Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Πολυεπίπεδο το ρεπερτόριο του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας για την περίοδο 2019 - 2020

Πολυεπίπεδο χαρακτήρισε τον προγραμματισμό του ρεπερτορίου του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας για την περίοδο 2019 – 2020 ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής Γιάννης Μαργαρίτης. Σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, ο κ. Μαργαρίτης έδωσε το περίγραμμα των παραστάσεων που θα ανεβάσει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και παρουσίασε τους συνεργάτες του, το σκηνοθέτη Θόδωρο Εσπίριτου, που θα επιμεληθεί το παιδικό έργο, καθώς και τους ηθοποιούς Κλεάνθη Βαρσαμούλη, Γιώργο Αλεβυζάκη, Μαριάμ Ρουκχάτζε, Σοφία Κουλέρα, Χρυσάνθη Δούζη, Δημήτρη Σταμούλη, Γιώργο Τσαπόγα και Μάρα Μπαρόλα. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε το «άνοιγμα» που κάνει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας στους νέους και τα παιδιά, με ειδικές παραστάσεις για μαθητές και παιδικό έργο, αλλά και με τη λειτουργία του Θεατρικού Εργαστηρίου, ώστε να τα μυήσει στη θεατρική τέχνη.
Ο κ. Μαργαρίτης τόνισε, ακόμη, τα εξής, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή είμαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος, διότι έχουμε λάβει μήνυμα από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι θα υπάρξει αύξηση της επιχορήγησης και το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας μπαίνει στο πρώτο επίπεδο των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Ξαναβρίσκει σιγά-σιγά το Θέατρο - δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη - αλλά έχω την αίσθηση ότι ξαναβρίσκει την παλιά αίγλη που είχε το ΔΗΠΕΘΕΚ Καλαμάτας».
Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν μέσα στις γιορτές, όπως ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης. Από τα νέα έργα, θα προηγηθεί ο «Γενικός Γραμματεύς» και θα ακολουθήσουν «Οι φασουλήδες με το ρόπαλο».

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Ο Παντελής Δρούγας, Πρόεδρος ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου και του ΔΣ για καλή επιτυχία, προσθέτοντας τις δικές του. Σχετικά με τα εισιτήρια, ο κ. Δρούγας γνωστοποίησε ότι η γενική τιμή εισιτηρίου θα είναι 12 ευρώ, για οργανωμένες παραστάσεις 8 ευρώ και το παιδικό και μαθητικό 5 ευρώ.

 

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ

Ο Γιάννης Μαργαρίτης είπε για το ρεπερτόριο της περιόδου 2019 – 2020 τα εξής:

«Ο γενικός γραμματεύς».

«Κωμωδία μετ’ ασμάτων» ονομάζει ο συγγραφέας Ηλίας Καπετανάκης την σατιρική κωμωδία του. Ένα έργο γραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, που στηλιτεύει με ιδιαίτερα κωμικό τρόπο μερικές από τις παθογένειες του Νεοέλληνα. Εναγκαλισμός με το κράτος, ρουσφέτι, πολιτική διαπλοκή, μεγαλομανία, προσωπικό βόλεμα, είναι μερικά από τα θέματα που θίγονται σε μια από τις ωραιότερες κωμωδίες του προ-προηγούμενου αιώνα. Μια παράσταση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μιούζικαλ λόγω της πληθώρας των τραγουδιών, τα οποία στην παράστασή μας σχολιάζουν πασίγνωστες μελωδίες των τελευταίων δεκαετιών. Το συγκεκριμένο έργο απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, χωρίς να κάνουμε έκπτωση στην ποιότητα. Το έργο είναι κατάλληλο και θα το παρουσιάσουμε, εκτός των άλλων, σε Γυμνάσια και Λύκεια.

 

«Οι φασουλήδες με το ρόπαλο» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Ένα παιδικό έργο από τον μεγάλο Ισπανό ποιητή και δραματουργό, που συνδυάζει τους ζωντανούς ηθοποιούς και τις κούκλες και που πιστεύω ότι θα ενθουσιάσει τις τρυφερές ψυχές των παιδιών των Δημοτικών Σχολείων με την φαντασία και την δύναμη του ποιητικού λόγου. Το πραγματικό και το φανταστικό σε αγαστή συνεργασία, μέσα από μία υπέροχη ιστορία αγάπης, μας οδηγούν να παρακολουθήσουμε την αέναη μάχη του Καλού με το Κακό.

«Εμφύλια Έπη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου (επανάληψη)
Μια παράσταση που έχει δεχθεί διθυραμβικές κριτικές και σχόλια, τόσο από έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο στην Καλαμάτα αλλά και από έντυπα των Αθηνών (Καθημερινή, Athens voice), όσο και από την Γαλλία, όπου η παράσταση παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο. Έχουμε δεχθεί και μία αρχική πρόταση για επανάληψη της παράστασης στην Nice της Γαλλίας. Η παράσταση είναι έτοιμη και θα μπορέσει να αρχίσει την χειμερινή δραστηριότητα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Θα συνεχίσουμε και την ιδιαιτέρως πετυχημένη από πέρυσι παρουσίαση του έργου σε Λύκεια, αφού προηγουμένως γίνεται παρουσίαση του θέματος του έργου μια μέρα πριν στο σχολείο τους. Η πρακτική αυτή είχε πέρυσι πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα τόσο στην κατανόηση του έργου ,όσο και στον τρόπο παρακολούθησης.
Η παράσταση θα παιχτεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (αυτή η συνεργασία θα διευρυνθεί) και θα περιληφθεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, το Μάρτιο του 2020.

«Σοφία Λασκαρίδου. Το ταξίδι μιας ζωής» του Γιάννη Μαργαρίτη
Θέλοντας να δώσω μεγαλύτερη εξωστρέφεια στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ με διευρυμένο ρεπερτόριο, αλλά και για να μην επιβαρύνω τον προϋπολογισμό, χαρίζω εξ ολοκλήρου τα δικαιώματα του έργου, της σκηνοθεσίας και του σκηνικού, ώστε να πραγματοποιηθεί η παράσταση. που αφηγείται την ιστορία της πολύ γνωστής ζωγράφου, της πρώτης Ελληνίδας που πέρασε το κατώφλι της Σχολής Καλών Τεχνών και που με την προσωπικότητά της ενέπνευσε τον Γρηγόριο Ξενόπουλο να γράψει το διάσημο έργο του «Στέλλα Βιολάντη». Το έργο είναι, επίσης, κατάλληλο για Γυμνάσια και Λύκεια. Θα συμμετάσχει ο τραγουδιστής Χρήστος Θηβαίος, που θα υποδυθεί τον Περικλή Γιαννόπουλο, το μεγάλο έρωτα της Σοφίας Λασκαρίδου.

Προσπάθησα να επιλέξω τα έργα, έχοντας πάντα στο μυαλό μου το εφηβικό κοινό. Ανάμεσα στο παιδικό έργο και τα έργα ενηλίκων δημιουργείται ένα κενό: το θέατρο για εφήβους. Με το ρεπερτόριο που επέλεξα, το κενό αυτό δεν υπάρχει πλέον.

«Αποσπάσματα ενός δείπνου» της Αθηνάς Στούρνα (προσωρινός τίτλος)
Η παράσταση αυτή θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν εξασφαλισθούν οι χορηγοί για να καλύψουν τα έξοδά της.
Μια παράσταση έκπληξη. Μια παράσταση – συμπόσιο, η οποία έρχεται να συνεχίσει την έρευνα που αρχίσαμε πέρυσι με την παράσταση για τον Κωνσταντίνο Καβάφη στην Σχολή Εικαστικών, έρευνα που αφορά στην διαφορετική σχέση καλλιτεχνών και κοινού. Μία εναλλακτική παράσταση. Ένα εγχείρημα που αφορά στην δημιουργία μιας συμποσιακής performance, η οποία βασίζεται αισθητικά στις αρχές του δείπνου.
Η ιστορία του μπακαλιάρου, της πατάτας και της σταφίδας, μεταναστών της διατροφής και πώς έφτασαν να αποτελούν υλικά για φημισμένα πιάτα της μεσσηνιακής κουζίνας (μπακαλιάρος τσιλαδιά), αλλά και αντιστρόφως. Πώς η σταφίδα ταξιδεύει από την Μεσσηνία στην Βρετανία; Οι ιστορίες αυτές είναι με θεατρικό τρόπο δοσμένες, ενώ ταυτόχρονα οι θεατές, συμμετέχοντας στο δείπνο, γεύονται τις συνταγές αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα.

«Ιστορίες της Καλαμάτας»
Ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του, το Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας (τα μαθήματα γίνονται κάθε Σάββατο, από τον Γιάννη Μαργαρίτη) πραγματοποιεί την πρώτη του παράσταση με ιστορίες από το παρελθόν της πόλης. Τα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου προτείνουν τις ιστορίες και, με την βοήθεια του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, θα τις παρουσιάσουν σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Οι ιστορίες θα είναι συνδεδεμένες και με τον χώρο (αυλή, δρόμο, πλατεία) όπου θα παρουσιαστούν. Το τεχνικό προσωπικό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. θα συμβάλει και θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση της πρώτης παράστασης του Θ.Ε., που θα δοθεί με ελεύθερη είσοδο, όπως πρέπει να γίνεται με τις ερασιτεχνικές παραστάσεις. Η παρουσίαση των «Ιστοριών της Καλαμάτας» θα γίνει γύρω στο Μάιο.

Το πρόγραμμα «Μια αγκαλιά περιοδεύει», με αναγνώσεις στις Λέσχες Φιλίας και Πολιτισμού (πρώην ΚΑΠΗ) του Δήμου Καλαμάτας, θα συνεχισθεί, μετά την επιτυχημένη περυσινή έναρξή του».

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech