Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Συνδρομή για την αποκατάσταση ζημιών από τον ανεμοστρόβιλο της 21ης Σεπτεμβρίου 2015

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποίαν υπογράφουν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γεώργιος Σταθάκης, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξανδρος Χαρίτσης, εγκρίνεται η οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια, από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε στις 21 Σεπτεμβρίου 2015, μεταξύ άλλων, τις Τ.Κ. Ασπροχώματος και Λαιΐκων καθώς και την περιοχή Μπουρνιάς του Δήμου Καλαμάτας, όπως και περιοχές του Δήμου Ευρώτα της Λακωνίας.

Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτήρια στις προαναφερόμενες περιοχές του Δήμου Καλαμάτας αναλαμβάνει ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Ν. Μεσσηνίας (Τ.Α.Σ. Ν. Μεσσηνίας).

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι ιδιοκτήτες (ή όλοι οι συνιδιοκτήτες) των κτηρίων που έχουν πληγεί από τον ανεμοστρόβιλο στις 21 Σεπτεμβρίου 2015, προκειμένου να τους χορηγηθεί Στεγαστική Συνδρομή (Σ.Σ.) για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί σε αυτά, πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια Υπηρεσία αρχική αίτηση:
α) για τη διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο, εφόσον επιθυμούν τον έλεγχό του και την έκδοση έκθεσης χαρακτηρισμού του, εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της προαναφερθείσας Απόφασης, η οποία έγινε στο ΦΕΚ 673 Β΄/11-3-2016, ημερομηνία από την οποία μετρά η συγκεκριμένη προθεσμία ή
β) για απ' ευθείας έκδοση Άδειας Επισκευής και χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής, εντός προθεσμίας ενός (1) έτους από τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της Απόφασης (δηλαδή από τις 11-3-2016).

60% ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΚΑΙ 40% ΔΑΝΕΙΟ

H Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται από 60% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 40% Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) για τους δικαιούχους δανειολήπτες που χορηγείται από
τα Πιστωτικά Ιδρύματα.
Στο σκεπτικό της Απόφασης αναφέρεται ότι (συνολικά για τις περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας) από τις διατάξεις της Απόφασης προκαλούνται οι ακόλουθες δαπάνες:
Α) Σε βάρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της ΣΑΕ 069, δαπάνη ύψους € 985.000 περίπου για την παροχή Δωρεάν Κρατικής Αρωγής και των εξόδων κίνησης των μηχανικών που θα διενεργήσουν αυτοψίες
Β) Σε βάρος του λογαριασμού του Ν. 128/1975 (Φ.Ε.Κ. 178/Α'/28.08.1975), δαπάνη ύψους € 313.000 περίπου για την κάλυψη των τόκων των χορηγούμενων δανείων.
Μπορείτε εδώ να δείτε την Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας συνέδραμε εξαρχής με συνεργεία του για τον καθαρισμό των συντριμμιών από τον ανεμοστρόβιλο, συγκρότησε επιτροπές καταγραφής ζημιών και υποστήριξε με σχετική τεκμηρίωση την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την έγκριση αποζημιώσεων από πλευράς Κράτους.

anemostrobilos-karropoulos_2.JPGanemostrobilos-loipes_3.JPGanemostrobilos-loipes_6.JPGanemostrobilos-mathiopoulos_4.JPGanemostrobilos-nekrotafeio-asproxoma_6.JPG

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech