Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Στο Δήμο Καλαμάτας το κόκκινο σκαθάρι

Έφθασε και στο Δήμο Καλαμάτας και προκαλεί και στον τόπο μας καταστροφές στα φοινικοειδή το κόκκινο σκαθάρι (rynchophorusferrugineus).

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα από την προσβολή του σκαθαριού είναι η καταστροφή της νέας βλάστησης και η κάμψη των φύλλων, που δίνει τη χαρακτηριστική εικόνα της ανοιχτής ομπρέλας. Οι έντονα προσβεβλημένοι φοίνικες εμφανίζουν ολική απώλεια των φύλλων και σήψη του στελέχους, με συνέπεια την ξήρανση του φυτού. Εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα, ο θάνατός του είναι δεδομένος.

Στη Μεσσηνία έχουν καταγραφεί προσβολές από το σκαθάρι στη Μεσσήνη, στο Καλό Νερό, στην Παλιόχωρα Αβίας και πρόσφατα σε ιδιωτικό χώρο στη Μικρά Μαντίνεια, περιοχή που ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας.

Για τον έλεγχο και την παρεμπόδιση εξάπλωσης του σκαθαριού θα πρέπει να γίνεται διακίνηση φοινικοειδών κατόπιν φυτοϋγειονομικού ελέγχου.

Ως μέτρα αντιμετώπισης της προσβολής συνιστώνται τα ακόλουθα:

1. Στο αρχικό στάδιο συνιστάται η κοπή και απομάκρυνση των προσβεβλημένων τμημάτων και η ταυτόχρονη χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο, υπό την επίβλεψη γεωπόνου φυτοϋγειονομικού ελεγκτή

2. Σε προχωρημένο στάδιο προσβολής: συνιστάται κοπή, απομάκρυνση και ταφή των προσβεβλημένων φυτών σε βάθος τουλάχιστον τριών μέτρων, σε ειδικά επιλεγμένους χώρους, σύμφωνα με φυτοϋγειονομικά αποδεκτές διαδικασίες, από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο, υπό την επίβλεψη γεωπόνου φυτοϋγειονομικού ελεγκτή.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου βρίσκονται σε επικοινωνία και σε επιφυλακή ώστε να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού το καταστρεπτικό σκαθάρι.

foinikes-kokkino-skathari-mantineia.jpgfoinikes-kokkino-skathari-mantineia_1.jpg

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech