Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ο Δήμαρχος για τη διαχείριση απορριμμάτων, την ανακύκλωση, το Ανοικτό Θέατρο και το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος μετέβη στην Αθήνα την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, για την προώθηση θεμάτων του Δήμου Καλαμάτας και είχε τις εξής συναντήσεις, όπως ανέφερε την Παρασκευή 22 του μήνα στους δημοσιογράφους:
1. Με το Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ενώ στο πλαίσιο της συνάντησης συνομίλησε και με τον Υποδιευθυντή του Τομέα Περιβάλλοντος κ. Μαμαλούγκα (ΕΠΕΡΑΑ). Ο Δήμαρχος ανέφερε πως συζήτησε «τα θέματα και τις προτάσεις, για τις οποίες ακόμα δεν έχουμε πάρει απαντήσεις, που αφορούν στο Πράσινο Σημείο, καθώς και την ανάπτυξη του δικτύου βιοαποβλήτων. Περιμένουμε ένα απορριμματοφόρο και κάδους, ώστε να αναπτύξουμε ολοκληρωτικά αυτό το δίκτυο, ξηραντές, συνοικιακούς κομποστοποιητές, οικιακούς κομποστοποιητές. Είναι ένα πρόγραμμα μεγάλο, το οποίο έχουμε καταθέσει και περιμένουμε την έγκρισή του. Με ενημέρωσαν ότι μέχρι τέλος Νοέμβρη ή αρχές Δεκέμβρη θα προκαλέσουν μία σύσκεψη, ώστε να δούμε εξειδικευμένα τα ζητήματα και αν για κάτι χρειάζεται μία ενημέρωση, μία εξειδίκευση, να δρομολογηθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μαμαλούγκας με ρώτησε ποια είναι η εξέλιξη για το Ανοικτό Θέατρο – το έχει χειριστεί προσωπικά το θέμα αυτό. Τον ενημέρωσα επακριβώς για τα βήματα που έχουν γίνει και μου είπε ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση, ώστε να ολοκληρωθεί το Ανοικτό Θέατρο, αυτή η λύση που ακολουθούμε, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση και θα μπορέσει το έργο να συνεχισθεί».
2. Με το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Εμμανουήλ Γραφάκο (στο ίδιο Υπουργείο). Ο Θ. Βασιλόπουλος είπε τα ακόλουθα γι’ αυτή τη συνάντηση: «Συζητήσαμε για τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Τον ενημέρωσα για τα βήματα που έχουμε κάνει, ο Δήμος Καλαμάτας και ο Δήμος Μεσσήνης, για τη λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης. Μου εξήγησε ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να χρηματοδοτήσει 11 σταθμούς μεταφόρτωσης, ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων. Είναι γι’ αυτήν προτεραιότητα η κεντρική διαχείριση, στηρίζει την κεντρική διαχείριση, όπως και εμείς άλλωστε. Περιμένουν να συγκεντρωθούν αυτές οι προτάσεις, ώστε να τις χρηματοδοτήσουν συνολικά, για να μη χάσουμε χρόνο. Δε θα περιμένουν, βέβαια, πάρα πολύ. Θα πρέπει κι εμείς ως Δήμοι να τρέξουμε και να καταθέσουμε προτάσεις. Αυτό θα γίνει από πλευράς Δήμου Καλαμάτας το επόμενο διάστημα.
Επίσης, συζητήσαμε για την τροποποίηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων. Είναι στις σκέψεις της Κυβέρνησης να υπάρχει και η ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι κάτι το οποίο αλλάζει τα δεδομένα. Ανέφερε ότι μέχρι το Μάιο του 2020 θα έχει γίνει η τροποποίηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ με ενημέρωσε ότι ως Κυβέρνηση έχουν σκοπό να χρηματοδοτήσουν με επιπλέον χρήματα τα συλλογικά συστήματα, ώστε αυτά από τη μεριά τους να χρηματοδοτήσουν τους Δήμους, για να γίνεται καλύτερη ανακύκλωση και να μπορέσουμε να «πιάσουμε» τη δέσμευση που έχουμε για το 2025, ως Ελλάδα, να «πιάσουμε» το 50% στα επίπεδα της ανακύκλωσης. Θα γίνει μέσα από τα συλλογικά συστήματα αυτό και νομίζω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ, γιατί εμείς ζητάμε επανειλημμένως στήριξη από τα συλλογικά συστήματα σε εξοπλισμό και αυτοί δυσκολεύονται να μας την παρέχουν».
3. Με εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο Δήμαρχος έκανε γνωστά τα εξής: «Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΦΟΔΣΑ, της οποίας είναι μέλος ο Αντιδήμαρχος κ. Μαρινάκης, συναντήθηκε, και με τη δική μου παρουσία, με εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Συζητήσαμε, παρουσία και του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ, για το πού βρισκόμαστε σήμερα και πότε η ΤΕΡΝΑ θα μπορεί να ξεκινήσει. Μας διαβεβαίωσαν ότι αυτοί είναι έτοιμοι και περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν να προετοιμάζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό, όπως μας είπαν και οι δικηγόροι του ΦΟΔΣΑ, προβλέπεται ότι, αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, θα γίνει μέχρι τέλους Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, μετά από περίπου 5-6 μήνες, θα μπορεί η ΤΕΡΝΑ να αναλάβει την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων».
4. Με το Γενικό Διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών Γιάννη Καρνέση (Υπουργείο Υποδομών). Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι συζήτησαν «για το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος. Με ενημέρωσε για τις εξελίξεις που υπάρχουν. Φαίνεται ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η πάνω χάραξη. Του έθεσα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σύνδεση της Καλαμάτας με το νέο δρόμο, τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που κάνουν λόγο υπέρ της παραλιακής χάραξης. Αναπτύξαμε μία συζήτηση, η οποία θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η πάνω χάραξη μπορεί να «τρέξει» άμεσα και να είναι πιο εύκολη λύση.
Στη συνέχεια, συζητήσαμε για άλλα ζητήματα, με την παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού, του κ. Ντάουλα. Συζητήσαμε για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο των 80 εκατομμυρίων, το οποίο αφορά άμεσα το Δήμο μας. Το έργο αυτό είναι σε εξέλιξη, έχει πάρει περιβαλλοντική ταυτότητα και έχει κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο προς αδειοδότηση. Το έργο αυτό δείχνουν τα πράγματα ότι αξιολογείται θετικά και το επόμενο διάστημα θα έχουμε εξελίξεις και ανακοινώσεις».

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech