Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 14 Ιανουαρίου 2016

Στην 1η συνεδρίασή του για το 2016 συνήλθε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και κατά τη διάρκειά της έλαβε αποφάσεις επί 27 θεμάτων, εκ των οποίων 4 εκτός ημερησίας διατάξεως.

Τα σημαντικότερα θέματα επί των οποίων έλαβε αποφάσεις το Σώμα, είναι τα εξής:

 

1. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ 4 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

ΑΠΟ ΤΟ Τ.ΕΘ.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ

press conatainer 1

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ως αναγκαίο και μοναδικό χώρο προς ενοικίαση ένα ακίνητο εκτάσεως 4 στρεμμάτων πλησίον του Πεδίου Βολής, το οποίο ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Θα ακολουθηθούν στη συνέχεια οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο και θα προσδιορισθεί ενοίκιο σύμφωνα με τις τιμές οι οποίες δίδονται από τη ΔΟΥ. Εκεί θα εγκατασταθεί ο σταθμός μεταφόρτωσης σύμμεικτων απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας και θα ληφθεί πρόνοια ώστε από τη λειτουργία του να μην υπάρχει καμία όχληση.

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω του έργου «Προμήθεια δύο (2) ρυμουλκών και τεσσάρων (4) ημιρυμουλκούμενων με σύστημα συμπίεσης απορριμμάτων χωρητικότητας 60m3» με χρηματοδότηση που προήλθε από το ΥΠΕΚΑ / ΕΠΠΕΡΑΑ, απέκτησε τα αναγκαία μηχανήματα. Μειοδότης σε σχετικό διαγωνισμό αναδείχθηκε η Βιομηχανία Ειδικών Κατασκευών Α. Καούσης ΑΕ, έναντι 725.700 ευρώ με το ΦΠΑ, επί προϋπολογισμού μελέτης 762.600 ευρώ με το ΦΠΑ.

Η απόκτηση σταθμού μεταφόρτωσης με press-containers συνεπάγεται παύση των δρομολογίων 14 απορριμματοφόρων καθημερινά δύο φορές, προς και από τη Μαραθόλακκα, κάτι που θα υπηρετήσει το στόχο μείωσης του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων και θα βελτιώσει τη διαδικασία.

 

2.  ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΓΗΠΕΔΟΥ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ

 

Το Σώμα προέβη σε ανάκληση της υπ’ αριθμ. 357/2013 απόφασής του, σχετικής με την παραχώρηση χώρου στη  θέση Παλιάμπελα στον Π.Σ. «Η Καλαμάτα». Τα οριζόμενα από το χρησιδάνειο για την κατασκευή γηπέδου – προπονητηρίου δεν πραγματοποιήθηκαν.

Το γήπεδο θα δημοπρατήσει και θα κατασκευάσει ο Δήμος Καλαμάτας μέσα στο 2016, καθώς το έργο αυτό έχει ενταχθεί σε εγκεκριμένο πρόγραμμα δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

 

 

 

3. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΙΚΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

gipedo-paliampela

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την απευθείας ενοικίαση οικιών, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη», για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των 25 ωφελουμένων. Σχετική δημοπρασία απέβη άγονη, καθώς ουδείς ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου προσήλθε. Εγκρίθηκε, λοιπόν, η απευθείας μίσθωση όσον αφορά σε 18 γκαρσονιέρες, 1 δυάρι και 1 τριάρι. Ο Δήμος θα καταβάλει προσπάθεια μέσω ανακοινώσεων και άλλων πρόσφορων μέσων να βρει τις οικίες και να τις ενοικιάσει με απευθείας διαπραγμάτευση, για την υλοποίηση του Προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας. 

 

  

4. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών για τη διετία 2016-2017. Πρόκειται για πρόγραμμα που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, διά των Αναπτυξιακών Εταιρειών. Είναι προφανές ότι για την επιτυχία του προγράμματος πρέπει να υπάρχει συνολική αντιμετώπιση και όχι από κάθε Δήμο χωριστά. Το ποσόν της οικονομικής συνεισφοράς εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας είναι σημαντικό και ανέρχεται σε 30.000 ευρώ.

Εκ μέρους του Δήμου θα υπάρξει παρακολούθηση, ώστε το πρόγραμμα να είναι ανταποδοτικό, επιφέροντας καλά αποτελέσματα.

 

5. ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2016

elies

Ο Δήμος Καλαμάτας θα μετάσχει και το 2016 στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, που θα διεξαχθεί στις εξής Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, 22 τον αριθμό: Καλαμάτα, Λαίϊκα, Ασπρόχωμα, Αντικάλαμος, Σπερχογεία, Βέργα, Μικρή Μαντίνεια, Θουρία, Αιθαία, Άνθεια, Αριοχώρι, Αλώνια, Άμμος, Ανεμόμυλος, Μικρομάνη, Ασπροπουλιά, Άρις, Πλατύ, Πήδημα, Άγιος Φλώρος, Αρφαρά, Άμφεια.

Ο Δήμαρχος ζήτησε να είναι παρόντες κατά τη διενέργεια της δακοκτονίας οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων. Επίσης, εάν τα Τοπικά Συμβούλια επιθυμούν τον έλεγχο των εργολάβων, ο Δήμος θα συνδράμει με γεωπόνους, ώστε τα χρήματα που θα πληρώσουν οι παραγωγοί να πιάσουν τόπο.

 

6. ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

 kompostopoisi- 2

Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της RETHINK – ΚΟΙΝΣΕΠ για την υλοποίηση προγράμματος επέκτασης – υποστήριξης του δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης. Η χρηματοδότηση του Δήμου ανέρχεται σε 39.970,08 ευρώ. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι τα χρήματα αυτά εξοικονομούνται καθώς μια ποσότητα απορριμμάτων που θα όδευε προς επεξεργασία μέσω της διαδικασίας διαχείρισης απορριμμάτων παραμένει στα κηπάρια, γίνεται φυτόχωμα που τα εμπλουτίζει, ενώ υπάρχει και η διάσταση της περιβαλλοντικής φροντίδας καθώς και της εκπαίδευσης – συνειδητοποίησης των πολιτών.

 

 

7. ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης για τη μετάδοση τηλεοπτικού σποτ, μέσω των τριών τηλεοπτικών σταθμών της Καλαμάτας, με θέμα την ανακύκλωση υλικών συσκευασίας. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που κάνει τηλεοπτική προβολή της ανακύκλωσης και βρίσκεται στην πρωτοπορία πανελλαδικά, όσον αφορά στην ανακύκλωση, με ενεργά πολλά «ρεύματα» της διαδικασίας αυτής. Ανάλογη προβολή πραγματοποιούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. 

 

8. Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

litaneia 2

Εγκρίθηκαν η χορήγηση, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της Υπαπαντής του Χριστού, μικρού αριθμού αδειών σε χειροτέχνες, πωλητές θρησκευτικών ειδών κ.ά., καθώς και η διάθεση της αναγκαίας πίστωσης για την παράθεση γεύματος και λοιπές αναγκαίες ενέργειες προετοιμασίας της μεγάλης θρησκευτικής εορτής.

Τον εορτασμό θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμήν του οποίου θα δοθεί επίσημο γεύμα. Αναμένεται, ακόμη, η παρουσία πολλών πολιτικών προσώπων και από την πλευρά της Κυβέρνησης και από την πλευρά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Με δηλώσεις του, ο Δήμαρχος απέκλεισε και πάλι την πραγματοποίηση εμπορικής πανήγυρης, η οποία έχει καταργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, εξαιτίας των επεισοδίων, τα οποία είχαν προκαλέσει μικροπωλητές, εντός του Δημαρχείου αλλά και σε σημεία της πόλης.

 

 

9. ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε να προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησης οικοπέδου από πλευράς Δήμου στο Ο.Τ. 1268 (απέναντι από την Τέντα). Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν τα εξής:

1.  η μακροχρόνια μίσθωση του οικοπέδου (έως 25 χρόνια για λόγους βιωσιμότητας σύμφωνα με το νόμο) σε ιδιώτη με σκοπό τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και κατά προτίμηση κλειστού κολυμβητηρίου, δεδομένου ότι από το ρυμοτομικό σχέδιο υπάρχει σχετική πρόβλεψη,

2.  το μίσθωμα από τη δημοπρασία θα διατίθεται για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής,

3.  οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις θα ανεγερθούν ύστερα και σύμφωνα με αδειοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και κατ’ επέκταση και της Πολεοδομίας.

 

10. ΕΠΑΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Το Σώμα παρέσχε την έγκρισή του σχετικά με την απονομή επαίνου στους τρεις πρώτους αποφοίτους Λυκείου και επιτυχόντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2015, προερχόμενους από τις τρεις κατευθύνσεις (θεωρητική, θετική, τεχνολογική), που συνοδεύεται από την καταβολή ποσού 400 € για τον πρώτο, 300 € για το δεύτερο και 200 € για τον τρίτο, ανερχόμενης της συνολικής πίστωσης σε 2.700 €.

Οι πρωτεύσαντες είναι:

 

 Θεωρητική κατεύθυνση:

1. ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΧΑΕΛΑ  3ο Γ. Λ. Καλαμάτας

2. ΨΩΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ  1ο Γ. Λ. Καλαμάτας

3. ΓΡΟΥΣΟΥΖΑΚΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ  3ο Γ. Λ. Καλαμάτας

 

Θετική κατεύθυνση

1. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ  4ο Γ. Λ. Καλαμάτας

2. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ  4ο Γ.Λ. Καλαμάτας

3. ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΕΛΕΝΗ  3ο Γ. Λ. Καλαμάτας

 

Τεχνολογική κατεύθυνση

1. ΚΑΡΑΛΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ  3ο  Γ. Λ. Καλαμάτας

2. ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  Εκπαιδευτήρια Μπουγά

3. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

 

  

11. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ

ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

sidirodromikos-stathmos-kalamatas-02 Medium

Το Σώμα έκρινε αναγκαία τη μίσθωση κτηρίων του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού, ιδίως για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21 για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Η συνεννόηση με τη ΓΑΙΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο, κάτι που θα οδηγήσει σε πλήρη αναβάθμιση του συγκεκριμένου χώρου.

 

12. ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ 

Το Δημοτικό Συμβούλιο παρέσχε την έγκρισή του σχετικά με συμφωνητικό μίσθωσης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της ΕΡΤ Α.Ε., που αφορά  στην εκμίσθωση κτηρίου του Δήμου στο Ανατολικό Κέντρο επί 5 έτη για τη στέγαση  του Ραδιοφωνικού Σταθμού Καλαμάτας.

Σε αντάλλαγμα, η ΕΡΤ θα μεταδίδει διαφημιστικά μηνύματα του Δήμου Καλαμάτας από τηλεοράσεως και μέσω του ραδιοφωνμικού σταθμού Καλαμάτας, θα αναλάβει χορηγός επικοινωνίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, ενώ θα είναι και χορηγός επικοινωνίας των περιοδειών του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας.

Θα ακολουθήσει εντός των ημερών η υπογραφή του συμφωνητικού, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος προβολής της Καλαμάτας.

 

 

13. ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

festival documantary Medium

Εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου στη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας - Πελοποννήσου, που διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και η διάθεση πίστωσης 5.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους των εξόδων. Επίσης, ο Δήμος παρέχει δωρεάν για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ το αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος». Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί μεταξύ 20 και 31 Ιανουαρίου 2016 και οι προβολές θα είναι ελεύθερες για το κοινό.

 

14. ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ

arxaia-thouria

Εγκρίθηκε η επιχορήγηση της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Θουρίας με το ποσό των 10.000 € για την υποστήριξη των ανασκαφών. Ο Δήμος Καλαμάτας θα χρηματοδοτήσει και κατά το 2016 τις ανασκαφές, συνολικά με 20.000 ευρώ, υποστηρίζοντας το πολύ σημαντικό έργο της ανασκαφέως Ξένης Αραπογιάννη, Επίτιμης Διευθύντριας Αρχαιοτήτων.

Είναι βέβαιο ότι η Αρχαία Θουρία έχει να δώσει πολλά, αποτελώντας σημαντικό πλεονέκτημα για το Δήμο Καλαμάτας και την περιοχή μας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει υποστήριξη από πλευράς Κράτους για τη συνέχιση των ανασκαφών.

Σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η κυρία Αραπογιάννη θα κάνει παρουσίαση του έργου που έχει συντελεσθεί.

 

15. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΝΥΧΤΑ»

Η προετοιμασία για την «Κόκκινη Νύχτα» ξεκίνησε καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διοργάνωση αυτής της χειμερινής εκδήλωσης, με σκοπό την ενίσχυση του εμπορικού και επαγγελματικού ιστού της πόλης. Η «Κόκκινη Νύχτα» θα πραγματοποιηθεί, καιρού επιτρέποντος, την τελευταία ημέρα των χειμερινών εκπτώσεων και οι προσφορές θα είναι πολύ μεγάλες κατόπιν συνεννόησης με τον εμπορικό κόσμο. Κατά πάσα πιθανότητα, θα πραγματοποιηθεί μαζί με την επίσημη έναρξη του Καρναβαλιού, ώστε να μειωθεί το κόστος των δύο εκδηλώσεων. 

 

 

16. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ

Εγκρίθηκαν η κατάργηση της θέσης περιπτέρου επί της οδού Μαυρομιχάλη 29, η απομάκρυνση του κουβουκλίου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και η επιβάρυνση της δικαιούχου της άδειας εκμετάλλευσης του περιπτέρου με τα έξοδα απομάκρυνσης. Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής απομάκρυνσης των περιπτέρων που βρίσκονται σε πεζοδρόμια και εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών.

 

 

17. ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

 

logarasmoi nerou

Το Σώμα προέβη σε έγκριση της υπ’ αριθμ. 165/2015 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Καλαμάτας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.), που αφορά στην έγκριση των νέων τιμολογίων της επιχείρησης. Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται μειώσεις στα τιμολόγια.

Οι βασικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα τέλη που ίσχυαν έως τώρα, είναι οι παρακάτω :

1) Σε όλους τους λογαριασμούς ύδρευσης (εκτός των Τοπικών Κοινοτήτων Ασπροχώματος & Πηδήματος, όπου ειδικό τέλος δεν επιβάλλεται λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης) ποσοστό 15% του ειδικού τέλους θα προσαυξάνει την υπάρχουσα αρχική χρέωση του νερού και το υπόλοιπο καταργείται, με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση στους λογαριασμούς ύδρευσης των καταναλωτών ως εξής:

α) Στην Καλαμάτα η μείωση θα είναι από 2,67% μέχρι 5,13%

β) Στις Δημοτικές Κοινότητες Θουρίας, Αρφαρών & Άριος η μείωση θα είναι από 2,17% μέχρι 4,7%

γ) Στα Δημοτικά Διαμερίσματα Βέργας, Μαντίνειας, Αντικαλάμου η μείωση θα είναι από 3,14% μέχρι 4,94%.

2) Παραμένει η ίδια χρέωση για την 120 ΠΕΑ, το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο, το 9ο Σύνταγμα Πεζικού και τις υποδομές που ανήκουν στο Δήμο Καλαμάτας ή συντηρούνται απ' αυτόν και για τα εποπτευόμενα από αυτόν Νομικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech