Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος παρέστη στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, με θέμα “Η επίδραση των επενδύσεων στις τοπικές κοινωνίες: Το παράδειγμα της Costa Navarino”.

Ο Θ. Βασιλόπουλος, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση, στην οποία μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρωθυπουργός,  καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

 

Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Καλαμάτας:

 

"Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας

Αξιότιμε κύριε πρώην Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

 Σας καλωσορίζω στην πόλη της Καλαμάτας. Την πόλη της εξωστρέφειας. Την πόλη του πολιτισμού και του τουρισμού. Μία πόλη που άντεξε στα χρόνια της κρίσης χάρις τις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων της, οι οποίοι πρόταξαν το εμείς, παραμερίζοντας το εγώ.

Η Καλαμάτα προοδεύει, αναπτύσσεται και με γοργούς ρυθμούς μετεξελίσσεται σε ένα μεγάλο, σύγχρονο αστικό κέντρο. Ο Δήμος αποτελεί σημείο αναφοράς της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου, με τον εντυπωσιακό αυτοκινητόδρομο και τον περιμετρικό, το ταχύτατα αναπτυσσόμενο διεθνές αεροδρόμιο και τη συνεχή τουριστική ενδυνάμωση, προκαλώντας το ζωηρό ενδιαφέρον επιχειρηματιών και ξένων αποστολών.

Στο Δήμο Καλαμάτας, στο τομέα του τουρισμού καταγράφεται μία έντονη κινητικότητα στην αγορά ακινήτων, με ιδιαίτερη έμφαση την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και την ανάπτυξη των επιμέρους υπηρεσιών του (τουρισμού). Αξιοσημείωτες και οι προοπτικές που αναμένονται μέσω διαφόρων αδελφοποιήσεων όπως π.χ η αδελφοποίηση μεταξύ των πόλεων  Καλαμάτας και κινεζικής πόλης Xi' An των 10 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, με την αναζήτηση νέων αγορών για τις επιχειρήσεις και την επιθυμία της διάχυσης των τοπικών μας προϊόντων να είναι εμφανής.

Στον πολιτιστικό τομέα προστίθενται συνεχώς εκδηλώσεις με τοπικό, πανελλήνιο και διεθνούς αναγνωρησιμότητας χαρακτήρα ενώ και στον κοινωνικό τομέα διοργανώνονται δράσεις από ένα πλαίσιο 10 και πλέον άρτια οργανωμένων δημοτικών-κοινωνικών δομών , υπό την εποπτεία του δήμου μαςμε στόχο τους οικονομικά ασθενέστερους. Τα σχολεία μας, οι  Πανεπιστημιακές Σχολές που προέκυψαν από την συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ στην Καλαμάτα, το μεγάλο Παράρτημα του Δημόκριτου αλλά και πολλά άλλα ιδρύματα συνεισφέρουν θετικά στην εικόνα της πόλης και την προαγωγή της έρευνας και της θετικής επιστήμης.

Ο Δήμος Καλαμάτας βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία και σχεδιάζει για το 2020 την κατασκευή δεκάδων έργων με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και με Κρατικούς, Περιφερειακούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι είμαστε ένας Δήμος οικονομικά υγιής και πλεονασματικός. (Πιο συγκεκριμένα και αποτυπώνοντας οικονομικά μεγέθη,  δηλώνουμε αύξηση 37,21% ως προς τον αρχικό μας προϋπολογισμό και μόλις 10,87% ποσοστό δανειακών υποχρεώσεων  επί του διαμορφωθέντος προϋπολογισμό)

Στο δήμο μας υλοποιείται μια σειρά συγχρηματοδοτούμενων και λοιπών προγραμμάτων από τα οποία προσδοκούμε βελτίωση στη ποιότητα ζωής των δημοτών μας, ελεύθερη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά και άλλα προβλήματα σε όλους τους χώρους, δράσεις πολιτισμού και τουρισμού και γενικότερα μια ολότητα διαφόρων συνεργειών που θα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια για τα παιδιά μας αλλά και τις επόμενες γενιές.

Αξιοσημείωτη και η συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας,  η οποία αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο σήμερα μέσω της υλοποίησης μεγάλων επενδυτικών έργων. Επιπρόσθετα η διατήρηση πολλών και μεγάλων οικονομικά επιχειρήσεων στο δήμο μας προσφέρει περισσότερα συγκριτικά  πλεονεκτήματα.

 Ως Δήμος, θα βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή διεκδικώντας εκείνα που μας αναλογούν και χωρίς να περιμένουμε τα πάντα από το κράτος. Δημιουργούμε συνθήκες συνεννόησης παρά τις αντιξοότητες του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ που έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε. Επιδιώκουμε τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και χωρίς διαχωριστικές γραμμές επιζητούμε τη συναίνεση, προτείνουμε και διεκδικούμε.

Μεγάλοι στόχοι μας για το 2020 είναι :

  1. η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής,
  2. η διάσωση του ιστορικού 9ου Συντάγματος,
  3. η προώθηση με τη διαδικασία της σύμπραξης με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) της αναβάθμισης του λιμανιού  για το οποίο παράλληλα τρέχει και το master plan,
  4. η ενίσχυση των υποδομών του αεροδρομίου, καθώς και
  5. η συνολική αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Νομού, με πρώτο το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος - Μεθώνη.

Επιδιώκουμε την αξιοποίηση εμβληματικών κτηρίων αλλά και την δημιουργία μέσα από την αλλαγή στις χρήσεις γης τουριστικής ζώνης με ξενοδοχειακές μονάδες στην ανατολική μας παραλία.  

 Αξιότιμε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως,

Ως Δήμαρχος Καλαμάτας αλλά και ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Μεσσηνίας, εκπροσωπώντας περισσότερες από 20.000 οικογένειες, σας ζητώ να συνεχίσετε δυναμικά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου η χώρα να επανέλθει στο δρόμο της κανονικότητας. Σας ζητώ να συνεχίσετε με την ίδια αποφασιστικότητα που έχετε επιδείξει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων σας προκειμένου ο τόπος μας να μπορέσει και πάλι με αισιοδοξία να ατενίσει το μέλλον. Για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας που ξενιτεύτηκαν και που επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα μας.

Ο συμπατριώτης μας, πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ήταν αυτός που κράτησε τη χώρα όρθια και την οδήγησε στην έξοδο από την κρίση, πορεία η οποία διακόπηκε το 2015. Κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς πλέον καλείστε από την ιστορία να μας οδηγήσετε σε ασφαλή μονοπάτια και να γράψετε ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε δύο χρόνια ο Δήμος μας θα εορτάσει μαζί με όλη τη χώρα πανηγυρικά την επέτειο συμπλήρωσης 200 ετών από την απελευθέρωση του Έθνους. Απ’ εδώ από την Καλαμάτα όπου ξεκίνησε η επανάσταση του ’21, στέλνουμε όλοι μήνυμα ενότητα και ομοψυχίας και δηλώνουμε συμπαραστάτες στην προσπάθεια που έχετε ξεκινήσει.

Παραμένουμε αισιόδοξοι και θα τα καταφέρουμε!

Σας ευχαριστώ πολύ"

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech