Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Ο εορτασμός των Θεοφανείων

Παρά τη συνεχή βροχόπτωση, εορτάσθηκαν χθες με λαμπρότητα και κατάνυξη τα Θεοφάνεια στην Καλαμάτα, με την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, καθώς και της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού σε όλους τους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς.

analipsi 2

Επίκεντρο του εορτασμού, όπως κάθε χρονιά, ήταν ο Ενοριακός Ιερός Ναός Αναλήψεως του Χριστού στην Παραλία Καλαμάτας, όπου ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, συμπαραστατούμενος από ιερείς και διακόνους. Στις τελετές αυτές παρέστησαν ο Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

analipsi analipsi 1

analipsi 3 analipsi 4

 

Μετά το πέρας της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού στο Ναό της Αναλήψεως, σχηματίσθηκε πομπή, στην κεφαλή της οποίας είχε τεθεί η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και στο κέντρο της βρισκόταν η εικόνα της Βαπτίσεως του Χριστού. Η πομπή - εν μέσω δυνατής βροχής - πορεύθηκε μέσω των οδών Αναλήψεως, Τσαμαδού και Ναυαρίνου και κατέληξε στην κεντρική προκυμαία του λιμένος Καλαμάτας.

pompi pompi 1

pompi 2 pompi 3

Εκεί, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Δήμαρχος και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι επιβιβάσθηκαν του σκάφους «Αρχάγγελος» της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο ανοίχθηκε σε μικρή απόσταση από την προκυμαία, για την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και τον αγιασμό των υδάτων.

skafos-episimoi

Όταν ο Σεβ. Μητροπολίτης έψαλε για τρίτη φορά το τροπάριο «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε» και έριξε επίσης για τρίτη φορά το Σταυρό στο νερό, 23 κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν το Ιερό Σύμβολο.

kolimvites

Το Σταυρό έπιασε ο 14χρονος κολυμβητής Σπυρίδων Γιαννακόπουλος του Ηλία κι αφού τον προσέφερε στους υπολοίπους κολυμβητές για να τον ασπασθούν, τον ανέβασε στο σκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας και τον παρέδωσε στο Μητροπολίτη, λαμβάνοντας από τα χέρια του Πρωθυπουργού ένα χρυσό σταυρό ως δώρο.

anasirsi-timiou-stavrou

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τιμές απέδωσαν αποσπάσματα από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού και την 120 ΠΕΑ.

Μετά το πέρας της τελετής αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι της Καλαμάτας, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εύχομαι να λάμπει πάντα, μέσα σε όλους μας ,το φως της Πίστης και στο Χριστό και στις αξίες μας και στις αρχές μας. Σήμερα ήταν μια ξεχωριστή μέρα που μας δίνει ξεχωριστή δύναμη. Να είστε όλοι καλά».

mitropolitis-prwthipourgos

Ο Δήμαρχος συνόδευσε την Ιερή Εικόνα της Βαπτίσεως από το λιμάνι στο Ναό της Αναλήψεως, όπου οι τελετές ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, το μαέστρο και τα μέλη της οποίας ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για την υπό συνεχή βροχή συμβολή τους στις Ιερές Τελετές.

epistrofi-sto-nao-me-eikona ethnikos-umnos

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech