Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Σε διαρκή ετοιμότητα το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου

Ενημέρωση για θέματα που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία, στο πλαίσιο απολογισμού δράσεων του Γραφείου που λειτουργεί ο Δήμος, έδωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας. Μεταξύ άλλων ο κ. Μπάκας αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

  • Το Σεπτέμβριο του 2019 η Κοινότητα Καλαμάτας και το Νοέμβριο η Κοινότητα Θουρίας επλήγησαν από ξαφνικούς ανεμοστρόβιλους, οι οποίοι επέφεραν ζημιές σε κτήρια και πάγιο εξοπλισμό. Μετά από αίτημα του Δήμου στο Υπουργείο Υποδομών οριοθετήθηκαν οι περιοχές, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.
  • Μετά την έκδοση του νέου νόμου Πολιτικής Προστασίας (Ν.4662/2020) και των αναθεωρημένων σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, συντάξαμε το τοπικό σχέδιο «Ιόλαος» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, το οποίο εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην παρούσα φάση εκπονούνται εκ νέου τα σχέδια για τις πλημμύρες και τους σεισμούς.
  • Προσλάβαμε σαράντα (40) εργάτες πυροπροστασίας, έναν για κάθε Κοινότητα, οι οποίοι φροντίζουν για την πυρασφάλεια των χωριών, τον καθαρισμό και την έγκαιρη ειδοποίηση και οδήγηση των πυροσβεστικών σε περιπτώσεις πυρκαγιών. Για την πρόσληψή τους διατέθηκαν τόσο χρήματα του Υπουργείου Εσωτερικών, που στέλνονται ετησίως για αντιπυρική προστασία, όσο και ίδιοι πόροι του Δήμου, σε σημαντικό ποσοστό. Οι τελευταίοι δεκαπέντε (15) θα τελειώσουν λίγο πριν το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.
  • Αναβαθμίζουμε συνεχώς τον εξοπλισμό μας, με την προμήθεια δύο διανομέων αλατιού για τις χιονοπτώσεις, δύο αντλιών αναρρόφησης, χορτοκοπτικών, βενζινοπρίονων κ.λπ.
  • Συνεργαζόμαστε άριστα με τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη χωρική αρμοδιότητα του Δήμου μας. Για την ενίσχυση του έργου τους, έχουμε προμηθεύσει την «Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4» με είδη ρουχισμού (στολές, αδιάβροχα), την «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης» με στολές και εξοπλισμό, ενώ στον Ερυθρό Σταυρό θα δοθούν δυο απινιδωτές, ένα εκπαιδευτικό απινιδωτή και ένα εκπαιδευτικό πρόπλασμα ενήλικα.
  • Σημαντική είναι η συνδρομή που παρέχουμε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στην κατάσβεση πυρκαγιών, τόσο στα όρια του Δήμου, όσο και σε άλλους Δήμους του νομού. Αφ’ ενός μεν διαθέτουμε ένα όχημα υδροφόρο και μηχανήματα έργου (JCB) κατά την αντιπυρική περίοδο, αφ’ ετέρου τα μικρά πυροσβεστικά σπεύδουν στον τόπο της πυρκαγιάς άμεσα, εμποδίζοντας την εξάπλωσή της. Σε κατηγορία κινδύνου 3 και πάνω υπάρχουν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με το πυροσβεστικό που της έχουμε παραχωρήσει πραγματοποιεί περιπολίες, ενώ καλύπτουμε για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, εκδηλώσεις των Κοινοτήτων και της ΦΑΡΙΣ. 
  • Ενημερώνουμε τις υπηρεσίες μας, εθελοντές, προέδρους Κοινοτήτων, εργάτες πυροπροστασίας και οδηγούς – χειριστές, για την επικινδυνότητα πυρκαγιάς με την αποστολή sms και σε μη εργάσιμες ημέρες και ώρες, διατηρώντας διαρκή ετοιμότητα.
  • Πραγματοποιήσαμε άσκηση πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, με την κωδική ονομασία «Σεισίχθων 2020». Η άσκηση είχε σκοπό την καλύτερη προετοιμασία και το συντονισμό του μηχανισμού απόκρισης, όσον αφορά στο ενδεχόμενο σεισμού, που αποτελεί ξαφνικό φυσικό φαινόμενο, συχνό στον ελληνικό χώρο. Στην άσκηση συμμετείχαν και εθελοντικές ομάδες.
  • Συγκαλούμε τακτικά και έγκαιρα το τοπικό συντονιστικό όργανο για την καλύτερη προετοιμασία του Δήμου ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τυχόν φυσικές καταστροφές.

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech