυτές τις σκέψεις εμφορούμενοι, φρονούμε ότι θα πρέπει να γίνουν οι ακόλουθες συμπληρώσεις και βελτιώσεις στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου:
1. Να γίνεται εκ των προτέρων κατανομή των κονδυλίων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, που αναλογούν στους Δήμους, βάσει προκαθορισμένων δεικτών και παραμέτρων, ώστε να μπορεί ο κάθε Δήμος δημοκρατικά να προγραμματίζει και να μελετά τα έργα και τις δράσεις που επιθυμεί να εντάξει κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Προφανώς η διαχειριστική αρχή θα ασκεί τον έλεγχο συμβατότητας της κάθε πρότασης με την κατά περίπτωση πρόσκληση και φυσικά θα ασκεί τον έλεγχο της ομαλής και εμπρόθεσμης υλοποίησης των έργων και δράσεων, ώστε να μην υπάρξει απώλεια πόρων.
2. Να συσταθεί Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης των ΠΕΠ, με αρμοδιότητα την επίβλεψη, το συντονισμό και τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής των ΠΕΠ, κατ’ αναλογία προς τις Ειδικές Γραμματείες Διαχείρισης των Τομεακών Ε.Π. η σύσταση των οποίων προβλέπεται στο άρθρο 6 του υπό διαβούλευση σχεδίου Νόμου.
Η Γραμματεία αυτή να είναι αρμόδια για την επίλυση τυχόν διαφορών μεταξύ Δικαιούχων (Δήμων, Ν.Π., Φορέων κ.λπ.) και διαχειριστικής αρχής, ως προς την ένταξη, την υλοποίηση των έργων και δράσεων ή την απένταξη αυτών από τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς.
3. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ως υποχρεωτική η συμμετοχή εκπροσώπου της ΚΕΔΕ ή της οικείας ΠΕΔ, στις επιτροπές παρακολούθησης των τομεακών ή των περιφερειακών Ε.Π. αντίστοιχα, η συγκρότηση των οποίων προβλέπεται στο άρθρο 27.
4. Ομοίως να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική συμμετοχή εκπροσώπου της ΚΕΔΕ σε κάθε Θεματικό Δίκτυο Συντονισμού του άρθρου 28.
5. Να προσδιοριστεί συγκεκριμένος χρόνος ανταπόκρισης των Διαχειριστικών Αρχών στις αιτήσεις για ένταξη, που υποβάλλονται».
 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech