Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Παρέμβαση για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από πυρηνελαιουργεία

Να προβούν στις νόμιμες ενέργειες ώστε να παύσει η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από πυρηνελαιουργεία στην Καλαμάτα και μεγάλο μέρος της περιοχής του Δήμου μας, ζητεί ο Δήμαρχος με έγγραφό του προς την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου / Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, καθώς και προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στο έγγραφο του Δημάρχου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η ατμόσφαιρα στην πόλη της Καλαμάτας και μεγάλο μέρος του Δήμου μας, κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες Ασπροχώματος, Σπερχογείας, Αντικαλάμου, Λαιΐκων, αλλά και στις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Θουρίας και Αρφαρών, είναι πολύ επιβαρυμένη από ατμούς και οσμές που προέρχονται από πυρηνελαιουργεία. Τα πυρηνελαιουργεία αυτά βρίσκονται αφενός μεταξύ Καλαμάτας και Μεσσήνης, αλλά και στη Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά.

Βεβαίως, η ελαιοκομική δραστηριότητα αποτελεί κυρίαρχη πλουτοπαραγωγική πηγή για τον τόπο μας, πρέπει όμως να τηρούνται και οι όροι των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που έχουν εγκριθεί για τις μονάδες αυτές. Δυστυχώς, πολλές φορές η Καλαμάτα και οι Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας καλύπτονται από νέφος ατμών, συνοδευόμενο από έντονη οσμή, φαινόμενα που προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την τήρηση των όρων που περιλαμβάνουν οι ΜΠΕ των πυρηνελαιουργείων, για δε την τήρηση αυτών ευθύνη έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σημειώνεται πως, εκτός των μονίμων κατοίκων που διαμαρτύρονται, εκφράσθηκαν διαμαρτυρίες και από πολλούς επισκέπτες κατά την περίοδο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς - Θεοφανείων, για τις - πολλές φορές – αποπνικτικές συνθήκες. Επισημαίνεται πως η Καλαμάτα και η περιοχή της αποτελούν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό με πλήθος επισκεπτών και το χειμώνα, δεδομένου ότι διαθέτουν φυσικές καλλονές, πολύτιμο μνημειακό και μουσειακό πλούτο, ενώ ο Δήμος μας διοργάνωσε κατά την εορταστική περίοδο πολιτιστικές εκδηλώσεις που προσείλκυσαν πολύν κόσμο. Τονίζεται πως στη δημιουργία τουριστικού ρεύματος έχουν συμβάλει καθοριστικά η βελτίωση της πρόσβασης στην περιοχή μας με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας, αλλά και οι δεκάδες διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις, που έχουν αυξήσει κατακόρυφα την επιβατική κίνηση στον αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech