Παρουσία των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακή Διακυβένησης Δημήτρη Παπαστεργίου και Επικρατείας Άκη Σκέρτσου καθώς και εκπροσώπων της πολιτικής, αυτοδιοικητικής, ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και αγροτοδιατροφικής κοινότητας, πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα οι εργασίες του 3ου Cantina Academy με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», που διοργανώνεται από το Πρώτο Θέμα και το Cantina Magazine σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Κατά την έναρξη των εργασιών του 3ου Cantina Academy, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Θανάσης Βασιλόπουλος επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Κύριοι Υπουργοί, κύριε Περιφερειάρχη σας καλωσορίζω κι εγώ στην Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα, μια πόλη που συνεχώς προοδεύει και αναπτύσσεται. Μια πόλη που αποτελεί ένα γαστρονομικό προορισμό, που προσελκύει το ενδιαφέρον επισκεπτών, με σημείο αναφοράς βέβαια την ξακουστή σε όλους Κεντρική Αγορά Καλαμάτας.
Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, με όραμα, σχέδιο, με συνεργασίες, επενδύουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην καινοτομία, στον πολιτισμό. Η Καλαμάτα είναι μια πόλη σύγχρονη, φιλική, φιλόξενη, μέλος της Ευρωπαϊκής Αποστολής των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030. Μια πόλη που έχει αναπτύξει βηματισμό, παρ' όλα αυτά, διατηρεί αναλλοίωτη την ταυτότητά της και τη σύνδεσή της με τις ρίζες και τις παραδόσεις.
Το Cantina Academy αναμφισβήτητα είναι ένα συνέδριο που έχει καθιερωθεί στη χώρα μας, στον αγροδιατροφικό τομέα, στη γαστρονομία. Και το θέμα της ημερήσιας διάταξης του συνέδριου μας καλεί να αναλογιστούμε σε βάθος τι σημαίνει διατροφή, παραγωγή, βιωσιμότητα στο μέλλον.
Αποτελεί, λοιπόν, για την πόλη τιμή να φιλοξενεί αυτό το πολύ σημαντικό συνέδριο. Μια πόλη που δεν παράγει απλά τροφή, αλλά έχει αναγάγει την τροφή, τη γαστρονομία ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της και της καθημερινότητάς της. Άλλωστε, η πόλη μας, πριν από λίγες μέρες, φιλοξένησε εδώ ένα πολύ σημαντικό συνέδριο που μιλούσε για το αύριο της μεσογειακής διατροφής. Ένα συνέδριο που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμερ Κωνσταντακοπούλου. Ένα συνέδριο που μίλησε ακριβώς για τη μεσογειακή διατροφή, όχι μόνο ως διατροφικό προϊόν, αλλά και ως τρόπο ανάπτυξης, βιώσιμης ανάπτυξης, που συνδέει, αν θέλετε, την υγεία, το περιβάλλον, τα αγροτικά προϊόντα με τον τουρισμό.
Θέλω, λοιπόν, να εκφράσω τη χαρά μου και την ικανοποίησή μου που αυτός ο δημιουργικός διάλογος συνεχίζεται εδώ στην Καλαμάτα μέσα από το Cantina Academy. Να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, για την επιλογή της πόλης μας και να σας ευχηθώ καλή διαμονή στην όμορφη και φιλόξενη Καλαμάτα.