Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Η έκθεση με όπλα της Επανάστασης ξεκινά τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Την ευκαιρία να δουν από κοντά αυθεντικά όπλα, κειμήλια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, θα έχουν οι Καλαματιανοί και οι επισκέπτες στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 και επί δεκαήμερο. Στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης και της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας, ο Δήμος Καλαμάτας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας διοργανώνουν έκθεση όπλων της Επανάστασης του 1821, με ελεύθερη είσοδο.

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, η Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ανέφερε πως «η έκθεση με τίτλο: «Πόλεμος και ειρήνη: Όπλα της Επανάστασης – Κειμήλια Μουσείων» αποτελεί μία περιήγηση σε μοναδικά αντικείμενα, τα οποία διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας και συνέβαλαν στην απελευθέρωση του γένους, συνιστώντας σύμβολα του αγώνα, αλλά και της ελευθερίας που έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε σήμερα».

Η κα Μηλίτση – Κεχαγιά υπενθύμισε πως αυτά τα εκθέματα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό το Μάιο του 2014, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. Εκείνη η έκθεση διήρκεσε λίγο και δεν πρόλαβε να δει τα όπλα πολύς κόσμος. «Η πρόταση του Δημάρχου να εκτεθούν τα όπλα του Αγώνα και πάλι υπήρξε η ιδανική αφορμή, για να επανεκτεθούν αυτά τα μοναδικά αντικείμενα», επεσήμανε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και περιλαμβάνει όπλα, τα οποία είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο γενικές ομάδες: αφενός τα πυροβόλα όπλα, δηλαδή καριοφίλια, τρομπόνια και πιστόλες και αφετέρου τα αγχέμαχα όπλα, εκείνα δηλαδή που χρησιμοποιούνταν για μάχες σώμα με σώμα, όπως τα γιαταγάνια, οι πελέκεις και τα μαχαίρια.

Η κα Μηλίτση – Κεχαγιά σημείωσε ότι «αν και την εποχή εκείνη ο πόλεμος ήταν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας, ορισμένα όπλα είναι σίγουρο ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στη μάχη, αλλά αποτελούσαν στοιχείο της φορεσιάς και μέσο κοινωνικής καταξίωσης και προβολής. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η περίφημη περικεφαλαία, η οποία κατά την παράδοση αποδίδεται στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη».

Εγκαίνια έκθεσης: 21 Μαρτίου 2016, ώρα 20.00

Διάρκεια έκθεσης: 21-31 Μαρτίου 2016

Ώρες λειτουργίας: 09.00-14.00, 17.00-21.00, καθημερινά πλην Κυριακής, Σάββατο 10.00-14.00.

ekthesi-oplwn_7.JPGopla_agwna_Medium.JPGta_opla_tou_agwna_Medium.jpg

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech