Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Δίχτυ στο Νέδοντα στο πλαίσιο δράσεων του Δήμου για τη θαλάσσια ρύπανση

Πιλοτική τοποθέτηση ειδικής «παγίδας» απορριμμάτων στον ποταμό Νέδοντα για τη συγκράτηση φερτών υλικών και απορριμμάτων ώστε να μην καταλήγουν στη θάλασσα, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 23 Απριλίου, στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Καλαμάτας με την Aegean Rebreath και την Nestle Ελλάς. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων για τη θαλάσσια ρύπανση και την ορθή διαχείριση πλαστικών.

Η τοποθέτηση αυτού του συστήματος έχει σκοπό να συγκρατεί τα απορρίμματα τα οποία παρασύρονται από τον χείμαρρο ώστε να μην καταλήγουν στη θάλασσα. Η περισυλλογή των απορριμμάτων θα γίνεται από την υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας ανάλογα με την ποσότητα και τη συχνότητα εμφάνισής τους, ενώ θα υπάρχει καταγραφή των υλικών που θα κατέληγαν στη θάλασσα.

Τα συμπεράσματα θα ανακοινωθούν επίσημα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για το σκοπό αυτό και θα αποτελέσουν οδηγό για την υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας από όλους μας, σχετικά με τα απορρίμματα.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Ο Δήμος Καλαμάτας είναι από τους ελάχιστους Δήμους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που υλοποιεί πρόγραμμα αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Ακολουθεί δηλαδή τους όρους της εγγύτητας. Τα σκουπίδια που παράγουμε οφείλουμε να τα διαχειριζόμαστε. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε πολιτικές μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, μέσω της διαλογής στην πηγή, μέσω της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Επίσης υλοποιούμε και πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της διαχείρισης των κλαδεμάτων, των μπαζών, του κομπόστ από τα βιο-απόβλητα, των στραγγιδίων όπου συλλέγονται και μεταφέρονται στο Βιολογικό.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή πρωτοβουλία για προστασία του μεσσηνιακού κόλπου, με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Aegean Rebreath, μια συνεργασία που θα έχει διάρκεια έναν χρόνο, χωρίς κόστος για το Δήμο και περιλαμβάνει, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, ενημερώσεις για τη μη χρήση πλαστικών, αλλά και το μεγάλο δίκτυ που τοποθετείται στην τελευταία γέφυρα του Νέδοντα. Αυτό το δίκτυ ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα καθαρίζεται, θα αναλύονται τα είδη που συγκεντρώνονται, θα ζυγίζονται και όλα αυτά, ένα χρόνο μετά θα χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία για την παρουσίαση μιας μελέτης η οποία θα αφορά μια συνολικότερη αντιμετώπιση για την προστασία όλων των ρεμάτων που καταλήγουν στον μεσσηνιακό κόλπο».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας ανέφερε: «Σε συνεργασία με την ΜΚΟ Aegean Rebtreath προχωράμε σήμερα στην τοποθέτηση διχτυού-"παγίδας" απορριμμάτων στον ποταμό Νέδοντα, μία καινοτόμα, πιλοτική δράση που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες πόλεις». Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ένα επόμενο project είναι η εγκατάσταση Σταθμού συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων στο λιμάνι της πόλης για την συλλογή των διχτυών ψαρέματος.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech