Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς στο Δημαρχείο

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 και ώρα 17.30, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς επισκέφθηκε το Δημαρχείο και συναντήθηκε με το Δήμαρχο, παρουσία Αντιδημάρχων και άλλων αιρετών του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και των Διευθυντών όλων των Σχολών της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις», όπως και στελεχών του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata21.

DSCN9918 Medium

Ο Δήμαρχος ανέφερε προς τον Υπουργό ότι ο Δήμος Καλαμάτας προσπαθεί να κρατήσει όρθιες τις δομές του πολιτισμού και τον ευχαρίστησε «και δημόσια για την πολύ καλή συνεργασία που έχει το Υπουργείο σας και εσείς προσωπικά με το Δήμο Καλαμάτας. Όποτε ζήτησα συνδρομή ή επαφή από το Υπουργείο και τον Υπουργό προσωπικά, την είχα πάντοτε και νομίζω ότι αυτό πρέπει να λέγεται».
Ο Π. Νίκας εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες «διότι φέτος παρά την οικονομική κρίση είχαμε μία βοήθεια άμεση για το Φεστιβάλ Χορού. Είχαμε μία βοήθεια από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση ουσιαστική και σας παρακαλούμε να είσαστε επίσημος προσκεκλημένος της πόλης κατά το δεκαήμερο που θα διαρκέσει το Φεστιβάλ. Φέτος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα συγκεντρωθούν τα μεγαλύτερα πολιτιστικά σχήματα της πατρίδας μας, η Λυρική Σκηνή, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με προγράμματα προσαρμοσμένα στο Φεστιβάλ.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 2021

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «η πόλη μας είναι υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.Θέλω να βεβαιώσω κι απ' τη δική μου την πλευρά για την αντικειμενική στάση του Υπουργείου. (...) Την αντικειμενικότητα θέλουμε, η οποία και υπήρξε.

Εμείς κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια - να ξέρετε κύριε υπουργέ - σε όλα τα επίπεδα. Η Καλαμάτα εκπροσωπεί πάνω από 20 πόλεις της δικής της κατηγορίας, οι οποίες θέλουν να ξανοιχτούν προς την Ευρώπη. Με τον αυτοκινητόδρομο απέχουμε μισή ώρα από την Τρίπολη και μισή ώρα από τη Σπάρτη, δηλαδή εδώ υπάρχει ένας πληθυσμός της τάξεως των 400.000 ανθρώπων. Όλοι οι Δήμοι γύρω μας ομοφώνως στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Βρήκαμε και τα χρήματα τα οποία απαιτούνται και στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν είναι από τον προϋπολογισμό του Δήμου.

ΑΝΑΓΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΠΟΛΗ ΕΠΙΛΕΓΕΙ

Είμαι βέβαιος ότι και από τη δική σας την πλευρά ως Κυβέρνηση θα στηρίξετε την πόλη, η οποία θα επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Επιπλέον, θα γίνουν και όλες εκείνες οι οργανωτικές ρυθμίσεις, γιατί είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να πάμε με το δημόσιο λογιστικό. Πρέπει να υπάρξει ένα σχήμα οργανωτικής φύσεως ευέλικτο, για να μπορέσει να ανταποκριθεί.
Εμείς δε θέλουμε να είμαστε Πολιτιστική Πρωτεύουσα για τον τουρισμό, ούτε για να κάνουμε επίδειξη χρημάτων. Θέλουμε η ζωντάνια μιας ολόκληρης περιοχής και οι πολιτιστικές αναζητήσεις της να αναδειχθούν.

DSCN9934 Medium

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος προσέφερε, μεταξύ άλλων, στον Υπουργό, ένα γλυπτό που αποτελεί λεπτομέρεια της σφραγίδας της Μεσσηνιακής Συγκλήτου, της πρώτης ελληνικής κυβέρνησης το 1821. Τόνισε δε προς τον κ. Μπαλτά ότι «είναι ο σταυρός ο ριζωμένος στην ψυχή του έθνους και γράφει εδώ 'Πατρίς και Δικαίωμα'. Μόνο αυτή η λέξη, το Δικαίωμα, δείχνει ότι η Επανάστασή μας ήταν μια εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση αλλά και μία Επανάσταση διαποτισμένη από τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης».

«Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ»

Ο Υπουργός, απαντώντας, τόνισε ότι, μεταξύ άλλων, ήλθε και για να βεβαιώσει πως «για μας είναι πολύ σημαντικό ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα είναι μία ελληνική πόλη. Από τη θέση μου πρέπει να υποστηρίζω και τις τρεις το ίδιο, θεωρώντας ότι η άμιλλα μεταξύ τους δεν είναι για να κερδίσει η μία και να χάσουν οι άλλες, αλλά είναι για να κερδίσει η Ελλάδα συνολικά.
Σε ό,τι αφορά την Καλαμάτα - το είπε ο κ. δήμαρχος - το να κερδίσει δεν αφορά μόνο την πόλη και τη γύρω περιοχή, αφορά ουσιαστικά όλη την Πελοπόννησο κι από ΄κεί όλη την Ελλάδα. Το ίδιο συμβαίνει με την Ελευσίνα κατ' αναλογίαν, το ίδιο συμβαίνει με τη Ρόδο κατ' αναλογίαν.
Η Καλαμάτα, απ' ό,τι βλέπω και ήξερα, είναι μία πόλη, η οποία αγαπάει τον πολιτισμό και τον φροντίζει. Από τη δική μας μεριά, με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τέτοιου τύπου δραστηριότητες και στην Καλαμάτα και αλλού. Η ιδέα είναι ότι η αρχαία κληρονομιά δεν είναι κάτι το παθητικό, απλώς για να το βλέπουμε, αλλά είναι άμεσα συναρτημένη με τον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά και με όλη τη σύγχρονη ζωή της οποίας πόλης και της οποίας περιοχής.

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Καλαμάτα το κάνει αυτό από ό,τι ξέρω και είμαι βέβαιος ότι οι τύχες της είναι εξίσου καλές με τις τύχες των άλλων πόλεων στο διαγωνισμό - ας τον πούμε - αυτόν. Το 2021 δεν είναι τυχαία ημερομηνία, είναι διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που ξεκίνησε την Καλαμάτα με βλέμμα από τότε στην Ευρώπη. Διακόσια χρόνια σημαίνει όχι απλώς μία συμβολική ημερομηνία, αλλά μία συμβολική ημερομηνία που μας επιβάλλει θα ΄λεγα να κοιτάξουμε αυτά τα διακόσια χρόνια, τι πετύχαμε, τι δεν πετύχαμε, πού μείναμε πίσω, πού πρέπει να προχωρήσουμε και να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε τα επόμενα διακόσια χρόνια, πάντα με εξωστρέφεια, πάντα σε σχέση με την Ευρώπη, που - όπως είπε ο κ. Δήμαρχος - από την πρώτη στιγμή της Ελληνικής Επανάστασης ήταν παρούσα σε όσα συνέβαιναν εδώ με την έννοια του Δικαιώματος, αλλά και με όλο το κίνημα του Φιλελληνισμού, μ' όλες τις ελπίδες που δημιούργησε τότε για ολόκληρη την Ευρώπη η Ελληνική Επανάσταση.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟ 2021

Άρα, το 2021, που θα είναι μία ελληνική πόλη Πολιτιστική Πρωτεύουσα, θα ΄ναι μία Πολιτιστική Πρωτεύουσα που θα έχει διπλή σημασία και γιατί θα σηματοδοτεί τα διακόσια χρόνια του νεοελληνικού πολιτισμού μ' όλο το βάρος της κληρονομιάς μας, αλλά και διακόσια χρόνια μιας εξωστρεφούς σχέσης με την Ευρώπη στη βάση των Δικαιωμάτων, των αρχών της Γαλλικής Επανάστασης, για ένα μέλλον και της Ευρώπης, που ελπίζουμε να είναι καλύτερο από το τωρινό της παρόν».
Ακολούθησε σύντομη συνομιλία του Υπουργού με τους Διευθυντές των Σχολών της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις», που του παρουσίασαν το έργο των Σχολών και τα επιτεύγματα των μαθητών τους, πολλοί εκ των οποίων ασχολήθηκαν επαγγελματικά με εκφάνσεις της πολιτιστικής δραστηριότητας. Επίσης, ο Υπουργός συνομίλησε και με τα στελέχη του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata21, που του γνωστοποίησαν τον πυρήνα της προσπάθειας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, ο οποίος συνίσταται στο γεγονός ότι η Καλαμάτα είναι μια αναδυόμενη μέσα στην κρίση πόλη και συμπυκνώνεται στο σύνθημα "Kalamata rising".

DSCN9918_Medium.JPGDSCN9922_Medium.JPGDSCN9923_Medium.JPGDSCN9924_Medium.JPGDSCN9925_Medium.JPGDSCN9927_Medium.JPGDSCN9934_Medium.JPGDSCN9935_Medium.JPGDSCN9939_Medium.JPG
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech