Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 26 Νοεμβρίου 2015

Στην υπ' αριθμ. 20/2015 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό

Συμβούλιο Καλαμάτας, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015 και έλαβε αποφάσεις επί 11 θεμάτων, εκ των οποίων 2 εκτός ημερησίας διατάξεως. Οι σημαντικότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ως εξής:

 

1. ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 2021

kalamata 21

Σχετικά με την έγκριση του σχεδίου οργάνωσης, χρηματοδότησης και δημιουργίας υποδομών για τη φιλοξενία του τίτλου «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021» για τα έτη 2017 – 2025, στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε συζήτηση σε συναινετικό κλίμα, η οποία κράτησε περίπου 3 ώρες. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη συζήτηση μεταξύ μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata21, με επικεφαλής τον Έκτορα Τσατσούλη, Εκτελεστικό Διευθυντή. Η πρόταση, την οποία είχε ετοιμάσει το Γραφείο Υποψηφιότητας Kalamata21, ψηφίσθηκε με ευρεία πλειοψηφία.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

katathesh fakellou

Για την υποβολή του φακέλου στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, σήμερα Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015, μετέβη στην Αθήνα κλιμάκιο αποτελούμενο από τη Δημοτική Σύμβουλο Αναστασία Μπελογιάννη, Αντιπρόεδρο της ΚΕ «Φάρις» και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata21, Έκτορα Τσατσούλη.

Π. ΝΙΚΑΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ
ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε όσα προβλέπονται στο σχέδιο, τονίζοντας ότι όλα αυτά θα ισχύσουν εφόσον η Καλαμάτα επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 και εφόσον η Κυβέρνηση ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, οι οποίες προσδιορίζονται περίπου στο 50% του προγράμματος, με την προϋπόθεση – επίσης – της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί μέσα σε μια δεκαετία και αν η Καλαμάτα επιλεγεί και είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, αυτό θα σημάνει τον επαναπροσδιορισμό της πορείας της ως πόλης.
Σημειώνεται πως οι 3 φιναλίστ ελληνικές πόλεις θα ανακοινωθούν περί την άνοιξη 2016.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τρία Δημοτικά Συμβούλια μέχρι το 2025. Ο Π. Νίκας τόνισε ότι εκτός από το Δήμο και την Κυβέρνηση, συμμετοχή θα υπάρξει και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και από τους Δήμους της νότιας Πελοποννήσου.
Σημείωσε, ακόμη, ότι η πόλη έχει επάρκεια σε υποδομές, οι οποίες όμως χρειάζονται αναβάθμιση και συντήρηση.
Προσέθεσε, δε, ότι οι χορηγίες αποτελούν σπουδαίο πεδίο δραστηριότητας και είναι βέβαιο ότι θα έλθουν μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση για την Καλαμάτα, εφόσον δηλαδή η πόλη συμπεριληφθεί στις 3 φιναλίστ. Σημειώνεται ότι στο παρόν στάδιο, η κύρια χορηγία προήλθε από την ΤΕΜΕΣ ΑΕ και τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, προς τον οποίο ο Δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες ακόμη μια φορά.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Ο προϋπολογισμός του εγχείρηματος ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3 εκατ. εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα και 17 εκατ. από το δημόσιο τομέα. Το προαναφερθέν ποσόν καλύπτει όλες τις λειτουργικές δαπάνες (Πρόγραμμα, Διοίκηση, Προβολή) για τα έτη 2017 (έτος ανάθεσης) έως 2022 (έτος αξιολόγησης), ήτοι για έξι χρόνια. Τα έτη 2023-2025 καλύπτονται από το πρόγραμμα «κληρονομιάς», ύψους 1.050.000 €.
Η συνολική εισφορά του Δήμου Καλαμάτας για τα έτη 2017 – 2025 ανέρχεται σε 4.000.000 €, εκ των οποίων 1.760.000 θα είναι σε υπηρεσίες (αποσπάσεις προσωπικού, παραχώρηση χώρων, διοικητική υποστήριξη κ.ά.).
Φυσικά, θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υλοποίηση όσων περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό.
Μπορείτε σε σχετικό κατάλογο να δείτε τα έργα υποδομής, που είναι απαραίτητα για τη φιλοξενία του τίτλου και την υλοποίηση της διοργάνωσης, ορισμένα από τα οποία ήδη προχωρεί ο Δήμος.

2. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

 Epitropi ethelontismou


Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.
Ο Δήμος Καλαμάτας, σε ένδειξη αναγνώρισης, τιμής και ευχαριστιών προς τους εκατοντάδες εθελοντές που συμπαρίστανται στο συνάνθρωπο ο οποίος έχει ανάγκη και πλαισιώνουν το Δήμο μας στις παρεμβάσεις του, θα διοργανώσει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 20.30 μουσική εκδήλωση στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Η Αλεξάνδρα Γκράβα, συνοδεία πιάνου, θα τραγουδήσει Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και δημιουργίες άλλων συνθετών. Μέλη σχολών χορού θα αποδώσουν χορούς.
Η εκδήλωση της Δευτέρας θα αποτελέσει το αποκορύφωμα εθελοντικής δράσης, για το τριήμερο που θα έχει προηγηθεί, με επισκέψεις σε ΚΑΠΗ του Δήμου Καλαμάτας, στο Αλεξανδράκειο Γηροκομείο και άλλα κοινωφελή ιδρύματα.
Επίσης, σε συνεργασία με το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και με συλλόγους, στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου και μέχρι τις 18 του μήνα θα γίνεται συλλογή τροφίμων και παιχνιδιών για συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

3. ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

touristiko taugetou

Από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε τροποποίηση της υπ' αριθμ. 214/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, σχετικής με την εκμίσθωση του Τουριστικού Ταϋγέτου, δημοτικού ακινήτου στην Τοπική Κοινότητα Αλαγονίας. Η τροποποίηση συναρτάται προς το χρόνο εκμίσθωσης, από 25 σε 50 χρόνια, εν όψει νέου διαγωνισμού για την εκμίσθωση του Τουριστικού και προκειμένου ο διαγωνισμός να είναι ελκυστικός για τον επενδυτή.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech