Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ελευθερίας

Στην πόλη της Ελευθερίας, την Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ελευθερίας, το οποίο έχει τοποθετηθεί στο χώρο νοτίως της γέφυρας η οποία συνδέει την οδό Αρτέμιδος με την πλατεία 23ης Μαρτίου. Το άγαλμα αποτελεί δωρεά προς την πόλη της Καλαμάτας, τη γενέτειρά της, εκ μέρους της Ιολάνδης Παπαδοπούλου, στη μνήμη του συζύγου της Arnim Rolshausen, Γερμανού Φιλέλληνα, ο οποίος αγάπησε πολύ τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

agalma 9

Ο Δήμαρχος, χαιρετίζοντας τους παρισταμένους, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «αυτές τις ημέρες έχουμε το κίνητρο να σκεφτούμε τι σημαίνει εθνική αξιοπρέπεια και αγώνας για την εθνική Ελευθερία και σ’ αυτό μας βοηθάει η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940». Τόνισε, δε, πως «η εθνική Ελευθερία είναι μητέρα κάθε Ελευθερίας», γι’ αυτό και για την απόκτηση και διατήρησή της έχουν χυθεί ποταμοί αιμάτων. Ο Π. Νίκας υπογράμμισε το γεγονός ότι «σ’ αυτόν τον ηρωικό και τιμημένο τόπο ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 και ο αγώνας για την Ελευθερία και θα το συμβολίζει κάλλιστα αυτό το άγαλμα».

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για την προσφορά της τη δωρήτρια Ιολάνδη Παπαδοπούλου, που προσέφερε αυτό το άγαλμα «για να κοσμεί την πόλη της Ελευθερίας και να συμβολίζει ότι από εδώ ξεκίνησε ο αγώνας του 1821». Συνεχάρη επίσης το γλύπτη και καθηγητή Καλών Τεχνών Νίκο Ι. Γεωργίου, για την επιτυχημένη δημιουργία του.

agalma 1

Η κυρία Παπαδοπούλου, στο δικό της χαιρετισμό, ευχαρίστησε το Δήμαρχο για τη συνεργασία και για τις παρεμβάσεις εκ μέρους του Δήμου ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος όπου τοποθετήθηκε το άγαλμα. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάδειξη, μέσω του καλλιτεχνικού δημιουργήματος το οποίο προσέφερε, του γεγονότος ότι οι επαναστατημένοι Έλληνες στις 23 Μαρτίου του 1821 «ορκίστηκαν να αγωνιστούν μέχρι θανάτου για τη λευτεριά της ελληνικής πατρίδας και η Καλαμάτα ήταν η πρώτη που είδε το φως της Ελευθερίας». Ευχήθηκε, τέλος, «όλοι ενωμένοι να αγωνιστούμε και με τη βοήθεια του Θεού» για να ξεπεράσουμε τη σκληρή οικονομική κρίση.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος.

agalma 4

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο, την κα Παπαδοπούλου και αντιπροσωπεία μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας-Μπενάκειου.

agalma 10 agalma 12

agalma 11

Αμέσως μετά, έγινε έπαρση της σημαίας, με την οποία ήταν καλυμμένο το άγαλμα και ανακρούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

agalma 14

Ο Δήμαρχος προσέφερε στην κα Παπαδοπούλου αντίγραφο σε πάπυρο της «Προειδοποιήσεως εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», που εξέδωσαν στην Καλαμάτα οι Έλληνες κατά το ξέσπασμα της Εθνεγερσίας.

agalma

ΤΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ

Σημειώνεται ότι το βάθρο του αγάλματος κοσμείται από ανάγλυφο όπου παρουσιάζεται η ευλογία του Ιερού Κλήρου προς τους αγωνιστές κατά την 23η Μαρτίου 1821, στην Καλαμάτα. Πάνω από το πολύ αξιόλογο αυτό μπρούντζινο ανάγλυφο, υπάρχει η εγχάρακτη επιγραφή «Καλαμάτα 23 Μαρτίου 1821» και κάτω από αυτό είναι χαραγμένη η φράση «Εν ενί λόγω όλοι απεφασίσαμεν ή να ελευθερωθώμεν ή να αποθάνωμεν», που προέρχεται από την «Προειδοποίησιν εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», το πρώτο επίσημο έγγραφο των επαναστατημένων Ελλήνων που απεστάλη από την Καλαμάτα.

agalma 13

Υπενθυμίζεται πως για την ανάδειξη του χώρου όπου τοποθετήθηκε αυτό το καλλιτεχνικό δημιούργημα, συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας κατεδάφισαν οικίσκο πιάτσας ταξί και αφαίρεσαν δένδρα και θάμνους. Ακολούθησε η διαμόρφωση του χώρου και η επιχωμάτωση, ενώ εγκαταστάθηκε υπόγειο αυτόματο αρδευτικό δίκτυο. Στο χώρο που περιβάλλει το άγαλμα, έχει γίνει φύτευση με ανθοφόρα φυτά, τα οποία θα εμπλουτισθούν, αλλά και εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech