Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Αναγκαίες οι παρεμβάσεις του Δήμου Καλαμάτας για την όχληση από πυρηνελαιουργεία

Στο Δήμο Καλαμάτας έφθασε έγγραφο του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων / Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, με το οποίο γνωστοποιείται - μεταξύ άλλων – σχετικά με τα πυρηνελαιουργεία που δραστηριοποιούνται στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά ότι για το ένα εξ αυτών το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος διενήργησε στις 2 Απριλίου 2015 έλεγχο - αυτοψία στο χώρο του εργοστασίου της εταιρείας, για τον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και κατόπιν αυτού η υπηρεσία προέβη σε έκδοση πράξης βεβαίωσης παράβασης, την οποία διεβίβασε αρμοδίως.

Ακολούθως, η ίδια Υπηρεσία διενήργησε στις 16 Φεβρουαρίου 2016 και νέο έλεγχο - αυτοψία στο χώρο του εργοστασίου της ίδιας εταιρείας, για τον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης έκθεσης ελέγχου / κλήσης σε απολογία.
Για το δεύτερο εργοστάσιο, αναφέρεται ότι η Υπηρεσία αυτή διενήργησε την 1η Απριλίου 2015 έλεγχο - αυτοψία και στις 17 Φεβρουαρίου 2016 συμπληρωματικό έλεγχο – αυτοψία, στο χώρο της μονάδας της εταιρείας, για τον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης έκθεσης ελέγχου / κλήσης σε απολογία.
Τονίζεται ότι η έκθεση ελέγχου / κλήση σε απολογία δεν αποτελεί το τελικό πόρισμα, το οποίο διαμορφώνεται ως πράξη βεβαίωσης παράβασης κατόπιν της υποβολής απολογητικού υπομνήματος από την εγκαλούμενη σε απολογία εταιρεία. Στην πράξη βεβαίωσης παράβασης αποτυπώνονται οι οποίες παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και η τυχόν υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος αναφέρει, επίσης, ότι σχετικό έγγραφο από το Γραφείο Δημάρχου Καλαμάτας (μπορείτε να το δείτε μέσω του συνδέσμου http://www.kalamata.gr/enimerosi/nea/9527-osmes-apo-pyrhnelaiourgeia-kai-antimetwpish-tou-zhthmatos.html ) διαβιβάζεται στις υπηρεσίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ούτως ώστε να αξιολογηθούν οι προτάσεις του Δημάρχου Καλαμάτας που εμπεριέχονται σε αυτό.

ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σε συνέχεια των παραπάνω και κατόπιν σχετικών δηλώσεων εκ μέρους του εκπροσώπου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2016 σε συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο, ο Δήμος Καλαμάτας εκτιμά πως επιβεβαιώνεται ότι οι σχετικές παρεμβάσεις του, με έγγραφα αλλά και με παραστάσεις του Δημάρχου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, ήταν αναγκαίες, ώστε ο νόμος και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις να εφαρμόζονται από όλους.
Φυσικά, ο Δήμος Καλαμάτας αναμένει τα τελικά πορίσματα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και θα συμβάλει με τις δικές του προτάσεις και κρίσεις, όπως το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, με σκοπό την αντιμετώπιση του ζητήματος περιβαλλοντικής όχλησης από πυρηνελαιουργεία στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου.
Επισημαίνεται, τέλος, για πολλοστή φορά η θέση του Δήμου Καλαμάτας, όπως την έχει εκφράσει ο Δήμαρχος: «Θεωρούμε πολύτιμη την ελαιοκομική δραστηριότητα για τον τόπο και την πατρίδα μας, αλλά και αναγκαία τη συμπόρευση όλων των σταδίων αυτής με τη νομιμότητα και την ορθή τήρηση των καλών επιστημονικών πρακτικών, ώστε να εξακολουθήσει η παραγωγή αρίστων αγροδιατροφικών προϊόντων, για τα οποία η Ελλάς είναι γνωστή παγκοσμίως».

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech