Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Η Οικονοµική Επιτροπή συνεδρίασε στις 29 Δεκεμβρίου 2015

Η 57η/2015 συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015 και διεξήχθησαν συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των εξής θεμάτων, όπως παρακάτω:

1. Έλεγχος οικονομικών στοιχείων μηνός Νοεμβρίου, οικον. έτους 2015, Δήμου Καλαμάτας. Εγκρίθηκε.

2. Αναμόρφωση δημοτικού προϋπολογισμού οικον. έτους 2015. Εγκρίθηκε.

3. Διάθεση πιστώσεων δημοτικού προϋπολογισμού οικον. έτους 2015. Εγκρίθηκε.

 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ aa

4. Κατάρτιση όρων διακήρυξης διενέργειας ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού με σκοπό την ανάθεση σύμβασης παροχής υπηρεσιών για την «Αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου Καλαμάτας με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση κόστους λειτουργίας». Εγκρίθηκε όσον αφορά σε έργο με προϋπολογισμό 9.343.818 ευρώ με το ΦΠΑ, για δέκα έτη από την υπογραφή της σύμβασης, με δυνατότητα παράτασης για πέντε επιπλέον έτη. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης του έργου από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης της πρωτοβουλίας JESSICA. Η τελική έγκριση της παραπάνω χρηματοδότησης, η οποία θα γίνει προς τον ανάδοχο, είναι συνάρτηση του οικονομικού αποτελέσματος του διαγωνισμού και των χαρακτηριστικών του αναδόχου.

 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

5. Ανάδειξη αναδόχου για εκτέλεση με απ’ ευθείας ανάθεση του έργου «Εργασίες βελτίωσης κοιμητηρίων στα Χριστοφιλαίϊκα, Βρομόβρυση, κ.λπ.». Προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε ο Ιωάννης Π. Λαμπρόπουλος, που προσέφερε έκπτωση 2% όσον αφορά σε έργο προϋπολογισμού 12.633 ευρώ με το ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από δημοτικούς πόρους. Η μελέτη αφορά σε εργασίες επισκευών κυρίως στα οστεοφυλάκια, καθώς και σε άλλους χώρους των κοιμητηρίων στις Τοπικές Κοινότητες Χριστοφιλαίϊκων, Αιθαίας, Σταματινού, Βελανιδιάς, Βρομόβρυσης, Αρφαρών, Αιπείας.

 

ΤΟΙΧΟΣ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

nekrotafeio fytefsi kyparission 3

6. Ανάδειξη αναδόχου για εκτέλεση με απ’ ευθείας ανάθεση του έργου «Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης και λοιπές εργασίες στο κοιμητήριο Καλαμάτας». Η Επιτροπή ανέδειξε προσωρινό μειοδότη την εταιρεία Παντεχνική Μεσσηνίας – Δ. Μουτσώκος και Συνεργάτες ΕΕ, που προσέφερε έκπτωση 3% όσον αφορά σε έργο προϋπολογισμού 8.000 ευρώ με το ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από δημοτικούς πόρους. Σκοπός της παρέμβασης είναι η άρση της επικινδυνότητας του υφιστάμενου νότιου τοίχου αντιστήριξης του μνημείου των πεσόντων, καθώς και τμήματος του σε επαφή τοίχου περίφραξης του κοιμητηρίου (βόρεια και ανατολικά του κτηρίου του οστεοφυλακίου. Παράλληλα, θα οριοθετηθεί με λιθοδομή ο υφιστάμενος χώρος εναπόθεσης χώματος και θα γίνουν δαπεδοστρώσεις με σκυρόδεμα μικρών επιφανειών σε χώρους που το επιβάλλουν οι λειτουργικές ανάγκες χρήσης.

 

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ

ypapanti22

7. Ανάδειξη αναδόχου για εκτέλεση με απ’ ευθείας ανάθεση του έργου «Μικροδιαμορφώσεις και παρεμβάσεις φύτευσης στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Υπαπαντής (διαχείριση κίνησης & στάθμευσης οχημάτων)». Προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Κ. Φιλανδριανός, που προσέφερε έκπτωση 2% αναφορικά με έργο προϋπολογισμού 12.632 ευρώ με το ΦΠΑ, που θα χρηματοδοτηθεί από δημοτικούς πόρους. Οι παρεμβάσεις θα εκτελεσθούν με σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και αποσκοπούν στην προστασία της πρόσβασης και στην ασφάλεια των πεζών από και προς το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής, απελευθερώνοντας ζωτικό χώρο της πλατείας Υπαπαντής από τα τροχοφόρα.

Συγκεκριμένα, στη νότια πλευρά της πλατείας θα γίνουν επιφανειακές φυτεύσεις σε επιλεγμένα σημεία, με σκοπό να εξασφαλισθεί η αποτροπή της ανεξέλεγκτης σήμερα στάθμευσης τροχοφόρων. Παράλληλα, με κατάλληλη επιφανειακή φύτευση και με τοποθέτηση εμποδίων (κολονάκια από μάρμαρο) θα αποκλειστεί η πρόσβαση τροχοφόρων στο ζωτικό για τη λειτουργία του Ναού δυτικό αύλειο χώρο. Η πρόσβαση προς την κύρια είσοδο του Ναού θα είναι ελεγχόμενη όσον αφορά στα αυτοκίνητα και θα τυγχάνει διαχείρισης με ενσύρματες βυθιζόμενες μπάρες. Προκειμένου να υλοποιηθεί ο έλεγχος πρόσβασης, θα περιοριστεί το υφιστάμενο άνοιγμα που διαμορφώνουν οι λιθόκτιστοι (με μαρμαρόπετρες) τοίχοι περίφραξης, με μικροεπεκτάσεις τους, σαν συνέχειά τους. Δυτικότερα, στον ίδιο χώρο, θα φυτευθούν δένδρα και θα καθαιρεθούν και απομακρυνθούν οι τσιμεντοστρώσεις που περιβάλλουν τις βάσεις των προτομών των αοιδίμων Μητροπολιτών, προκειμένου ο περιβάλλων χώρος τους να φυτευθεί. Νέα φωτιστικά θα αντικαταστήσουν τις εκεί υπάρχουσες κατεστραμμένες βάσεις επίγειου φωτισμού των προτομών.

Για την υποστήριξη της κύριας πρόσβασης των πεζών προς το χώρο της πλατείας θα διαμορφωθεί πεζοδρόμιο, που θα δαπεδοστρωθεί με κυβόλιθους, στο χώρο δυτικά του προαυλίου και των σκαλοπατιών. Η διαμόρφωση του πεζοδρομίου θα διευκολύνει την πρόσβαση των πεζών από τις οδούς Μπενάκη και Υπαπαντής.

8. Απόδοση παγίας προκαταβολής Δήμου Καλαμάτας. Εγκρίθηκε.

9. Απόδοση παγίας προκαταβολής Δημοτικών - Τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Καλαμάτας. Εγκρίθηκε.

10. Συγκρότηση επιτροπών. Εγκρίθηκε.

11. Διαγραφή ποσού από βεβαιωτικό χρηματικό κατάλογο του Κεφαλαίου Αυτοτελούς Διαχείρισης - Κληροδοτήματος «Γρηγόριος Αλεξανδρόπουλος». Εγκρίθηκε.

12. Έγκριση προϋπολογισμού, οικον. έτους 2016, του Κεφαλαίου Αυτοτελούς Διαχείρισης - Κληροδοτήματος «Γρηγόριος Αλεξανδρόπουλος». Εγκρίθηκε.

 

Η ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟΣ

ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

13. Επί των πρακτικών της επιτροπής διενέργειας του ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για το έργο: «Κρασπεδώσεις και φωτισμός της οδού Αρτέμιδος από οδό Λαιΐκων έως οδό Σπάρτης» (εκτός ημερήσιας διάταξης). Προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε, όσον αφορά σε έργο προϋπολογισμού 149.000 ευρώ με το ΦΠΑ, η κοινοπραξία Παπαδημητρίου Μιχαήλ – Σακελλαρίου Γεώργιος – Ξυδέας Ευάγγελος, με έκπτωση 8%.

Μετά την κατασκευή της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας, η δημοτική οδός Αρτέμιδος θα αποτελέσει μια νέα είσοδο και έξοδο της πόλης. Η πρόσβαση των οχημάτων από την περιμετρική οδό προς το κέντρο της πόλης θα γίνεται κυρίως μέσω του κόμβου της περιμετρικής, που θα οδηγεί στη διασταύρωση των οδών Αρτέμιδος και εθνικής οδού προς Σπάρτη. Η διασταύρωση αυτή αποτελεί και την αφετηρία της παρέμβασης, που αποσκοπεί στη δημιουργία κυκλοφοριακής τάξης και υποδομής εισόδου πόλης. Παράλληλα, καθώς η ανατολική παραποτάμια πλευρά της Αρτέμιδος βρίσκεται σε άμεση οπτική σχέση με το Κάστρο και το Ιστορικό Κέντρο της πόλης, θα επιτευχθεί και η αισθητική αναβάθμιση της συνολικής εικόνας της πόλης.

 

ΔΥΟ ΚΥΚΛΙΚΟΙ ΚΟΜΒΟΙ

Η παρέμβαση ξεκινά με κυκλικό κυκλοφοριακό κόμβο, που υλοποιείται στη συμβολή Αρτέμιδος και εθνικής οδού προς Σπάρτη (η οριστικοποίησή του θα επέλθει με την ολοκλήρωση της περιμετρικής), για να διευθετήσει την πρόσβαση προς την περιμετρική οδό. Η παρέμβαση ολοκληρώνεται με τη δημιουργία κυκλικού κυκλοφοριακού κόμβου στο σημείο όπου διασταυρώνεται η Αρτέμιδος με την οδό Δαμηλάτη.

 

ΝΗΣΙΔΑ ΠΛΑΤΟΥΣ 2 ΜΕΤΡΩΝ

ΜΕ ΕΥΡΟΣ ΚΛΑΔΟΥ 7,5 ΜΕΤΡΑ

Στην οδό Αρτέμιδος δημιουργείται κεντρική νησίδα πλάτους 2 μέτρων, η οποία κατά την ολοκλήρωση του έργου θα διαμορφώνει δύο κλάδους κυκλοφορίας, με εύρος 7,5 μέτρων καθένας και θα εξασφαλίζει κυκλοφοριακές προδιαγραφές εισόδου πόλης.

Προβλέπεται η απαγόρευση μόνιμης στάθμευσης λεωφορείων στο χώρο, με εξαίρεση ορισμένες θέσεις για τη στάθμευση αστικών λεωφορείων, που στο άμεσο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή στάθμευση τουριστικών λεωφορείων.

Εσοχές στάθμευσης οχημάτων διαμορφώνονται εκατέρωθεν της οδού. Η οδός Δαμηλάτη μονοδρομείται για την αποσυμφόρηση του νότιου κυκλικού κόμβου.

Η υφιστάμενη από σκυρόδεμα ζώνη οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού παραμένει ως έχει και γίνονται μόνο εργασίες αποκατάστασης και συντήρησής της. Επίσης, διατηρείται και συντηρείται η ζώνη φύτευσης μεταξύ της οδού και της οριοθετημένης κοίτης. Θα φυτευθούν νέα δένδρα, που θα περιβάλλουν από δυτικά τη διαδρομή πεζών και ποδηλατών, ενώ καθιστικά και χώροι δράσεων θα αναπτύσσονται κατά μήκος της διαδρομής. Δύο ξύλινες πεζογέφυρες, που θα εφάπτονται στις υφιστάμενες γέφυρες, θα σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος της διαδρομής.

Το έργο θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις και η διακήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού αφορά κυρίως σε παρεμβάσεις διευθέτησης της κυκλοφορίας. Σχετικό σχεδιάγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ.

14. Έγκριση απόδοσης λογαριασμού δαπανών με χρηματικό ένταλμα προπληρωμής (εκτός ημερήσιας διάταξης). Εγκρίθηκε.

15. Απόδοση λογαριασμού των απαιτουμένων δαπανών για τον τεχνικό έλεγχο οχημάτων του Δήμου (εκτός ημερήσιας διάταξης). Εγκρίθηκε.

16. Κατάρτιση όρων διακήρυξης ανοικτής δημόσιας πλειοδοτικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου αναψυκτηρίου στην Τοπική Κοινότητα Αιθαίας (εκτός ημερήσιας διάταξης). Εγκρίθηκε όσον αφορά στην εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου εμβαδού 76 τετρ. μέτρων εντός κοινοτικού οικοπέδου επιφανείας 1.552,67 τετρ. μέτρων, για μίσθωση διάρκειας 9 ετών, με τιμή εκκίνησης 203 ευρώ ανά μήνα.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech