Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 30 Ιουνίου 2016

Στη 12η/2016 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το βράδυ της Πέμπτης 30 Ιουνίου 2016 και έλαβε αποφάσεις επί 19 θεμάτων, εκ των οποίων 2 εκτός ημερησίας διατάξεως. Τα σημαντικότερα θέματα, επί των οποίων έλαβε αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι τα ακόλουθα:

1. Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

maratholakka

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ύστερα από συγκεκριμένο σκεπτικό, η κατάληξη του οποίου είναι η αποδοχή της δεύτερης λύσης (ΙΒ σενάριο της μελέτης), η οποία εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με σειρά βελτιωτικών προτάσεων.
H εισήγηση της δημοτικής αρχής έχει ως εξής:
«Επί της μελέτης επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου
Αφού λάβαμε υπόψη:
1) τις τρεις (3) προτεινόμενες λύσεις της μελέτης που έχει ανατεθεί από τον ΦοΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου για την επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας, δηλαδή τις λύσεις: (α) της κεντρικής διαχείρισης, (β) της κεντρικής διαχείρισης με τοπικές κομποστοποιήσεις και (γ) της αποκεντρωμένης διαχείρισης,
2) τη μέχρι τώρα έλλειψη βούλησης, από πλευράς Κυβέρνησης, για την παροχή στήριξης προς την τοπική διαχείριση με τη μη τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου και τη μη παραχώρηση του απαιτούμενου εξοπλισμού,
3) την έλλειψη κάθε διάθεσης ικανού αριθμού Δήμων της Περιφέρειας να συμμετάσχουν στη διαδικασία της τοπικής διαχείρισης αφού ούτε τη χρηματοδότηση των 11.000.000 € αξιοποίησαν ούτε τοπικά σχέδια διαχείρισης συνέταξαν,
4) τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμοζόμενη σήμερα μέθοδο διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, εισηγούμαστε την αποδοχή της (β) λύσης (ΙΒ σενάριο της μελέτης), δηλαδή της λύσης της κεντρικής διαχείρισης με τοπικές κομποστοποιήσεις, διότι:
- ενεργοποιεί τους δημότες,
- δημιουργεί θέσεις εργασίας,
- περιβαλλοντικά υπερέχει.
Η επιλογή αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια σειρά βελτιωτικές προτάσεις όπως:
1) Κατάργηση της διαφοροποίησης της τιμής εισόδου από 80,5€/τον. για τους πρώτους 150.000 τόνους εισερχομένων σε 35€/τον. για τους επόμενους και η αντικατάσταση από μια ενιαία μέση τιμή, η οποία θα λειτουργούσε ως κίνητρο για τους ΟΤΑ στην προσπάθεια μείωσης των σύμμεικτων απορριμμάτων τους με τη διοχέτευση όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων στα διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, που και αυτά θα πρέπει να έχουν μια σαφώς μικρότερη τιμή εισόδου από τα σύμμεικτα. Η σημερινή πρόβλεψη για τιμή εισόδου 35€/τον. πάνω από τις 150.000 τόνους εισερχομένων λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη μείωση του ρεύματος των σύμμεικτων.
2) Διασφάλιση της εξαγγελθείσας μείωσης της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας από 150.000 σε 100.000 τόνους / χρόνο με εγγύηση του κράτους για περαιτέρω μείωση, με αποζημίωση από αυτό της εταιρείας. Έτσι και δεν θα ανακοπεί η βελτίωση της εναλλακτικής διαχείρισης που θα επιχειρείται από τους ΟΤΑ και το κράτος θα έχει όφελος μεγαλύτερο από το κόστος που θα κληθεί να καταβάλει, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι αυτό είναι μέσα στη νομική ευχέρεια της χώρας.
3) Διασφάλιση του χαρακτηρισμού και των 12 νέων ΣΜΑ ως πύλης εισόδου στο σύστημα ώστε το κόστος μεταφοράς μέχρι τον επόμενο χώρο υποδοχής, ΣΜΑ ή ΜΕΑ, να μην βαρύνει τους αντίστοιχους ΟΤΑ.
4) Διασαφήνιση ότι δεν υπάρχει περιορισμός εγγυημένης σύστασης εισερχόμενων αποβλήτων.
5) Διασφάλιση εισόδου στο σύστημα ποσοτήτων μεγαλύτερων των 200.000 τόνων τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια, εφόσον αυτό απαιτηθεί.
6) Τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου στους ΟΤΑ.
7) Πρόβλεψη και εναλλακτικών δυνατοτήτων διαχείρισης του υπολείμματος (π.χ. βελτιστοποίησή του ως RDF και αξιοποίησή του ως καυσίμου, θερμική αξιοποίησή του ή κάθε άλλη δυνατότητα που θα μπορούσε να υπάρξει από την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας).
8) Θέσπιση αντισταθμιστικού οφέλους για τους Δήμους που φιλοξενούν εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων.
9) Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής των Δήμων για το αν θα ενταχθούν στον ΦοΔΣΑ ή τρεις (3) ΦοΔΣΑ αντί του ενός, ένας για κάθε διαχειριστική ενότητα».

2. ΠΕΝΤΕ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, ενέκρινε τις μελέτες νέων έργων και για την πραγματοποίησή τους ψήφισε τη λήψη του υπολειπόμενου ποσού του δανείου, που προέκυψε από τις εκπτώσεις των ήδη δημοπρατηθέντων 6 μεγάλων έργων. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για χαμηλότοκο δάνειο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ περίπου, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Τα επιπλέον έργα, για την κατασκευή των οποίων εγκρίθηκαν οι σχετικές μελέτες, είναι τα εξής:

1. «Ανακατασκευή πεζοδρομίων και φωτισμού τμημάτων οδών Αύρας, Ηρώων και Ποσειδώνος», προϋπολογισμού 900.000,00 €

2. «Ολοκλήρωση διαμόρφωσης τμήματος οδού Αρτέμιδος (β΄ φάση)» προϋπολογισμού 850.000,00 €

artemidos

3. «Βελτίωση οδοποιΐας για την πρόσβαση στις βιομηχανικές μονάδες και σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε περιοχές του Δήμου Καλαμάτας», που περιλαμβάνουν ασφαλτοστρώσεις και στη Σπερχογεία, στο Πλατύ, στον Άρι και στο Ελαιοχώρι, προϋπολογισμού 500.000,00 €

4. «Έργα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ», για την κατασκευή ραμπών πρόσβασης, προϋπολογισμού 120.000,00 €
5. «Κατασκευή γηπέδου στην Τοπική Κοινότητα Λαιΐκων» προϋπολογισμού 620.000,00 €.
Υπάρχει η εκτίμηση ότι, αναφορικά με τις δημοπρασίες για τα συγκεκριμένα έργα, θα υπάρξουν εκπτώσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του ποσού που αντιστοιχεί σε αυτές για την πραγματοποίηση και άλλων έργων.

3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ LEADER

leader-ccdl

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην περιοχή εφαρμογής CLLD / LEADER Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020. Τη σχετική μελέτη εκπονεί η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας ΑΑΕ ΟΤΑ.

4. ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ 2016

lefki-nyxta

Σε συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας και με το Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, θα πραγματοποιηθεί και φέτος η Λευκή Νύχτα, το Σάββατο 27 Αυγούστου 2016 μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής 28 του μήνα. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την ψήφιση ποσού μέχρι 9.000 ευρώ, κυρίως για την προβολή και την οργάνωση της Λευκής Νύχτας 2016, που θα περιλαμβάνει προσφορές από τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε πολλά σημεία της πόλης.

5. ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ
ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

sidirodromikos-stathmos

Από το Σώμα εγκρίθηκαν σχετικά με την εκμίσθωση του καφέ του σιδηροδρομικού σταθμού α) η κήρυξη έκπτωτης της πλειοδότριας εταιρείας «Παπακωνσταντίνου Ηλίας & Σία Ε.Ε.», λόγω άρνησης υπογραφής του σχετικού συμφωνητικού, β) η κατάπτωση της εγγυητικής υπέρ του Δήμου και γ) η επανάληψη του διαγωνισμού. Η τιμή εκκίνησης είναι και πάλι 1.200 ευρώ ανά μήνα.

6. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ
ΤΑΦΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εγκρίθηκε η επιστροφή 8 οικογενειακών τάφων στο Δήμο Καλαμάτας και η ελεύθερη διάθεσή τους σε κοινή χρήση. Η προσπάθεια αυτή, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, θα συνεχισθεί, δεδομένου ότι δεκάδες χώροι ταφής έχουν καταργηθεί ως οικογενειακοί τάφοι και επέστρεψαν στο Δήμο, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν.

7. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εγκρίθηκε η η επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων - φορέων:
1. «ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση μαραθωνίου (penny marathon) για τα αδέσποτα ζώα
2. «ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ», για τη διοργάνωση κολυμβητικού αγώνα και ενημερωτικής εκδήλωσης
3. «ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΑΤΕΟΣ ¨Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ¨», για τη διοργάνωση πανήγυρης.

8. ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΕΡΑΣ
ΜΟΝΗΣ ΔΗΜΙΟΒΑΣ

moni dimiovas

Εγκρίνεται η επιχορήγηση της Ιεράς Μονής Δήμιοβας με το ποσό των 4.000,00 € για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης – ανακαίνισης. Υπενθυμίζεται ότι από το Δήμο Καλαμάτας καταβάλλεται προσπάθεια υποστήριξης των εκδηλώσεων που γίνονται στο χώρο της Ιεράς Μονής Δήμιοβας κάθε χρόνο, ιδίως κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου. Η βελτίωση του δρόμου, η κατασκευή χώρων υγιεινής και άλλες παρεμβάσεις τεχικού χαρακτήρα, η συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας στην πανήγυρη, η διοργάνωση εκθέσεων και η προβολή των εκδηλώσεων εντάσσονται στο πλαίσιο ανάδειξης και υποστήριξης της Ιεράς Μονής Δήμιοβας, λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει το συγκεκριμένο μοναστήρι στο θρησκευτικό και στον εθνικό τομέα, καθώς και των ισχυρών δεσμών του με τους Καλαματιανούς και τους κατοίκους των περιοχών του Ταϋγέτου. Σκοπός είναι να αποκτήσουν οι εκδηλώσεις και πάλι την παλιά τους λαμπρότητα.

9. ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

irwon 1

Το Σώμα ενέκρινε τη διοργάνωση μνημοσύνου και εκδήλωσης μνήμης για τα θύματα και τους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 και τη διάθεση πίστωσης. Θα γίνει προσπάθεια να αναβαθμισθεί φέτος η εκδήλωση.
Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την υποστήριξη των καθαριστριών των σχολικών μονάδων.

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech