Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

«Πάμε βόλτα» σε διατηρητέα την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Η ομάδα «Πάμε βόλτα», στο πλαίσιο της ανάδειξης της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της πόλης της Καλαμάτας, ξεκινά οδοιπορικά σε δρόμους με διατηρητέα κτήρια.

Θα ξεκινήσει τη βόλτα τη από το διώροφο νεοκλασικό κτήριο Κουτσομητόπουλου (στο νούμερο 18 της οδού Αριστοδήμου) που στέγασε για λίγα χρόνια την Νομαρχία στα μέσα του 19ου αι.
Ακριβώς απέναντι, στέκουν δυο κτίρια που ετοιμάζονται να στεγάσουν ξενοδοχείο.
Φεύγοντας από εκεί και κατηφορίζοντας λίγο τον δρόμο, θα συναντήσει το κτήριο που στεγάζει τις Διοικητικές Υπηρεσίες του Δήμου (σε λίγο θα παραχωρήσουν τη θέση τους στα ΓΑΚ). Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα οικοδομήματα του κλασικισμού στην πόλη μας. Πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο Νικόλαος Πανταζόπουλος, ιδρυτής της Λαϊκής Σχολής. Στη συνέχεια έμεινε εκεί η κόρη του Φλωρεντία, που παντρεύτηκε τον μεγαλέμπορο της πόλης Π. Ψάλτη. Στο διάβα του χρόνου πέρασε κι από άλλες ιδιοκτησίες και κατέληξε (1988) στον Δήμο.
Στη διασταύρωση με την οδό Αβίας υπάρχει ένα ισόγειο νεοκλασικό (ιδιοκτησίας Χριστοδουλόπουλου). Σε εντοιχισμένη ενεπίγραφη πλάκα θα διαπιστώσουν οι περιπατητές τη χρονολογία κτίσεως καθώς και το γεγονός ότι ήταν κτήριο εμπορικής σημασίας για την εποχή.
Στη συνοικία αυτή στεγάστηκαν οι αποθήκες ξυλείας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και η πρώτη μεταξοβιομηχανία της πόλης τον 19ο.
Η ομάδα θα περάσει μπροστά από το διατηρητέο κτήριο που φιλοξένησε κάποτε την Εμπορική Σχολή και λίγο παρακάτω, στη διασταύρωση με την οδό Βασ. Όλγας, θα δει δυο μοναδικά κτίρια. Στα δεξιά, ένα διώροφο εκλεκτικιστικό του μεσοπολέμου με ημικυκλική γωνία και στα αριστερά το διώροφο νεοκλασικό με μεγάλη βεράντα (με στηθαίο από μπαλούστρες) στη νοτιοδυτική πλευρά.
Δυστυχώς, το ισόγειο νεοκλασικό (στο νούμερο 78) με τη χαρακτηριστική αετωματική είσοδο (για όσους θυμούνται) δεν υπάρχει πια...
Η τελευταία στάση της βόλτας είναι το πολυτελώς αποκατεστημένο κτήριο που στεγάζει φίρμα ενδυμάτων.
Η ομάδα «Πάμε βόλτα» περιμένει όποιον ενδιαφέρεται την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015, στις 11.30 το πρωί, στη συμβολή των οδών Αριστοδήμου και Δημακοπούλου.
Πληροφορίες: Σωτήρης, 6936 518550.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech