Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Σιδηροδρομική γραμμή Πάτρας - Πύργου - Καλαμάτας

Σε σχέση με την εκδήλωση που προγραμματίζεται για την Κυριακή 3 Απριλίου 2016, με αντικείμενο την παρουσίαση προμελέτης επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας - Πύργου – Καλαμάτας, ο Δήμαρχος δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο πως πρόκειται για την παρουσίαση μιας προμελέτης, στην οποία μάλιστα προβλέπεται η λειτουργία μη ανταγωνιστικής γραμμής, καθώς η Πάτρα εκτιμάται ότι θα απέχει και πάλι τρεις ώρες από την Καλαμάτα. Τόνισε, ακόμη, ότι προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή έχει η επαναλειτουργία του προαστιακού.

Ο Δήμαρχος είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα εξής:
1. Το V της Πελοποννήσου Πάτρα - Καλαμάτα - Κόρινθος είναι εγκαταλελειμμένο και δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός. Πρέπει να ξεδιπλωθεί από την Κυβέρνηση στρατηγικός σχεδιασμός και δεν είναι η λύση να κυκλοφορούν τρενάκια Χριστούγεννα - Πάσχα ή εκδρομικά, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους διότι ο κόσμος θεωρεί το δίκτυο ανενεργό.
2. Καθίσταται αναγκαία η ανακοίνωση στρατηγικού σχεδιασμού, επιπλέον, διότι στο δίμηνο εκχωρείται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το V της Πελοποννήσου μένει εκτός εκχώρησης.
3. Σε κάθε περίπτωση, για να είναι βιώσιμη η γραμμή πρέπει να είναι ανταγωνιστική.
4. Οπωσδήποτε, μπορεί να σχεδιαστεί η επαναλειτουργία τοπικής προαστιακής γραμμής στις διαδρομές Καλαμάτα - Μεσσήνη ή Καλαμάτα – Μελιγαλάς, με την οικονομική συμβολή των τοπικών κοινωνιών. Ο Δήμος Καλαμάτας κατ' επανάληψη έχει διατυπώσει την άποψη ότι αποδέχεται αυτή τη συμβολή.
5. Την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 ανακοινώθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό τα έργα που εντάσσει η κυβέρνηση στο «πακέτο» Juncker, όπου καμία αναφορά δε γίνεται για έργα στη σιδηροδρομική γραμμή της Πελοποννήσου. Υπενθυμίζεται ότι το «πακέτο» Juncker χρηματοδοτεί έργα ΣΔΙΤ.
Επομένως, ο Δήμος αναμένει και μπορεί να συμβάλει σε μία ουσιαστική συζήτηση επί της στρατηγικής επαναλειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου και ασφαλώς του προαστιακού δικτύου πριν την Καλαμάτα.
Ο Δήμος δε θεωρεί ότι έχει ουσία η συζήτηση της Κυριακής.

 

ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Σημειώνεται πως σήμερα, Παρασκευή 1η Απριλίου 2016, ο Δήμαρχος συναντήθηκε στην Τρίπολη με τον αποχωρούντα Πρόεδρο ΔΣ και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Θεοφανόπουλο και το νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο Κώστα Πετράκη. Τον ενημέρωσαν ότι προσεχώς θα γίνουν ανακοινώσεις για τη γραμμή Καλαμάτας - Κορίνθου, με θετική αντιμετώπιση σχετικά με την επαναλειτουργία του τρένου.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech