Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Εγκαίνια έκθεσης χαρακτικής για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του χαράκτη Α. Τάσσου (Αλεβίζου)

Eγκαίνια της έκθεσης χαρακτικής, με τίτλο: «Εσύ κι εμείς», πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου και ώρα 20.30. Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος» και οι καθηγητές του τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας Μιχάλης Αρφαράς, Γιάννης Γουρζής, Κωνσταντίνα Κώτσιου, Απόστολος Πειρουνίδης, Μαρία Σχοινά και Βασιλική Τσαλαματά παρουσιάζουν έργα χαρακτικής, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου χαράκτη Α. Τάσσου (1914-1985), του οποίου το όνομα φέρει η Πινακοθήκη του Δήμου Καλαμάτας.
 
ekthesi 6
 
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης Παναγιώτης Λαμπρινίδης, καλωσορίζοντας στη Δημοτική Πινακοθήκη όσους παρευρέθησαν, ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες και καθηγητές του Τομέα Χαρακτικής της Α.Σ.Κ.Τ. για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση της έκθεσης. 
Στη συνέχεια, μίλησε για τα χαρακτηριστικά της χαρακτικής τέχνης, τη ζωντάνια, τις ποικίλες τεχνικές, την παραστατικότητα και έκανε αναφορά στο Μεσσήνιο χαράκτη Α. Τάσσο (Αλεβίζο). 
 
Ο Δήμαρχος, σε χαιρετισμό του, ανέφερε πως η έκθεση αυτή αποτελεί τιμή στον Α. Τάσσο, για το σπουδαίο έργο που μας άφησε και το οποίο κοσμεί σε μόνιμη βάση την Πινακοθήκη του Δήμου Καλαμάτας, η οποία και φέρει το όνομά του. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους καθηγητές της Α.Σ.Κ.Τ. για την πολυετή συνεργασία τους με τον Εικαστικό Τομέα του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και τον διευθυντή του Τομέα, Παναγιώτη Λαμπρινίδη. 
 
ekthesi 7
 
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Άγγελος Αντωνόπουλος, Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ο οποίος μεταξύ άλλων έδωσε συγχαρητήρια «και στο Δήμαρχο και τον Διευθυντή και σε όλους εσάς που αγαπάτε την εικαστική τέχνη και τη διατηρείτε σε υψηλά επίπεδα, λειτουργώντας και τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Εικαστικό Σχολείο, που είναι ο σημαντικότερος τόπος για την ενίσχυση της εικαστικής τέχνης. Η Καλαμάτα έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τουριστικό χάρτη της χώρας μας και μπορεί κανείς, κάνοντας μια εκδρομή, μέσα από τον πολιτισμό, να ανακαλύψει την ενδοχώρα και τις αρετές της Καλαμάτας. Το έχει κερδίσει η Καλαμάτα και πρέπει να το διατηρήσει.» Σχετικά με την έκθεση, ο Πρύτανης μίλησε με θερμά λόγια για τον καλλιτέχνη και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το διάλογο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ παραδοσιακής και σύγχρονης χαρακτικής, ενώ ευχαρίστησε τους καθηγητές για τη συμμετοχή τους. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Γουρζής, καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ., καλός φίλος του Α. Τάσσου.
 
Η πιο ευχάριστη είδηση ήρθε στο τέλος της εκδήλωσης, όταν ο κ. Λαμπρινίδης ανακοίνωσε τη δημιουργία εργαστηρίου Χαρακτικής, στο πλαίσιο του Εικαστικού Σχολείου.
 
Στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, η διάρθρωση των εκθέσεων έχει ως ακολούθως:
  • Ισόγειο και Α΄ όροφος: συλλογή έργων Α. Τάσσου
  • Β΄ όροφος: έκθεση καλλιτεχνών στη μνήμη του Α. Τάσσου. 
Επισημαίνεται πως στην έκθεση παρουσιάζεται και ένα επιτοίχιο χαρακτικό του Α. Τάσσου, μια μήτρα ξυλογραφίας που δεν έχει τυπωθεί ποτέ και παρουσιάζει έναν Αρχάγγελο.
 
Διάρκεια Έκθεσης: από 7 Νοεμβρίου 2014 έως 30 Ιανουαρίου 2015
 
Ωράριο λειτουργίας:
  • Δευτέρα και Τετάρτη 15.00-21.00
  • Τρίτη και Παρασκευή 9.00-15.00
Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος»
Πεσμαζόγλου 5, Καλαμάτα
 
 
ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Κατόπιν συνεννοήσεως του Δημάρχου και του Πρυτάνεως της Α.Σ.Κ.Τ., το προσεχές καλοκαίρι θα διοργανωθεί συμπόσιο γλυπτικής στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή τελειοφοίτων και καθηγητών της Α.Σ.Κ.Τ.
 
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech