Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Ιστορικό Κέντρο: ολοκληρώνεται έργο ανάπλασης

Ολοκληρώνεται το έργο ανάπλασης του Iστορικού Κέντρου Καλαμάτας (Τμήμα VII, Γ΄ Φάση), καθώς απομένει η τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων και μικροπαρεμβάσεις στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εργολαβίας, σε μια συνολική προσπάθεια εκτεταμένων αναπλάσεων και πεζοδρομήσεων, μιας από τις ομορφότερες περιοχές της Καλαμάτας και εκείνης με το μεγαλύτερο ιστορικό φορτίο.

Οι αναπλάσεις αφορούν σε δίκτυο πεζοδρόμων που ξεκινούν από το Κάστρο, αναπτύσσονται εντός του Ιστορικού Κέντρου της πόλης και καταλήγουν στον κεντρικό πεζόδρομο της οδού Αριστομένους.

Οι παρεμβάσεις στην συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησαν το 1997 (Α΄ φάση ανάπλασης Ιστορικού Κέντρου), συνεχίστηκαν με πιστώσεις  του Β΄ Κ.Π.Σ. (Β΄ φάση ανάπλασης Ιστορικού Κέντρου) και συνεχίζονται στην παρούσα χρονική περίοδο με πιστώσεις ΕΣΠΑ (Γ΄ φάση ανάπλασης Ιστορικού Κέντρου)

Η Α΄ και Β΄ φάση περιελάμβαναν πεζοδρομήσεις συνολικής επιφάνειας 12.000 τετραγωνικών μέτρων με κόστος περίπου 1 εκατ. €.

Οι αναπλάσεις της Γ΄ φάσης, οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης (αναμένεται να αποπερατωθούν τα έργα σύντομα), αφορούν σε πεζοδρομήσεις επιφάνειας 5.000 τετρ. μέτρων, συνολικού κόστους 1,05 εκατ. € από πιστώσεις ΕΣΠΑ.

ΤΟ ΤΩΡΙΝΟ ΕΡΓΟ

Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε φάση αποπεράτωσης το προαναφερθέν τμήμα VII της Γ΄ φάσης, με προϋπολογισμό μελέτης 445.476,37 ευρώ με το Φ.Π.Α. και πηγή  χρηματοδότησης το Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ. Η μέση έκπτωση που προσέφερε η ανάδοχος ήταν 43,93 %.

Η εργολαβία αυτή περιλαμβάνει: εργασίες καθαιρέσεων, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων, ύδρευσης, πυρόσβεσης και ηλεκτροφωτισμού, καθώς και πλακοστρώσεις. Οι παρεμβάσεις αφορούν στις οδούς Αγίου Παντελεήμονος, Κουτσομητοπούλου, Διός Ιθωμάτα και Παπάζογλου.

Η περιοχή του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, λόγω της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της και των σημαντικών διατηρητέων κτηρίων, που συγκεντρώνουν τις μνήμες της πόλης αλλά και πλείστες πολιτιστικές λειτουργίες, αποτελεί ταυτόχρονα ένα από τα κύρια συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καλαμάτας για περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση.

Η περιοχή του έργου έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της άμεσης γειτνίασής της με το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, την Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, το Λαογραφικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη κ.λπ. Βρίσκεται στην καρδιά του παραδοσιακού εμπορικού τμήματος της πόλης και συγκεντρώνει πλήθος οικονομικών

και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και λειτουργιών αναψυχής. Με αυτό το έργο θα ενισχυθεί το τουριστικό προφίλ της Καλαμάτας, αλλά και θα αναβαθμισθεί το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής του έργου.

Η ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η ανάπλαση τμήματος του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας - Γ΄ φάση, με προϋπολογισμό μελέτης 836.400 ευρώ με το Φ.Π.Α. Η μέση έκπτωση που είχε προσφέρει ο ανάδοχος ήταν 5,18% και η πηγή χρηματοδότησης το Ε.Π. Δυτικής Ελλάδος - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων του ΕΣΠΑ.

Η εργολαβία αυτή περιελάμβανε: εργασίες καθαιρέσεων, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων, ύδρευσης, άρδευσης, πυρόσβεσης και ηλεκτροφωτισμού, καθώς και πλακοστρώσεις. Περιελήφθησαν οι οδοί  βόρεια και ανατολικά της οδου Πολίτη (ΔΕΥΑΚ):

  • Βιλλεαρδουΐνου και οι πάροδοι αυτής
  • Ισαβέλλας
  • Αγ. Ιωάννου (βορείως του Λαογραφικού Μουσείου)
  • Γορτυνίας (βορείως της ομώνυμης πλατείας)
  • η οδός που συνδέει την πλατεία Ωδείου με την οδό Γορτυνίας στην περιοχή της Αγίας Κυριακής
  • οι κλίμακες στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου και η μεγάλη κλίμακα που συνδέει την οδό Γορτυνίας με την οδό Σπάρτης.

Με την εργολαβία αυτή ολοκληρώθηκε τμήμα των αναπλάσεων του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, η προηγούμενη φάση των οποίων χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Β΄ Κ.Π.Σ.

istoriko-kentro-anaplasi.JPGistoriko-kentro-anaplasi_1.JPGistoriko-kentro-anaplasi_2.JPGistoriko-kentro-anaplasi_3.JPGistoriko-kentro-anaplasi_4.JPGistoriko-kentro-anaplasi_5.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech