Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Οσμές από πυρηνελαιουργεία και αντιμετώπιση του ζητήματος

Για το θέμα των οσμών από πυρηνελαιουργεία, των αιτίων που τις προκαλούν και με σκοπό να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ζητήματος, ο Δήμαρχος – σε συνέχεια παλαιότερων εγγράφων που έχει αποστείλει αρμοδίως – απέστειλε έγγραφο με το ακόλουθο περιεχόμενο προς το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, με κοινοποίηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος, την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μεσσηνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας:

«Χαιρόμαστε διότι επιβεβαιώνεται από έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (το οποίο μας κοινοποιήθηκε με το με αρ. πρωτ. 1686, από 25 Απριλίου 2016 έγγραφο της Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας) η εκτίμησή μας πως το σοβαρότατο πρόβλημα οσμών από πυρηνελαιουργεία προέρχεται από σεσηπότα ελαιοπυρήνα. Στο εν λόγω έγγραφο, με αρ. πρωτ. Φ4α/οικ. 90, από 9 Ιανουαρίου 2014, σημειώνονται τα εξής, μεταξύ άλλων, σχετικά με το ελαιοπυρηνόλυμα από διφασικά ελαιοτριβεία: «Λόγω του μεγάλου όγκου και του ποσοστού υγρασίας όμως παραμένει εκεί (για) χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ημερών. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να εμφανίζονται σημάδια ζύμωσης προς το τέλος κάθε περιόδου, τα οποία κατά την ξήρανση ελευθερώνουν δυσάρεστη οσμή στην ατμόσφαιρα».
Θεωρούμε δε απαράδεκτο να ορίζεται χρόνος επεξεργασίας το διάστημα των 5 ημερών κατά μέγιστο για τον περιέχοντα πολύ λιγότερη υγρασία πυρήνα δύο φάσεων και να μη συμβαίνει το ίδιο για τον ελαιοπυρήνα τριών φάσεων, που είναι κατά πολύ υδαρέστερος (μάλιστα, για τον πρώτο λαμβάνεται πρόνοια στην περιβαλλοντική αδειοδότηση να μη βρέχεται προ της επεξεργασίας του!).
Είναι, επομένως, αναγκαία κατά τη γνώμη μας τα εξής:
1. Να θεσπισθεί μέγιστος χρόνος επεξεργασίας και για τον πυρήνα από ελαιοτριβεία δύο φάσεων, αφού δηλώνεται ευθέως από τους αρμοδίους ότι είναι η πηγή του προβλήματος των οσμών, οι οποίες επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, καθιστώντας την αποπνικτική για τους έχοντες αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ταυτοχρόνως υποβαθμίζουν και δυσφημούν την περιοχή μας, η οποία αναπτύσσεται τουριστικά με δυναμισμό
2. Μέχρι να συμβεί αυτό - και ευκταίο είναι να συμβεί εντός του προσεχούς διαστήματος και πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου 2016/17 - θα πρέπει να τηρείται ο εξής περιβαλλοντικός όρος, που είναι κοινός για την επεξεργασία πυρήνα δύο και τριών φάσεων από πυρηνελαιουργεία: να είναι ο εισκομιζόμενος πυρήνας φρέσκος. Πού βρέθηκε φρέσκος πυρήνας ώστε το πυρηνελαιουργείο να τον επεξεργάζεται ακόμη και στις αρχές Μαΐου, όταν η ελαιοκομική περίοδος ολοκληρώνεται στη Μεσσηνία και στους γύρω Νομούς – σε περίοδο μεγάλης παραγωγής – στα τέλη Φεβρουαρίου στις πλέον όψιμες περιοχές, ή ακόμη νωρίτερα όταν η σοδειά δεν είναι μεγάλη;
Κι αν υποστηριχθεί ότι πρόκειται για συσσωρευμένο από την ελαιοκομική περίοδο πυρήνα δύο φάσεων, τότε τι πυρηνέλαιο παράγεται από πρώτη ύλη, η οποία αργοσαπίζει επί μήνες, αναδίνοντας τόσο άσχημες οσμές κατά την επεξεργασία της; Ποιος θα φάει αυτή τη λιπαρή ουσία και δε θα κινδυνεύσει η υγεία του;
3. Είναι αναγκαία η τοποθέτηση φίλτρων για απόσμηση στα πυρηνελαιουργεία και ο έλεγχος σε τακτική βάση σχετικά με τη λειτουργικότητα αυτών.
Παρακαλούμε για τη μέριμνά σας και τις αποτελεσματικές σας ενέργειες σε σχέση με τα παραπάνω. Τονίζουμε δε ότι θεωρούμε πολύτιμη την ελαιοκομική δραστηριότητα για τον τόπο και την πατρίδα μας, αλλά και αναγκαία τη συμπόρευση όλων των σταδίων αυτής με τη νομιμότητα και την ορθή τήρηση των καλών επιστημονικών πρακτικών, ώστε να εξακολουθήσει η παραγωγή αρίστων αγροδιατροφικών προϊόντων, για τα οποία η Ελλάς είναι γνωστή παγκοσμίως».

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech