Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Ψηφιακό σήμα τηλεόρασης από αύριο

Αύριο, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η επίγεια ψηφιακή εκπομπή του τηλεοπτικού προγράμματος των καναλιών ALPHA, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ, STAR και Ε-TV από το κέντρο εκπομπής «Πεταλίδι» στη Μεσσηνία, ενώ παράλληλα θα διακοπεί η εκπομπή με αναλογική τεχνολογία, σύμφωνα με απόφαση της Πολιτείας (Κοινή Υπουργική Απόφαση 39527/1311/01-08-2013 αρ. Φ.Ε.Κ. 1972/13-08-2013). Πλέον, τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας θα εκπέμπουν μόνο ψηφιακά το πρόγραμμά τους από το κέντρο εκπομπής «Πεταλίδι», καλύπτοντας την Καλαμάτα και τμήματα των Νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Η Digea υπενθυμίζει ότι για τη λήψη του ψηφιακού σήματος οι καταναλωτές χρειάζεται να ανήκουν σε περιοχή κάλυψης του κέντρου εκπομπής «Πεταλίδι» και να διαθέτουν τηλεοπτικό δέκτη ή αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4. Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται αλλαγή ή αντικατάσταση κεραίας. Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος οι καταναλωτές θα πρέπει να επανα-συντονίσουν τον τηλεοπτικό τους δέκτη (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή) στις ακόλουθες συχνότητες για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας που εκπέμπονται μέσω της Digea:

•        45 (666MHz) για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV

•        47 (682MHz) για τους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ΣΚΑΪ, STAR, Ε-TV.

ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ

Σημειώνεται ότι στο χάρτη που επισυνάπτεται, μπορεί κανείς να δει τις περιοχές που θα καλύπτονται με ψηφιακό σήμα από τις 27 Σεπτεμβρίου. Όλες οι κεραίες θα πρέπει να είναι στραμμένες προς το κέντρο εκπομπής Πεταλιδίου. Όσοι διαμένουν σε περιοχή με πράσινο χρώμα, θα έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα. Όσοι διαμένουν σε περιοχή με κόκκινο χρώμα, θα έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα αλλά ενδέχεται να χρειαστούν ενισχυτή. Όσοι διαμένουν σε ζώνη με κίτρινο χρώμα ενδέχεται να έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα, ενώ ενδέχεται να χρειαστούν ενισχυτή.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΝΑ ΣΗΜΑΤΟΣ

Ο Δήμαρχος έτυχε ενημερώσεως από το Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μενέλαο Δασκαλάκη, σε επιστολή του οποίου ανεφέρετο ότι η μεσοσταθμική πληθυσμιακή κάλυψη του Δήμου Καλαμάτας με ψηφιακό σήμα τηλεοράσεως θα ανέλθει σε 84%, ενώ η Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας θα καλύπτεται σε ποσοστό 98% του πληθυσμού της, εκείνη του Άριος σε ποσοστό 91%, η Ενότητα Θουρίας κατά 82% και εκείνη των Αρφαρών σε ποσοστό 65%. Επίσης, τον ενημέρωσαν σχετικά στελέχη της Digea, που τον επισκέφθηκαν στο Δημαρχείο στις 5 Σεπτεμβρίου.

Κατόπιν αυτών, ο Παναγιώτης Νίκας απέστειλε επιστολή προς τον κ. Δασκαλάκη, στην οποία του έθετε τα εξής ερωτήματα:

«Ζητούμε να μας πληροφορήσετε επακριβώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Υπουργείο σας:

1. Ποιες είναι οι περιοχές του Δήμου Καλαμάτας που θα μείνουν «τυφλές», δηλαδή χωρίς πρόσβαση σε ψηφιακό σήμα;

2. Εφόσον δεν καλύπτονται από δημοτικούς αναμεταδότες, τίνος αρμοδιότητα αποτελεί η τοποθέτηση ενός αναμεταδότη και ποιος οφείλει να επωμισθεί το κόστος;

3. Κατά πόσον η τοποθέτηση ενός αποκωδικοποιητή σε δημοτικό αναμεταδότη, για την κάλυψη μιας περιοχής με αναλογικό σήμα κατόπιν μετατροπής του ψηφιακού σε τέτοιο, παρέχει ποιοτική λήψη σε όσους θα εξυπηρετούνται με το σύστημα αυτό;

4. Θα είναι δυνατή η λήψη αναλογικού σήματος από το κέντρο εκπομπής «Αετός» σε περιοχές του Δήμου Καλαμάτας και, αν ναι, σε ποιες;».

Την επιστολή του Δημάρχου μπορείτε να δείτε εδώ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ

Απαντώντας στο Δήμαρχο, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μενέλαος Δασκαλάκης απέστειλε έγγραφο στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Τα σημεία που κάλυπτε το ΚΕ Πεταλίδι αναλογικά θα καλυφθούν 100%. (…) Εκτιμούμε ότι τα σημεία του Δήμου σας όπου δεν καλυπτόντουσαν από το ΚΕ Πεταλίδι, θα είχαν ήδη αναλογικούς τοπικούς αναμεταδότες. Αυτοί οι αναμεταδότες στην πλειοψηφία τους έχουν τροφοδότηση περιεχομένου από δορυφόρο. Οπότε δεν θα επηρεαστούν από την μετάβαση. Στην περίπτωση που είχαν σαν πηγή σήματος το επίγειο αναλογικό σήμα από το Πεταλίδι, τότε μπορείτε να προβείτε σε αντικατάσταση των αναλογικών δεκτών με ψηφιακούς ώστε οι αναμεταδότες να συνεχίσουν να μεταδίδουν σήμα. Η ποιότητα του αναμεταδιδόμενου σήματος θα είναι πολύ καλύτερη από του αναλογικού.

Σας γνωστοποιούμε ότι επίκειται ο διαγωνισμός για τους παρόχους ψηφιακής εκπομπής ώστε να έχουμε την τελική και καθολική ψηφιακή μετάβαση. Εκτός από τα 156 ΚΕ, με ΚΕ όπως Πεταλίδι και Αετός για τον Δήμο σας, θα προβλέπεται η τοποθέτηση gap filler με χαμηλή ισχύ, χωρίς να απαιτείται αδειοδότηση. Η πολιτεία αναζητά λύσεις για την χρηματοδότηση της  τοποθέτησης των gap filler, που θα συντηρούνται και θα επιβλέπονται από τους πάροχους δικτύου που θα αναλάβουν την υλοποίηση του δικτύου». Σημειώνεται ότι ο όρος gapfillerαντιστοιχεί σε συστήματα (πομπούς) τα οποία «γεμίζουν» με σήμα τις περιοχές όπου υπάρχει κενό σήματος.

Το έγγραφο του κ. Δασκαλάκη μπορείτε να δείτε εδώ.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech