Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Επέκταση της Καλαμάτας και τακτοποίηση πολεοδομικών εκκρεμοτήτων

Σε πολεοδομικά θέματα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Νέων Έργων, Πολεοδομίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Νίκος Μπασακίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του απολογισμού αλλά και του προγραμματισμού στον εν λόγω τομέα, ο κ. Μπασακίδης ανέφερε:

«Η επέκταση του σχεδίου πόλης, ανατολικά προς την απόληξη της Κρήτης και δυτικά προς τον Κορδία, η τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων του Σχεδίου του 1905 και των πρόσφατων επεκτάσεων του, καθώς και η κατασκευή έργων υποδομής για την οικοδόμηση των νέο ενταχθέντων στο σχέδιο περιοχών, είναι οι άξονες στους οποίους εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε, ώστε να υποστηριχθεί η ανοδική πορεία της πόλης.  

Με την προώθηση της ολοκλήρωσης των μελετών  της Βέργας, της Μ. Μαντίνειας, της Ανατολικής Παραλίας και σύντομα του Κορδία, ο Δήμος θα αποκτήσει επιπλέον πολεοδομημένη γη που θα εκτείνεται σε όλο το παράκτιο μέτωπο.

Γη με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, που θα φέρει πλούτο στην πόλη και τους κατοίκους της.

Παράλληλα προωθείται η καταχώρηση της πράξης εφαρμογής της Κηπούπολης στο Κτηματολόγιο, που μαζί  με τα πυκνοδομημένα της ανατολικής Παραλίας θα εισφέρουν προς οικοδόμηση πλέον των 300 στρεμμάτων γης.

Με την υποβολή αιτημάτων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος διεκδικούμε επίσης την σύνταξη των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Θουρίας και Αρφαρών, ώστε με ενιαίο τρόπο και σε όλη την επικράτεια του Δήμου να αποτυπώνονται οι χρήσεις γης.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Πόλης του 1905, έχουν ολοκληρωθεί οι πράξεις αναλογισμού στην Ψαρών, την Βουλγαροκτόνου και του συμπλέγματος δρόμων της οδού Κορώνης, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για πράξεις αναλογισμού, στις οδούς Παλιγγενεσίας, Θεμιστοκλέους και του συμπλέγματος των οδών Σταδίου και Μ. Αλεξάνδρου και έχει προγραμματιστεί η έναρξη των Πράξεων στις οδούς Ρήγα Φεραίου, Χρ. Σμύρνης & Μπουμπουλίνας.

Μετά από την τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων, έχουν προταθεί προς ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2021, η κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής  στην περιοχή των 110 στρεμμάτων Δυτικά της Αρτέμιδος, καθώς και οι διανοίξεις της οδού Ψαρών, της Δράκου, της Ι. Ψαρρέα,  ανωνύμου οδού στα Ακοβίτικα,  και στην ανατολική γειτονιά των οδών Κυναιγείρου, 9ου Συντάγματος & Ωκεανού, Κλεισθένους, Μαρινάτου κλπ.

Στα επόμενα έχουν σχεδιαστεί, η εκπόνηση της μελέτης κύρωσης του οδικού Δικτύου εντός των Οικισμών και της μελέτης της Πράξης Εφαρμογής τμημάτων των πυκνοδομημένων περιοχών της Βόρειας Συνοικίας/Δυτικής/Ανατολικής Συνοικίας, έτσι ώστε να επιλυθούν όλες οι Πολεοδομικές εκκρεμότητες της πόλης.

Η πόλη επεκτείνεται και προσφέρει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες. Τρείς Δήμοι συνεργάζονται για την ανάδειξη του παράκτιου μετώπου από τις Κιτριές μέχρι το Πεταλίδι και στο πλαίσιο αυτό, θα καταγραφούν οι αναγκαίες και με αναπτυξιακό  προσανατολισμό τροποποιήσεις των χρήσεων γης, του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Παράλληλα σχεδιάζεται η κατασκευή ενός G.I.S χάρτη επιχειρηματικότητας στον οποίο με τρόπο φιλικό, θα αποτυπώνεται η Πολεοδομική Ταυτότητα της πόλης. Χάρτης στον οποίο θα έχουν καταχωρηθεί δεδομένα για τις χρήσεις γης, τις αντικειμενικές αξίες, την εμπορικότητα δρόμων, τις θέσεις των υπηρεσιών, των κοινόχρηστων χώρων και άλλων σημείων ενδιαφέροντος. Δεδομένα  έγκυρα και χρηστικά για τον επιχειρηματία.

Οι πολεοδομικές πράξεις, είναι πνευματική δουλειά υψηλού επιστημονικού επιπέδου, μηχανικών, νομικών, πολεοδόμων και περιβαλλοντολόγων, που θα πρέπει να ικανοποιούν τα κριτήρια του νόμου αλλά και τις προσδοκίες των ιδιοκτητών, με αποτέλεσμα να επιλύονται σε βάθος χρόνου και με τη συνέργεια πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών.

Στις μακρινές αυτές διαδρομές είμαστε εκεί. Προωθούμε τις διαδικασίες για την επέκταση της πόλης και την διαμόρφωση των προϋποθέσεων τακτοποίησης όλων των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων.

Δίπλα στον πολίτη και τον επιχειρηματία».

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech