Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 11 Ιουλίου 2019

Η υπ’ αριθμ. 12/2019 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας διεξήχθη σήμερα Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, με ώρα ενάρξεως 14:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος της οδού Αθηνών 99, στο ισόγειο του Α΄ κτηρίου. Τα σημαντικότερα θέματα, επί των οποίων ελήφθησαν αποφάσεις, είναι τα εξής:

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ
kolymvhthrio

Το Σώμα απεδέχθη την απόφαση ένταξης της πράξης με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμάτας με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΕΣΠΑ. Η πράξη αυτή έχει προϋπολογισμό 918.895,37 €
Θα υλοποιηθούν τα κάτωθι ανά ανανεώσιμη πηγή ενέργειας:
1) Χρήση Γεωθερμίας
Εκμετάλλευση συστήματος της υπεδαφικής ομαλής γεωθερμικής ενέργειας (χαμηλής ενθαλπίας), μέσω ανοικτών κάθετων γεωθερμικών εναλλακτών (χρήση γεωθερμίας), προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια από την κατανάλωση πετρελαίου του συμβατικού συστήματος, που σήμερα απαιτείται για τη θέρμανση της μεγάλης πισίνας, τη θέρμανση της μικρής πισίνας, τη θέρμανση των κλειστών χώρων (αποδυτήρια κ.λπ.) και τη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (όταν απαιτείται, σε συνεργασία με το σύστημα ηλιοθερμίας, μέσω αυτοματισμού). Η χρήση συστήματος γεωθερμίας για τη μείωση της απαιτούμενης χρησιμοποιημένης συμβατικής ενέργειας προτείνεται λόγω του υψηλού και του σταθερού βαθμού απόδοσης (Β.Α), σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης.
2) Χρήση Ηλιοθερμίας
Χρήση συστήματος ηλιοθερμίας, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια από την κατανάλωση πετρελαίου που σήμερα απαιτείται για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Για τη λειτουργία του συστήματος ηλιοθερμίας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης, καθώς και την υποβοήθηση για τη θέρμανση της μικρής πισίνας (μέσω αυτοματισμού), προβλέπεται να απαιτηθούν τα παρακάτω:
- ηλιακοί συλλέκτες 175 τετρ. μέτρων (επιλεκτικού καθρέπτη) στο δώμα των αποδυτηρίων
- θερμοδοχείο (boiler) 1.200 lit
- αντλία κυκλοφορίας, τρίοδες ρυθμιστικές βάνες, αυτοματισμός, σωληνώσεις και λοιπός ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός.
Υπενθυμίζεται ότι το 2013 τοποθετήθηκαν ηλιακοί συλλέκτες 25 τετρ. μέτρων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, στο δώμα του μηχανοστασίου, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να καλύψουν στο 100% τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η χρήση πετρελαίου ή ρεύματος, για την κάλυψη αυτών. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η συνολική επιφάνεια που θα καταλαμβάνουν οι ηλιακοί συλλέκτες θα είναι 200 τετρ. μέτρα.
3) Χρήση προβολέων τεχνολογίας LED
Εγκατάσταση προβολέων τεχνολογίας LED, προκειμένου να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια που σήμερα απαιτείται για τον ηλεκτροφωτισμό της μεγάλης πισίνας. Για την αντικατάσταση των συνολικά 27 προβολέων HQI των 400 watt , συνολικής ισχύος 10,80 Kwatt, προβλέπεται να απαιτηθεί η εγκατάσταση 8 προβολέων LED των 900 watt, συνολικής ισχύος 7,20 Kwatt.
Σημειώνεται ότι, εκτός της μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπεται να επιτευχθεί και σημαντική βελτίωση του φωτισμού.

 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ

Έγιναν αποδεκτοί οι όροι για τη λήψη επενδυτικού τοκοχρεωλυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την εκτέλεση του έργου «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Καλαμάτας», το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι». Το δάνειο είναι ύψους 868.000 € και η αποπληρωμή του βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών αγροτικών οδών με οδοστρωσίες, ασφαλτικά και τσιμεντοστρώσεις, στις Δημοτικές Ενότητες Θουρίας, Καλαμάτας, Άριος και Αρφαρών του Δήμου Καλαμάτας.

 

ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΚΟΥ

ΝΟΤΙΩΣ ΤΟΥ «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ»
parko panelhniou

Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας για την υλοποίηση της πράξης «Εγκατάσταση φωτισμού στο πάρκο νότια του Πανελληνίου». Το έργο είναι προϋπολογισμού μέχρι 23.785,68 € με το ΦΠΑ και αφορά στην ολοκλήρωση της σχετικής εγκατάστασης στο χώρο νοτίως του «Πανελληνίου».

 

Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
Nikolaos Plastiras

Εγκρίθηκε η φιλοτέχνηση της προτομής του Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα και η χωροθέτηση αυτής επί της πλατείας του Ιερού Ναού Αναλήψεως, ενώ επίσης καθορίσθηκαν οι προδιαγραφές, όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Η προτομή του σπουδαίου στρατιωτικού και πολιτικού ηγέτη θα εγκατασταθεί στο νοτιοδυτικό παρτέρι της πλατείας, σε αντιδιαμετρική θέση ως προς το ήδη τοποθετηθέν μνημείο Μικρασιατών και τα αποκαλυπτήριά της θα γίνουν πριν το τέλος Αυγούστου.

 

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΟΥΡΙΑ
ΚΑΙ ΤΗ ΡΑΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Προκειμένου να διαπλατυνθεί ο δρόμος Θουρίας – Αμφείας - Πολιανής, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την απευθείας αγορά ακινήτου εντός του οικισμού Θουρίας, το οποίο είναι διατεθειμένος να πωλήσει ο ιδιοκτήτης. Πρόκειται για παλιά ερειπωμένη διώροφη οικία μετά του οικοπέδου της, που θα αγορασθεί αντί του ποσού των 12.727,25 €, σύμφωνα με το πρακτικό της σχετικής επιτροπής. Η αγορά του ακινήτου και η κατεδάφιση της οικίας θα ελευθερώσει χώρο για την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών.
Επίσης, εγκρίθηκε η αγορά οικοπέδου, το οποίο ο ιδιοκτήτης είναι διατεθειμένος να πωλήσει, που βρίσκεται στη συνοικία Ράχη της Καλαμάτας, μεταξύ των οδών Καζαντζάκη και Σεφέρη – ΟΤ 915, είναι εμβαδού 134,95 τετρ. μέτρων και θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί πάρκο.

 

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟΝ
ΟΜΙΛΟ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ditiki paralia kalamatas

Από το Σώμα εγκρίθηκε η τροποποίηση – επικαιροποίηση της δωρεάν παραχώρησης χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων τένις στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, στον Όμιλο Αντισφαίρισης Καλαμάτας, εν όψει της παραχώρησης στο Δήμο Καλαμάτας συνολικής εκτάσεως 49 στρεμμάτων στη Δυτική Παραλία, που περιλαμβάνει τα εν λόγω γήπεδα. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 20 χρόνια.

 

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ

ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ 40 ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ


Εγκρίθηκε η ένταξη του Δήμου Καλαμάτας στους φορείς που μετέχουν στην υλοποίηση της μαθητείας, όσον αφορά στην περίοδο 2019-2020, για συνολικό αριθμό έως 40 μαθητευομένων και σπουδαστών, που φοιτούν σε ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ. του ΟΑΕΔ και ΙΕΚ.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εγκρίθηκε η επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων - φορέων:
I. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ¨ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ Η ΔΗΜΙΟΒΙΤΙΣΣΑ¨», για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων
II. «ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΗΔΗΜΑΤΟΣ», για τη διοργάνωση διαγωνισμού μαγειρικής
III. «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑΙΩΝ ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨», για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης
IV. «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση εκδήλωσης
V. «ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨ΑΡΜΟΝΙΑ¨», για τη διοργάνωση χορωδιακής εκδήλωσης
VI. «ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΦΑΡΩΝ ¨Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ¨», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων
VII. «ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση του «Penny Marathon»
VIII. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΔΟΥΣΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων
IX. «ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ», για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων
X. «ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ – ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ¨ΕΛΠΙΔΑ ΑΡΙΟΣ¨», για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.
XI. «ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ», για τη διοργάνωση διαγωνισμού καινοτομίας
XII. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΙΪΚΩΝ, για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech