Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Σπουδαία έργα ζωγραφικής φιλοξενούνται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Χθες, Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020, εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο η σπουδαία έκθεση «Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας».

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Εκπροσώπου του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού  Νικόλα Γιατρομανωλάκη, των Βουλευτών Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, των Aντιπεριφεριάρχων Στάθη Αναστασόπουλου και Άννας Καλογεροπούλου,  του Γενικού Γραμματέα της ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη, του προέδρου του Δ.Σ. της Κ.Ε. Φαρις Παντελή Δρούγα, του Πρόεδρου του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ. και Πρύτανη του Α.Π.Θ Νικόλαου Παπαϊωάννου κ.ά.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Ο Δήμος Καλαμάτας, ανταποκρινόμενος στην ανάγκη και την επιθυμία των συμπολιτών μας για ποιοτική ανάπτυξη, έχει θέσει τον πολιτισμό ως προτεραιότητα για τις πολιτικές που ασκεί.

Η Καλαμάτα, η πόλη του πολιτισμού συνεχίζει σε συνθήκες δύσκολες να προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες δράσεις, εκδηλώσεις, γεγονότα πολιτιστικά. Αυτό είναι κάτι που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, ως συνεχιστές μιας πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έχουμε τη χαρά σήμερα να φιλοξενούμε εδώ, στο Μέγαρο Χορού, μια μοναδική έκθεση, που αποτελεί, σύμφωνα με τους μελετητές, ένα πραγματικό πανόραμα της νεοελληνικής ζωγραφικής.

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή να εγκαινιάζω την έκθεση της επιβλητικής Συλλογής του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Καλαμάτα.

Με το ουσιαστικό αυτό βήμα, φέρνουμε κοντά στους δημότες σπουδαία έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων και προσφέρουμε την δυνατότητα σε όλους, ιδιαίτερα στους νέους, μια υψηλή πνευματική εμπειρία, που τους οφείλουμε, συντελώντας έτσι στην διαμόρφωση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος μέσα από τη μόρφωση και την επαφή με τον σύγχρονο πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας.

Ως Δήμος Καλαμάτας θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε πολιτιστικές δράσεις υψηλού επιπέδου».

Με κολακευτικά λόγια μίλησε για την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή, ο Γενικός Γραμματέας Σύχγρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφτεί και πάλι την περιοχή μας, με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Ο κ. Γιατρομανωλάκης, τόνισε ότι η Μεσσηνία και η Καλαμάτα ειδικότερα έχουν επιλέξει πολύ συνειδητά ο πολιτισμός να είναι μέρος της στρατηγικής αναπτυξιακής τους διαδρομής. Υπογράμμισε ακόμα ότι η Καλαμάτα πολλές φορές έχει δείξει το δρόμο -ακόμη και σε οργανωτικό επίπεδο- στον τομέα του πολιτισμού, αναφέροντας ότι «εκεί θέλουμε να συνεχίσουμε και να επενδύσουμε».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος βράβευσε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτης Λαμπρινίδης βράβευσε την Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ. και καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά για το πολιτιστικό τους έργο.

Ο κ. Ζέρβας και η κα Βουτυρά στην ομιλία τους τόνισαν την αξία και την άψογη παρουσίαση της συλλογής των Νέστωρα και Αλίκης Τέλλογλου και συνεχάρησαν τους υπευθύνους της έκθεσης Θανάση  Βασιλόπουλο, Παναγιώτη Λαμπρινίδη και Τάκη Μαυρωτά. Ακολούθησαν, λόγω της πανδημίας, ξεναγήσεις ολιγομελών ομάδων, στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς επισήμανε μεταξύ των άλλων «Η ζωγραφική ανά τους αιώνες αντιστρατεύεται την αλυγισιά, την απελπισία, την μοναξιά και την ασχήμια, φέρνοντας μας κοντά στην απόλυτη καθαρότητα και διαύγεια. Η έκθεση παρουσιάζει το πανόραμα της νεοελληνικής ζωγραφικής με πολύτιμα έργα των Γύζη, Λύτρα, Πανταζή, Παρθένη, Ροϊλού, Καραβία, Ιθακήσιου, Κόντογλου, Μπουζιάνη, Σπυρόπουλου, Διαμαντόπουλου, Γουναρόπουλου, Μαυροΐδη, Τσίγκου, Μυταρά, Μπότσογλου, Σακαγιάν και άλλων και αποκαλύπτει τη μοναδικότητα της συλλογής των Νέστωρα και Αλίκης Τέλλογλου, οι οποίοι ανέτρεψαν τα καθιερωμένα, έριψαν σπορές στο χώμα του μέλλοντος και έθεσαν ως σκοπό της ζωής τους την ανιδιοτελή προσφορά στην στερέωση της παιδείας και την προβολή του πολιτισμού μας, με την δημιουργία του ομώνυμου ιδρύματός τους.»

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας:  Παναγιώτης Λαμπρινίδης

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Διάρκεια έκθεσης: 11 Οκτωβρίου - 25 Οκτωβρίου 2020

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech