Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Διάλογος με το Δήμο και εξασφάλιση προϋποθέσεων πριν την εγκατάσταση προσφύγων

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σήμερα Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου 2016, για το ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, ο Δήμαρχος είπε τα εξής:

«Εγώ συμφωνώ με τον κ. Βίτσα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ότι το ζήτημα είναι εθνικό και πατριωτικό, πλην όμως και επειδή το βάρος θα το αναλάβουν οι Δήμοι - προφανώς στην περιφέρεια των Δήμων θα γίνει η φιλοξενία- αυτοί με τους οποίους πρέπει να συζητήσει ο Υπουργός είναι οι Δήμοι. Θεωρώ αδιανόητο να γίνει μία εγκατάσταση προσφύγων στην Καλαμάτα, χωρίς να έχουν κουβεντιάσει με το Δήμο Καλαμάτας».
Ο Π. Νίκας τόνισε ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως κρούση προς την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας από την Κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «ούτε μας έχει ζητηθεί κάτι, ούτε έχουμε συζητήσει κάτι. Κατηγορηματικά όχι.
Αυτό το οποίο συνέβη με τους 41 έρημους και θαλασσοπνιγμένους ήταν ένα ξαφνικό γεγονός. Τους φιλοξένησε η πόλη, για το χρόνο, ο οποίος απαιτείτο και στη συνέχεια μετέβησαν στην Αθήνα».

 

ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ

Σε ερώτημα, εάν ο Δήμος Καλαμάτας είναι έτοιμος για περιπτώσεις νέας έλευσης μεταναστών, αφού πλέον οι διακινητές επιλέγουν το θαλάσσιο δρόμο προς Ιταλία, ο Δήμαρχος ανέφερε πως «αυτό έχει σχέση με τροφοδοσία, με ασφάλεια, με υγεία, με προσωπικό, έχει σχέση με όλες τις δομές του κράτους. Είναι προφανές ότι καταστάσεις Ειδομένης και λιμένος Πειραιώς, Λέσβου κ.λπ. είναι καταστάσεις μη αποδεκτές. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή.
Επομένως, εάν υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός, πρέπει να γίνει κουβέντα με το Δήμαρχο από πλευράς Κυβέρνησης και, βεβαίως, πρέπει να υπάρξουν και οι προϋποθέσεις οι αναγκαίες: εννοώ υγεία, ασφάλεια, τροφοδοσία, προσωπικό κ.λπ. Δεν είναι δυνατόν να επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Ειδομένης, ως παράδειγμα».
Ο Π. Νίκας τόνισε ότι αναφέρεται «σε συνανθρώπους μας δυστυχισμένους, πονεμένους, ρημαγμένους, που αναζητούν ελπίδα, αναζητούν μία καλύτερη ζωή, επομένως έχουμε υποχρέωση στον τόπο μας - όσο είναι εδώ - να τους φερόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι Δήμοι θα συμβάλουν, αλλά να συνεννοηθούμε! Δηλαδή, η προϋπόθεση είναι το κράτος να έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις: τροφοδοσία, υγεία, ασφάλεια και όχι στα λόγια! Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχουν κίνδυνοι για τις τοπικές κοινωνίες».

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech