Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Επιστημονική συζήτηση για την πανδημία και τον τουρισμό

«Πανδημία και Τουρισμός» ήταν το θέμα διαδικτυακή επιστημονική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021, στο των εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμάτας υπό τον τίτλο: «Διάλογοι Υγείας, από το χθες στο αύριο». Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, ενώ συντονιστής ήταν ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ και συνεργάτης του Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Ομιλητές στη διαδικτυακή επιστημονική συζήτηση ήταν ο Καθηγητής - Διευθυντής Παθολογίας Λοιμώξεων & Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος και ο Καθηγητής Χειρουργικής, Διευθυντής Γ’ Πεν/κης Χειρουγικής Κλινικής, Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Εμμανουήλ Πικουλής.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας, ο Λιμενάρχης Καλαμάτας Νίκος Γιαννουλάτος και Αερολιμενάρχης Καλαμάτας Δημήτρης Μανδηλάρης.

 

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε:

«Ο Δήμος Καλαμάτας συνεχίζει τις δράσεις του με στόχο την ενημέρωση πάνω σε ζητήματα που συνδέονται με την πανδημία και τη διαχείριση σε μία δύσκολη περίοδο όπως αυτή που σήμερα βιώνουμε. Μία περίοδο όπου οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης έχουν αλλάξει πολλά από όσα γνωρίζαμε.

Είμαι βέβαιος ότι από τη σημερινή συζήτηση θα βγουν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα που θα μας χρησιμεύσουν στην καλύτερη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και όχι μόνον.

Είναι περιττό να επαναλάβω ότι η υγεία του ανθρώπου είναι το σημαντικότερο αγαθό και ότι χωρίς αυτή η ζωή δεν μπορεί να προχωρήσει.

Νομίζαμε ότι η Δημόσια Υγεία είναι δεδομένο αγαθό, «πακέτο» με όλα εκείνα που είχαμε κατακτήσει ως κοινωνία. Δυστυχώς όμως, η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε να ταράξει την ηρεμία της καθημερινότητας, ήρθε να μας φωνάξει δυνατά ότι, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε!

Ο ελληνικός τουρισμός εφέτος βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: καλείται να ξεπεράσει την πρωτοφανή υγειονομική κρίση και να κερδίσει και πάλι το στοίχημα της μετά Covid εποχής.

Η περυσινή χρονιά, το 2020, θα μείνει στην ιστορία ως ο χειρότερος χρόνος του παγκόσμιου και φυσικά του ελληνικού τουρισμού. Κανείς, μα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα ζούσαμε ένα τόσο  δυσμενές σενάριο, μια συνθήκη απόλυτης ανασφάλειας, μεγάλων απωλειών σε ζωές. Ένα παγκόσμιο γεγονός που θα καθήλωνε τους ανθρώπους, θα έκλεινε σύνορα, θα δημιουργούσε ένα παγκόσμιο lockdown.

Και φυσικά σήμερα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα συμβεί αύριο.

Στο δύσκολο καλοκαίρι του 2020, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αλλά και οι επιχειρηματίες, στην πλειοψηφία τους, επέδειξαν υπευθυνότητα, προσαρμοστικότητα, επαγγελματισμό, έναν πάρα πολύ καλό εαυτό. Απέδειξαν στην πράξη ότι ένα από τα μεγάλα όπλα του ελληνικού τουρισμού είναι ο ανθρώπινος παράγοντας.

Ο στόχος να ανοίξουμε με ασφάλεια φαίνεται ότι κερδήθηκε, το brand της Ελλάδας ενισχύθηκε, ο βαθμός ικανοποίησης των επισκεπτών το αποδεικνύει και τα θετικά αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος θα φανούν σύντομα.

Χρειάζεται όμως από όλους, πολίτες, επισκέπτες, εργαζόμενους και επιχειρηματίες, υπευθυνότητα. Να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν καθοριστεί από εσάς του επιστήμονες και την Πολιτεία για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Με αυτές τις σκέψεις, είμαι εδώ να σας ακούσω να καταγράψω τις προτάσεις σας για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατόν αφού ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός παράγοντας στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλει η πατρίδα μας».

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech